23.2.20

Pienipohjainen, kapealierinen hattu on yleisin ensi talvena.


Satakunnan Kansa 245, 23.10.1927

Miltä tärkein naisten pukineista tulee näyttämäänNaisten pukineista lienee hattu kaikkein tärkeimpiä tekijöitä, sillä joidenkin kirjoittamattomien lakien mukaan heillä näyttää olevan oikeus käyttää sitä päässään sekä sisällä että ulkona, teekutsuissa, konserteissa y.m., joissa mies hattu päässä esiintyen olisi suorastaan kauhistus. Siitä kai johtuukin, että naiset uhraavatkin paljon työtä ja huolta hattuihinsa, saadakseen ne koristeellisiksi ja pukeviksi. Vielä lienee hattu naisen vaatetuksessa se esine, joka en kaikkein eniten vaihtelun alainen. Päästäksemme selville tämän syksyn ja tulevan talven hattumuodeista, kävimme Muotiliike Mariessa tutustumassa näihin seikkoihin. Liikkeen johtajatar, rouva H. Kalske, kertoi meille seuraavaa.

- Mitä ensinnäkin muotiväreihin tulee, ovat niistä yleisimmät musta, puhdas hopeanharmaa, bordeaux-punainen, pastellivärit, beige, malva, heliotroppi sekä tumma rosenholz-väri. Näistä kolme ensimäistä mainitaan tämän muotikauden pääväreinä.

Malliin nähden on yleisin pienipohjainen hattu, jossa on kapeat, alaspäin taitetut lieret ja joka on kiinteästi pään mukaan muovailtu. Hatun vasemmasta laidasta alkaa harja muodostaen oikealle puolelle solmukkeen. Näitä hattuja, jotka niin sanoakseni perusominaisuuksiensa puolesta voidaan ryhmittää yhteen luokkaan kuuluviksi, on varsin monia eri laatuja pienin eroavaisuuksin. Huvittavana seikkana voidaan mainita, että erikoisia malleja syntyy siitä, kun jäljitellään jonkun hetkellisesti kuuluisan henkilön käyttämää päähinettä. Niinpä on olemassa n.k. Lindbergh-malli, joka jäljittelee tämän kuuluisan Atlannin-lentäjän päänmukaista nahkapäähinettä. Samoin on saanut suuren levikin Damita-hattu, joka on nähtävästi syntynyt siten, että tämä kuuluisa elokuvatahti on itselleen suunnitellut jonkun määrätyn hattumallin jota toiset sitten ovat ruvenneet käyttämään. Molemmat mallit ovat hyvin päänmukaisia, mutta edellisessä ei ole lieriä ollenkaan. Tavallaan lieriä vastaavana on siinä suurehkot kielekkeet, jotka peittävät korvat ja osan poskia. Tämä hattu on jäämässä vähitellen pois muodista, mutta säilyttää sentään paikkansa, varsinkin urheilupukulen kanssa käytettynä. Damita-hatussa on sitävastoin pienet, alaspäin taitetut lieret, joissa oikean silmän kohdalla on pieni poimu.

Syyshatut, varsinkin alkusyksystä käytetyt, ovat valmistetut enimmäkseen huovasta alussa mainittuja värejä noudattaen. Talvemmalla tulevat yhä yleisempään käytäntöön erivivahteiset, prässätyt plyshi- ja silkkisamettihatut.

Tulevan talven turkislakit valmistetaan nähtävästi etupäässä maanyyrän ja kaniinin nahoista ja neulottavat ne ns. kellomuotoa. Uutuutena ensi talven turkislakkien joukossa mainittakoon sellainen, jonka reunus on valmistettu värillisissä kaniininnahoista, pohja on taas pehmeästi poimutettua, suurikuviollieta atlassilkkinauhaa.

Turkiksista näyttää kaniininahka olevan edelleen hyvin suosittua. So esiintyy nyt markkinoilla monin kymmenin eri värein ja värivivahduksin. Taidevärjäys, joka jo viime syksynä alkoi nahkoja tähän kirjavaan muotoon valmistaa, on tehnyt yhä suurempia edistysaskeleita ja tänä syksynä voi sanoa niiden oikein tulvivan maailmalle. Kauniita tällaiset värjätyt nahat ovatkin ja käytännöllisiä sentakia, että niissä monivärisyytensä takia on niin paljon valinnan varaa aina sen mukaan, minkä värinen itse takkikin on. Näitä nahkoja käyttävät naiset hihansuissa ja kauluksessa. Kylmästä ilmanalastamme johtuu kuitenkin, että vanhemmat tuikislaadut kuten skunkki, supi y.m. alkavat taas päästä etualalle markkinoilla. N.s. shaalikaulus, joka ympäröi kaulan ja ulottuu sitten takin oikean etukappaleen reunaa pitkin aina liepeeseen saakka, näyttää tänä talvena olevan eniten muodissa. Viime talven eläinmallit eivät myöskään ole vielä aivan hävinneet, vaan näyttävät ne sitkeästi puolustavan paikkaansa.

Yleensä on tämän vuoden hattumalleista sanottava, että ne ovat pieniä siroja päänmukaisia ”parisilaismalleja” joista saanemme etupäässä kiittää nykyään muodissa olevaa lyhyttä tukkaa. Ja käytännöllisempi ia kauniimpi tämä pieni malli oikeastaan on kuin entiset sillä sateenvarjon kokoiset hatut olivat ikuiseksi harmiksi sekä kantajilleen että vielä enempi muille. Teatterissa ei sen takaa nähnyt mitään ja kadulla sai varoa silmiään pitkiltä hattuneuloilta,. Olkaamme siis tyytyväisiä siihen mitä meillä nyt on, lopetti haastateitavamme.

N:o 1. Kaunis teräksenharmaista viltistä valmistettu hattu varustettu uudenaikaisella lyhyellä harsolla. Kapea lieri on valmistettu malvanvärisestä grossista suuri nauhaaulmuke toisella puolella riippuen.

N:o 2. Uudenaikainen, tiukasti päänmukainen, mustasta nauhasta valmistettu hattu, jonka pohja suippenee keskikohdan suuntaan muodostaen harjan. Koristettu valkeilla ja sinisillä ristipisteillä.

Ei kommentteja :