10.3.08

Helppo ja kestäwä maali puurakennuksia warten.


Keski-Suomi 21, 25.5.1872

20 kannua wettä saa wilkkaasti kiehua. Siihen hämmennetään 12 naul. puhdasta kuusen pihkaa, joka keitetään 2 a 3 tuntia, jolloin pitkin matkaa hämmennetään, että pihka täydellisesti sulaa weden sekaan; on myöskin aineen kiehuessa kaikenlainen pihasta nousewa likaisuus, kuoren palaset j. n. e. keitosta pois luotawat. Kun on pihka sulanut, hämmennetään siihen 5 naul. sihdattuja ruisjauhoja; ja on pidettäwä huoli siitä, että sekaantuwat hywin hienoiksi. Wiimein lisätään 30 naul. hienonnettua liitua, jota tehdessä niin ikään keittäminen ja hämmentäminen jatketaan.

Mielen mukaisen wärin saa maalille sillä, kun sekoittaa siihen punamultaa, keltaokraa taikka kimröokiä.

Värit, joita tahtoo sekaan panna, owat sitä ennen weden ja liidun seassa hienonnettawat, koska wäri siten saadaan tasaisesti yhdenmoiseksi.

Maalaaminen on tehtäwä maalin mahdollisimman kuumana ollessa; sillä muuten pihka kowettuu ryhmyiseksi ja tekee maalin kestämättömäksi. Sen tähden lasketaan tarpeen mukaan maaliastiaan tulistettuja kiwiä tai kuumia rautapalasia.

Jos maalaa kahteen kertaan, niin saa erinomattain tasaisen kauniin wärin; waan on siinä tapauksessa otettawa ainoastaan 10 nl. pihkaa. Tämmöinen maali on piammastaan yhtä kestäwä ja kaunis kuin öljymaalit.

Huomaa! Kuta puhtaampi pihka on, sitä parempi. Kun koettaa maalin wäriä, niin on tarpeen antaa koetusmaalin kuiwaa, koska maali kuiwana on toisen näköinen kuin tuoreena.

Ei kommentteja :