28.3.08

Sarwiaineen käyttämisestä ja wärjäämisestä.

Keski-Suomi 11, 14.3.1874

Sarwesta tehdään kampoja, taosia, pielaimia j. n. e. Sen käyttäminen perustuu siihen, että se kiehuwassa wedessä pehmiää ja ottaa semmoisena mielenmukaisen muodon, sekä kowettuu jälleen jähdyttyään. Sarwi tulee myös notkeaksi, jos se raswalla woideltuna kuumennetaan likellä tulta. Sarwi muuttnu kauniimmaksi ja läpikuuleammaksi, kun se keitetään ihrassa tai talissa; jos kimröökiä panee sekaan, käy sarwi aiwan mustaksi.
Sarwea sopii wärjätä tawallisilla wäriaineilla. Niinpä esim. muuttuu kappale sarwea, keitettynä wedessä krappi wärissä, hywin kauniin punaiseksi; konsionelliwärillä taas ruusun punaiseksi.

Jos sarwea keittää wäkewässä alunawedessä ja sen perästä ruskean bresiljan sekaisessa kalkkiwedessä (tuoppi k.wettä ja 12 luotia ruskeata bresiljaa), niin tulee se punaiseksi — aina kauniimmaksi, jos wielä kerran keitetään alunawedessä.

Siniseksi painetaan sarwi seuraawalla tawalla. Indigowäriä hienonnetaan ja sen sekaan kaadetaan 8 painonosaa rikkihappoa eli wihtrilli öljyä; semmoisena wäri saa olla yökauden, ja seuraamana päiwänä lisätään siihen 24 kertaa niin paljo wettä kun on indigoa.

Tawallisien kaswiwärien kiinnittämistä warten sarween, pidetään se 6— 12 tuntia wäkewässä wiini etikassa taikka alunaliuonnoksessa. Sen tehtyä, kuumennetaan sarwi wärikeitossa.

Sköldpadin eli kilpeäissineen näköiseksi tehdään sarwi siten, että se ensin painetaan punaiseksi tai keltaiseksi (kuitenkin peitetään sarwi ensiksi). Sen jälkeen walmistetaan syöpäkalista liuennos, jolla ne paikat sarwessa woidellaan, jotka tahdotaan saada mustanruskeiksi. Taikka sopii myös sekoittaa 2 osaa hienoksi rouhittua, kastamatonta kalkkia 1 osalla hopeaglittiä, johon kaadetaan siksi wettä, että saadaan hywin sakea taikina. Sillä sitte woidellaan sarwen ne paikat, jotka tahdotaan saada tummiksi, päälle woidellun wärin kuiwettua pyyhkäistään se pois.

Ei kommentteja :