25.2.20

Värimiehen tietosanasto. Analto - Aether

Kutoma- ja paperiteollisuus 12, 22.12.1910

Niille avuksi, jotka harrastavat saksalaista ammattikirjallisuutta, julkaisemme tämän pienen tietosanaston. On näet varsin vaikeaa tavallisista sanakirjoista löytää sopiva merkitys näille sanoille, jotka aikojen vieriessä ovat saaneet aivan ammatillisen merkityksen.

Abbrechen, vähennys.
Tarkoittaa haudeaineiden vähentämistä määräänsä nähden toisessa ja kolmannessa hauteen käytössä.

Abdunkeln, tummennus.
Värjäysten tummentaminen pääasiassa rautasuoloilla, esim. silloin kuin puuvilla on värjätty parkkihapoiksi sidotuilla emäksisillä väreillä. Myöskin villaan nähden tulee se kysymykseen, kuin tämä on värjätty "puu väreillä", se on, kasviväreillä ja nämä tehdään tummemmaksi jälkihauteessa esim. rautavihtrillillä ja parkkihappoa sisältävällä sumachilla. Silkkikin tummennetaan usein samalla tavalla.

Abdunklungsmittel, tummentajat,
edellämainitussa tapauksessa käytettävät aineet kuten sinipuu ja rautasuolat, myrobaloni ja rautasuolat, tannini tai sumachi ja rautasuolat.

Abkochen, keittää, uuttaa,
jonka tarkoituksena on poistaa kudossyistä rasva ja niillä oleva lika. (vert. Entlüften).

Abkochen der Seide, silkin keittäminen,
poistaa silkistä siinä löytyvän silkkiliiman, joten se käy pehmeäksi ja joustavaksi (vert. Entschälen).

Abkreiden, liitua, käsitellä liidulla.
Menetelmä jolla poistetaan puuvillasta turkinpuna värjäyksenä öljy peitat, jotta alumiumi peitat käyvät siihen paremmin kiinni. Tällöin käsitellään puuvillaa ½ tuntia 30°-40° C lämpimässä hauteessa, jossa on 1h kiloa liitujauhetta 100 litrassa vettä.

Abrussen, abschmutzen, tahria, liata,
tarkoittaa värejä, jotka hankaamalla tekevät valkean kankaan värilliseksi.

Abschrecken, jäähdyttää,
panna kylmää vettä väri hauteeseen, jotta lämpö siinä laskisi. Tulee jälkihauteissa ja värihauteissa kysymykseen, kun tahdotaan estää peitän liian nopea kuiduille imeytyminen tasaisten värjäysten aikaansaamiseksi.

Absetz fass,
selvitysastia, jossa väri- ynnä muiden liuosten, joissa on sakkaa, annetaaan selkiytyä siten, että sakka saa asettautua astian pohjaan.

Absud,
muutosliemi, joka syntyy kuin väriaineista keittämällä poistetaan liuokseen niissä löytyvä väri. Nimitys tulee pääasiassa n. s. puuväreihin kuten sinipuuhun y. m. nähden kysymykseen.

Abzielen der Farbe,
värin poistaminen (vert. Kunstwol färberei).

Abziehmittel,
poistaja-aine, jonka avulla väri kudossyillä joko poistetaan tai tehdään vaaleammaksi. Sellaisia aineita ovat: ammoniakki, bisulfiti, klori, klorikalkki, kromikali ja rikkihappo, hydrosulfiti, kuninkaan vesi, typpihappo, rikkihapoke, saippua, vetysuperoksidi y. m.

Achromatopsia,
täydellinen värisokeus.

Adjektive Farben, adjektiviset värit,
nimitys tapa sellaisille väreille, jotka kudossyille värjäytyäkseen vaativat erikoisia apuesineitä eli peittoja. Adjektivisia värejä ovat sinipuu, kosnilli, alizarini j. n. e.

Adjektive and substantive Farben,
adjektiviset ja substantivset värit, nimitys väreille, jotka värjäytyvät sekä peitalle että suorastaan. Sellaisia värejä ovat: tuchrot, chromotrop, diaminechtrot, antracengelb, alizarin gelb, chrysamin j. n. e.

Affinität, taipumus, sukulaisuus,
värin enemmän tai vähemmän ominainen kyky sitoutua kudossyihin.

Alaunieren,
käsitellä aluminiumipeitalla. Tarkoittaa pääasiassa peittaamista turkinpunavärjäyksessä.

Alizarini, alitsariniväri,
tarkoitti aikoinaan krappijuuresta saatavaa "alizari"-väriainetta. Nykyään on se nimityksenä useille kivihiilitervasta löytyville antracenista saataville väriaineille. Ensimäisen näistä ja juuri krappijuuressa olevan alizarinipunasen eli turkinpunasen valmistivat hiilitervasta kemistit Graebe ja Leibermann v. 1869. Alizarinisinisen teki taasen v. 1878 Prud'homme.

Alizarinöl, alizariniöljy
eli turkinpunaöljy (vert. Turkischrotöl).

Alkaliehtheits probe, alkali eli lipeäkestävyys.
Tämä tehdään villaan nähden siten, että villavärjäystä kostutetaan 20 % ammoniakkivedessä. Puuvillalle toimitetaan se siten, että puuvillavärjäys pannaan liuokseen, jossa on 20 % ammoniakkia ja 10 % soodaa; tämän jälkeen pestään värjäys vedellä ja verrataan alkuperäiseen värjäykseen.

Alkaunarot, alkaunapuna,
väriaine, joka on hyvin herkkä lipeiden vaikutukselle ja käytetään sitä sentähden näiden tunnustamina.

Altgold,
vanha kulta, nimitys täydellisen keltaiselle värille.

Amylalkohol,
amylialkoholi, eräs alkoholilaji, joka syntyy tavallisen alkoholin valmistuksessa. Kovasti ilkeän hajuinen ja myrkyllinen aine. Käy suomenkielellä sikunaöljyn nimellä.

Analto, anatto, orleana,
puuvillaa punaseksi värjäävä kasviväri. On nykyään tuskin ollenkaan käytännössä.

Angekommen,
nimitystapa, jolla merkitään kyyppivärjäyksessä syntynyttä lievää, makeaa hajua. (vert. Bluma).

Angesotten, vert. Ansieden.

Anilini, anilini,
hiiltä, vetyä ja typpeä sisältävä aine, jonka v. 1826 Underdorben valmisti kuivatiislaamalla (kuumentamalla ilmattomassa paikassa) indigoa. Hän antoi saamalleen aineelle nimen kristallin. V. 1842 valmisti Zeinin anilinia nitrobenzolista ja nimitti sen benzidomiksi. Seuraavana vuonna teki Hoffman sen havainnon, että kummatkin aineet ovat samaa ja nimitti ne aniliniksi. Kun Perkin v. 1856 oli valmistanut siitä ensimäisen keinotekoisen väriaineen nimeltä mauvain, alettiin anilinia valmistaa suuremmassa määrässä ja siitä lähtein alkoi n. s. anilinivärejä tulla toinen toisensa jälkeen kauppaan. Näille väreille, joissa anili on perusaineena, on ominaista niiden kaunis ja kirkas väriloisto, mutta yleensä varsin huono valonkestävyys.

Aniliniöl, aniliöljy,
tarkoittaa öljymäistä anilinia. On varsin myrkyllinen aine.

Anilinsalz, anilinisuola,
anilinin yhdistys mineralihappoihin. Tavallisesti ymmärretään tällä anilinin suolahappoyhdistystä, joka syntyy aniliniöljystä kaatamalla siihen väkevää suolahappoa. On kauniin kiteistä valkeaa ainetta.

Anilin Schwarz, anilinimusta,
anilinisuolasta saatava, varsin pysyvä musta väri. Syntyy kudossyillä siten, että nämä uutetaan anilinisuolaliuoksessa ja niihin jäänyt anilinisuola hapetetaan sopivilla hapettimilla kuten esim.kaliumibikromatilla j.n.e. Löytyy kolme eri menettelytapaa anilinimustan valmistamiseksi:

Einbad-Anilinschwarz, yksi haude anilinimusta, joka syntyy siten, että kaikki mustan värin syntymiseen tarvittavat ainekset pannaan samaan hauteeseen. Tällöin syntyy mustaväri kudossyille vähin erin.

Oxydationsschwarz, hapetusmusta, eli dimanttimusta, jolloin kudossyyt uutetaan anilinisuolan ja klorihapon suolaliuokseen ja annetaan mustan vähitellen lämpimässä ilmassa kudossyille kehittyä.

Dampfschwarz, höyrymusta, jolloin musta väri kehitetään kudossyille höyryttämällä.

Anilinischwarz bore vert. Nigranilin, Animalisiren,
tehdä eläinkunnasta saatavien kuituaineiden tapaiseksi. Menettelytapaa käytetään puuvillanuuttamiseksi villan tapaiseksi.

Ansieden, abdunkeln, keittämällä tummentaa,
menettelytapa, jota aikoinaan käytettiin villaa värjättäessä kasviväriaineilla. Villaa keitettiin tällöin väriuutosliemessä ja värin keittämiseksi ja sitomiseksi pantiin hauteeseen suoloja kuten kalibikromatia tai rautasuolaa. Nykyäänkin tulee se kysymykseen niillä seuduin, jossa kasviväreillä puuvillaa värjätään.

Antracen, antraseni,
kivihiilitervassa oleva hiilivetyaine, jota käytetään väriaineiden raaka-aineena.

Anthrapurpurin, antrapurpurini,
alizarinissa löytyvä väriaine, jolla on lihanväri. (Sarlakka).

Archil,
englantilainen nimitys orseilleväreille.

Assonplieren, pehmittää,
silkistä puhuttaessa kun se valkaisun jälkeen tehdään pehmeäksi.

Assonplissage, pehmitys.

Aether, eeteri, rikkieeteri,
alkoholista saatava varsin helposti haihtuva aine. Liuottaa hyvin rasvoja. Käytetään rasvapilkkujen poistajana.

Ei kommentteja :