4.2.23

Punamaalaamaan.

Ilmajoki 23, 8.6.1939

Kun rakennusten ulkomaalauskausi on alkanut, haluamme kiinnittää arv. ilmajokelaisten huomion seuraavaan.

Pohjalainen punainen talo valkoisine ikkunalautoineen on aina ollut esikuvana haluttaessa kuvata pohjalaista luontoa ja maisemia. Myönnettävä onkin että se erittäin hyvin puettaa tasaista ja - muiden mielestä yksitoikkoista - lakeuttamme. Meidän on syytä tarkoin säilyttää tämä punainen talotyyppi. Sen vaikutus on arvokas ja rauhallinen, sopien siis hyvin yhteen emäpitäjän asukkaitten luonteen kanssa, samalla kuin se jättää vieraaseen katselijaan vastaavan mielikuvan. Punamaali sopii erikoisesti veistetyn hirsiseinän ja höyläämättömiilä laudoilla vuoratun seinän peitteeksi. Maalaus ei tule kalliiksi, mutta on kestävä jos se vaan tehdään huolella ja hyvistä aineksista. Annamme tässä hyvän seinämaalin reseptin niille, joiden mieltä ehkä maalausaikeet ovat askarruttaneet;

1) 3 paino-osaa hartsia, 10 paino-osaa hylkeen rasvaa, tai muuta rasvaa, sulatetaan yhteen.

2) 10 paino-osaa ruisjauhoja ja 20 paino-osaa kylmää vettä sekoitetaan puuroksi.

3) 4 paino-osaa sinkkivihtrilliä ja 90 paino-osaa kiehuvaa vettä liuotetaan yhteen.

Jauhopuuro ja vihtrilliliuos sekoitetaan ensin ja pannaan siihen rasvaseos koko ajan hämmentäen. Lopuksi punamultaa niin paljon, että yksi sively peittää pinnan. Lujempi väripinta saadaan jos maali on niin lievää, että vasta kaksi sivelyä peittää pinnan, tällöin on toinen sively tehtävä edellisen maalin ollessa vielä nihkeä. Maalin keittoaika 3 tuntia. Kaunis punainien saadaan esim. käyttämällä puoleksi falum- ja puoleksi italianpunaista.

Vuoraamattomia nurkkia ei saa maalata valkoiseksi enempää kuin keskirakennuksessa olevien välinurkkien vuorilautojakaan, siis ainoastaan ikkunalaulat ja ulkonurkat, edellyttäen siis että ulkonurkat ovat vuoratut. Maalia keitettäessä on huomattava, että litralla voi maalata n. 5—6 m2.

Maalatkaa talonne punaiseksi. Välttäkää muita värejä keittomaaleissa, sillä erilaiset kokeilut usein epäonnistuvat, joten tulos voi olla ehkä kiusallinen ja vaikeasti korjattavissa.

Ei kommentteja :