23.2.20

Herrojen muotivärit nykyisin: violetti, ruskea, vihreänharmaa.

Satakunnan Kansa 245, 23.10.1927

Pukukuosi ei ole sanottavasti muuttunut viime vuoteen nähden.

Pitkätakki jälleen käytäntöön.


Pitkätakki alkaa taas pitkän väliajan jäljeen ilmaantua käytäntöön.

Näin syksyllä, kun naisväki ahkerasti puuhaa itselleen uusia vaatekappaleita alkavaa pakkas- ja juhlakautta varten aina ihoa lähimpänä olevista hienoista harsoesineistä paksuihin tarMstakkeihin saakka, lienee syytä, että meidän miehisten miestenkin pukuasiat otetaan vähän puheeksi. Siksi pistaytyikin lehtemme edustaja eilen räätalimestari K. J. Sederholmin luona kuulemassa hänen ajatuksiaan ja neuvojaan näissä tärkeissä asioissa.

- Mitä värejä herrojen puvuissa tullaan eniten käyttämään ensi talvena? kysyimme aluksi.

- Ruskea, violetti ja vihertävän harmaa näyttävät olevan tämän syksyn ja talven päävärejä, toisin sanoen muotivärejä. Tietysti on näiden rinnalla säilynyt tavallinen sininen väri, joka ei koskaan näy joutuvankaan pois muodista. Mitä kankaiden kudontaan tulee - minkä voin jo tässä yhteydessä mainita - näyttää viime vuonna niin paljon käytännössä ollut ruudakas kangas vähitellen olevan häviämässä ja sen sijaan astuu nyt hieno- ja himmeäraitainen kangas. Tietysti ruudukkaitakin kankaita vielä paljon käytetään, mutta enimmäkseen pieniruutuisia. Ja oli se sitten ruudullista tai raidallista, niin on väri kuitenkin pääasia, jos tahtoo muotia seurata.

- Mitenkä on sitten kuosin laita?

- Kuosi on yleensä hyvin vähän muuttanut viime vuoteen nähden. Tavallisia arkipäiväpuvunpuvun takkeja tehdään sekä yksi- että kaksirivisiä, viimemainitut ovat ehkä hieman pääsemässä voitolle. Liivit, jotka viime vuonna yleensä olivat kaksirivisiä, ovat nyt tykkänään kadottaneet toisen nappirivinsä ja lisäksi on niihin ilmaantunut se erikoisuus, että kaula-aukko on mahdollisimman pieni, ja sehän onkin oikeastaan hyvin käytännöllinen muutos. Housut ovat yleensä pitkät ja leveät sekä lahkeissa olevat käänteet näyttävät katoamisen oireita, varsinkin yksivärisistä kankaista valmistetuissa puvuissa.

Päällystakeista näyttää, ulsteri taas saavuttavan pysyvän jalansijan ja tullaan niissä, tulevana talvena paljon käyttämään turkiksista, esim. kengurunnahasta valmistettua n.s. shaalikaulusta. Ne ovat hyvin avarat ja suorat kuosiltaan, kaksiriviset ja väriltään sinertävät tai ruskeat. Tavallisen talvipäällystakin väri on nykyisin tummanharmaa, yksirivisessä on kaulus sametista, kaksirivisessä tavallinen. Nämäkin takit ovat hyvin suorat ja väljät, ”tyköistuvaisuus” on tulevaan talveen nähden unohdettu.

- Mitä on sanottava juhla- ja vierailupuvuista? Nekin ovat hyvin vähän muuttuneet viime talveen nähden, vaikka onhan pieniä muutoksiakin tapahtunut. Hänaystakissa on esim. käänteitä pienennetty hieman ja siinä ennen ollut ”haka” on poistettu, niin että se jää hyvin avoimeksi edestä; siis käänteiden alapäät jäävät hyvin kauaksi toisistaan, kun ne taas smokissa tänä vuonna menevät hieman toistensa päälle. Viime vuonna ulkomailla käytännössä ollut kaksirivinen smokki on kokonaan hävinnyt, se ei edes tainnut ehtiä meidän maahamme asti.


Suuren suosion saavuttanut lounas- ja teepuku.

Shaketti on säilynyt illan samanlaisena kuin ennenkin ja siitä muodostunut lounas- tai teepuku - miksikä häntä nimittäisi - lyhyt musta takki ja liivi, raitaiset housut, näyttää voittavan yhä suurempaa suosiota. Niitä käytetään sekä yksi- että kaksirivisiä, yksiriviset reunustetaan tavallisesti mustalla silkkinauhalla. Lounastakkiin kuuluvat nousut ovat enimmäkseen vaaleammat ja leveäraitaisemmat kuin shakettihousut. Kuten sanottu, näyttää tämä puku olevan hyvin suosittu ja mukavahan se onkin, sillä siinä on ihminen aina siistin näköinen ja voi huoleti ottaa osaa pienempiin juhlallisuuksiinkin.

- Eikö siis ole mitään erikoista uutuutta ensi talveksi pukualalla?

- Ei ole mitään varsinaisia uutuutta, jollei sitä voi sellaisena mainita, että n,k. pitkätakki taas on pääsemässä entiseen kunniaansa. Tämä komea ja. juhlallinen vaatekappale, joka nyt on ollut unohdettuna meidän maassamme ainakin puolen kolmattakymmentä vuotta, astuu nyt taasen näyttämölle ja jotakuinkin samanlaisena kuin siltä kadotessaan. Esim. naapurimaassamme Ruotsissa on se jo ollut käytännöissä melkein kolmisen vuotta. Toistan vielä, että se on juhlallinen nuku ja siinä voi huonompikin mies näyttää vaikka - diplomaatilta!

Ei kommentteja :