24.4.07

Moniaita osoituksia... Toinen Osuus. Nankini wäristä

Kirja on kirjoitettu alunperin fraktuuralla; tässä on kirjan tekstisisältö puhtaaksi kirjoitettuna. Kirjoittaja Pirkko on laittanut tekstin mukaan myös omia noottejaan, jotka ovat punaisella joukossa.


Moniaita osoituksia, kuinka willaa, pumpulia, silkkiä ja liinaa wärjätään eli painetaan.
Th. Weiss’eltä.
OULUSSA, 1854.
Karlssonin Kirjapainossa.
Joh. Bergdahlin kustannuksella.Toinen Osuus.
8 §. Nankini1 wäristä


  1. Nankini tarkoittaa tässä ilmeisesti aniliininpunaista (sävyä).
  2. Tarkoittanee ruots. orleanaa eli annattopensaasta (Bixa orellana) saatavaa väriä

Neljäs osa [naulaa] niin nimitettyä wihtrilli-rautaa (swafwelsyradt jern) sulataan 3 kannun kuumassa wedessä ja se wärjättäwä liina- eli pumpuli-kalu liotetaan siinä 2 tiimaa; sitte wirutetaan se ja ulko ilmassa kuiwataan. Tämä wäri on niin muodoin hywin helppo hinnan suhteen, ja sen wärinen waate kesäwaatteeksi warsin sowelias.

Eli

Kahteen kymm. tahi 30 kyynärään pumpuli- eli liina-waatetta otetaan 2½ l. oreliaanaa2, yhtä pajon potaskaa, ja 1 l. fernbokkia, ja annetaan kaiken sen kiehua ½ tiimaa, 3½ kannun wedessä. Sitten kun waate on otettu ylös, pannan se yhteen sekoitukseen (Beta), jossa on 5 l. alunaa ja 2½ kannua kuumaa wettä. Kun se on siinä ollut moniaita tiimoja, oteaan waate ylös, kuiwataan ja sitte wielä wirutetaan lämpimässä joki-wedessä. Jos lisätään fernbokkia, tulee väri tummemmaksi.

Ei kommentteja :