3.2.23

Maakunnan kasvojen kaunistaminen

Karjala 255, 22.9.1939

Kun Viipurin läänin maaherra taannoin radioteitse lausui varsin painavia kehoituksen sanoja maaseudun ulkomuodon kaunistamisasiassa ja piti muiden keinojen ohella m.m. rakennusten maalaamista eräänä tärkeimmistä sekä kaunistumisen että taloudellisuuden kannalta katsottuna, lienee aihetta muutamin numerotiedoin ja ohjein selvittää maalaustyön suoritusta ja halpuutta, jotta maalausta mailla olevien rakenteiden omistajat voisivat osapuilleen määritellä maalauskustannukset ja ryhtyä toimenpiteisiin.

Mitä maalauksen kestävyyteen yleensä tulee, tärveltyy maali nopeammin niissä seinissä, joihin aurinko ja sade enimmin vaikuttavat s.o. täällä Itä-Suomessa etelän ja lännen puoleiset seinät, mutta tässä suhteessa ei voida juuri säästää maalaamalla nämä seinät esim. lujemmalla värillä, koska saman värisävyn sailyttäminen eri seinämissä on vaikea. Kun sitäpaitsi puun säilyminen lahoamiselta riippuu kokonaan maalauksen kunnollisuudesta, olisi maalaus suoritettava hyvin, joskin se kysyy hieman enemmän kustannuksia, mutta huono maali vaatii uusimisen paljon nopeammin kuin kunnollinen, ja jos maaliainemenot pitemmän ajanjakson kuluessa laskettuina olisivatkin ehkä samat, niin maksaa se useammin uusiintuva työkin jotakin. Seuraavassa esitellään muutamia, kohtalaisen hyviksi tunnettuja sekoituksia.

Vesiväri

On jo kauan aikaa ollut saatavana kotimaista puna- ja keltamultaa ja ovat nämä tuotteet halvempia kuin ulkolaiset. Joskin ulkolaiset laadut vielä toistaiseksi ovat parempia, ei erotusta ole muussa kuin värisävyssä, sillä maalin kestoalkaan ja puun säilymiseen ei eri väriaine vaikuta muutoksia.

Sekoitus I.

9.0 kg värimultaa .... à 2:75 24:75
3,5 « hienoja ruisjauhoja .... à 2:50 8:75
2.0 » rautavihtrilliä .... à 1:75 5:50
1.5 » keittosuolaa .... à —:50 —:78
2.5 » pellavaöljyä .... à 9:— 22:50
35—40 litr. vettä .... - -
Yhteensä mk 60:25

Kun tällä määrällä peittyy maalattavaa pintaa noin 50 neliömetriä, tulee neliömetrin hinnaksi keskimäärin 1:20 mk.

Vihtrilli ja suola liuotetaan kelttopadassa haaleaan veteen, mikä sen jälkeen kuumennetaan kiehuvaksi, jolloin siihen sekoitetaan ruisjauhot ja tämän seoksen annetaan kiehua noin 20 minuuttia. Sen jälkeen sekoitetaan pataan väriaine vähin erin kokkaroitumisen välttämiseksi, mutta on huolehdittava siitä, ettei vesi kiehu niin kovin, että seos kuohuisi ylitse. Tämän jälkeen lisätään pellavaöljy ja tätä valmista maaiiseosta on kiehutettava hiljaisella tulella noin 2½ tuntia, minä aikana sitä on ahkerasti hämmennettävä, ettei se pala pohjaan. Jos seos veden haihtumisen vuoksi osoittautuu lilan sakeaksi, lisätään vettä, mutta tässä tapauksessa on seos vielä kerran kiehautettava.

Sekoitus II.

Pellavaöljy yleensä tummentaa värin. Jos se jätetään cdellämainitusta seoksesta pois, huononee maalin laatu hieman, mutta kustannus neliömetriä kohti tekee vain 75 penniä.

öljyväri

Sekoitus III.

2,6 kg punamultaa .... à 2:75 7:15
7.0 » hartsiöljyä .... à 4:25 29:75
2.0 » petroolia .... à 1:60 3:20
Yhteensä mk 40:10
mikä neliömetriä kohti tekee 80 penniä.

Väri sekoitetaan hartsiöljyyn ja seoksen annetaan seisoa 2 tuntia, minkä jälkeen tämä sakea sekoitus ohennetaan yllämainitulla petroolimäärällä. Huomattava on, että väriseos on käytettävä samana päivänä ja maalaus on suoritettava yleensä varjon puolella. Maali kuivuu hitaasti, mutta sateetkaan eivät sitä silti pahasti liuota. Jos maali tuntuu sakealle, voidaan lisätä petroolia.

Hartsiöljyä voidaan tavallisissa rakennuksissa käyttää myöskin vuorilautojen valkomaalaukseen vernissan asemesta. Maalin (lyijyvalkeata ja liitua ei saa käyttää) ollessa tuore on väri harmahtava, mutta vaalenee kuivumisen edistyessä. Peltikattoihin ei hartsiöljyväri sovi.

Sekoitus IV.

3,3 kg keltamultaa .... à 2:75 9:05
7,0 » hartsiöljyä .... à 4:25 29:75
2,0 » petroolia .... à 1:60 3:20
Yhteensä mk 42:-
mikä tekee neliömetriä kohti 85 penniä.

Sekoitus V.

Kuluvana vuonna kauppaan lasketun Kaselit-värijauheen ainekustannuksesta ei ole vielä tietoja, mutta sitä löytyy noin 32 eri värisävyä.

Värijauhe sekoitetaan samaan määrään kylmää vettä ja seoksen annetaan seisoa tunnin ajan. Tämäkin väriseos on käytettävä saman päivänä.

Nämä ulkomaalausvärit osaa jokainen huolellinen henkilö itse valmistaa ja maalauksen ollessa verrattain yksinkertaista työtä ei sekään vaadi kallista ammattimiestä, joten toivottavaa olisi, että alussamainittu arvovaltainen vetoomus, minkä toteuttaminen oikeastaan vaatii enemmän hyvää tahtoa kuin kustannuksia, saisi maaseudulla sille kuuluvaa vastakaikua.

- V. K:nen.

Ei kommentteja :