24.4.07

Moniaita osoituksia... Neljäs Osuus. Keltaisista wäristä eli paineista.

Kirja on kirjoitettu alunperin fraktuuralla; tässä on kirjan tekstisisältö puhtaaksi kirjoitettuna. Kirjoittaja Pirkko on laittanut tekstin mukaan myös omia noottejaan, jotka ovat punaisella joukossa.


Moniaita osoituksia, kuinka willaa, pumpulia, silkkiä ja liinaa wärjätään eli painetaan.
Th. Weiss’eltä.
OULUSSA, 1854.
Karlssonin Kirjapainossa.
Joh. Bergdahlin kustannuksella.Neljäs Osuus.
Keltaisista wäristä eli paineista.  1. bresilja
  2. Kversitriini, jota saadaan väritammen (Quercus velutina, Quercus tinctoria) kuoresta
  3. sipulin
  4. Värireseda (wau)

11 §.
Puna-keltaista silkille.

Kahteen [naulaan] silkkiä otetaan 5 l. orelianaa, 2 l. potaskaa, 6 l. keltaista brisiljaa1 ja 1 kannu wettä, jotka annetaan kiehua ¼:osan tiimaa.
Tämä keitos siilataan, jossa sitten silkki ½ tiimaa kiehutetaan.

12 §.
Tumman keltaista willalle ja silkille.

Puolen toista [naulaa] silkkiä eli willaa keitetään ensin yhdessä sekoituksessa (beta), jossa on 8 l. alunaa, 2 l. puhdistettua wiinakiweä ja 5 tuoppia wettä, ja annetaan siinä maata 24 tiimaa.

Kun kalu sillä tawoin on tullut walmistetuksi, niin tehdään keittämällä wäri-liemi, johon pannaan 14 l. krappia, yhtä paljon niin nimitettyä bau4, 8 l. alunaa ja 2 kannua wettä; siinä keitetään se wärjättäwä kalu 1 tiiman aika, otetaan ylös, wirutetaan ja sitte kuiwataan. Jos ei halua keltaista hywin helewäksi, waan tahtoo sitä waaliammaksi niin wähentää krappia.

13 §.
Puna-keltaista pumpulille ja liinalle.

Kahteen [naulaan] kalua tehdään sekoitus (beta), johton otetaan 5½ l. puhdistettua wiinakiweä, 1 l. tina-suolaa (tennsalt) ja 3 tuopp. wettä, jonka kanssa se ensin keitetään 2 tiimaa, ja annetaan siinä sitte olla 24 tiimaa. Ylös otettua, wärjätään se seuraawalla liemellä.

1 l. bau, 2½ l. fernbokkia ja 3 tuoppia wettä keitetään ynnä sen wärjättäwän kanssa 2 tiimaa, jonka perästä se otetaan ylös, wirutetaan ja kuiwataan.

14 §.
Hywin kaunista sitruuni-keltaista willalle ja silkille.

Kahteen [naulaan] kalua tehdään ja keitetään sen kanssa sekoitus (beta), johon on otettu 8 l. alunaa ja 1 kannu wettä. Keitetään sitte yhdessä wäri-liemessä, johon on pantu 12 l. bau’a ja 3 tuopp. wettä ½ tiiman aika. Ylös otettua wirutetaan ja kuiwataan.

Waalian keltaista willalle ja silkille.

Kahteen [naulaan] kalua tehdään lioitus (beta), johon pannaan 12 l. alunaa ja 3 tuopp. wettä, jossa se keitetään 1 tiiman aika ja annetaan siinä maata wuorokauden.

Sitten tehdään wäri-liemi; ½ [naulaa] keltaista brisiliaa, 8 l. qwersitruunaparkkia2 ja 2 kannua wettä keitetään ynnä sen wärjättäwän kalun kanssa, jolla tawoin se tulee painetuksi.

Toisenlaista keltaista saadaan heti wähällä waiwaa, kun pannaan 4 l. löökin3 kuoria, 2 l. alunaa ja 1 kannu wettä.

Jota enemmän aikaa kalu siinä kiehuu, sen tummemmaksi tulee wäri, ja jota wähemmän aikaa, niin luonnollisesti sitä waaliammaksi.

Ei kommentteja :