5.2.23

Kuopiosta ja Kuopion takaa (pakina)

Savo 101, 4.5.1939

Huomaan Hämeen Heimoliiton - sellainen Pohjois-Savon Maakuntaliittoa vastaava järjestö siellä Hämeen maassa - ryhtyneen peräti laajasuuntasiin ja tehokkaisiin toimenpiteisiin Hämeen kasvojen pesemiseksi ja putsaamiseksi.

On tuo Hämeen Heimoliitto puuhannut oikein maakunnallisen kokouksen, jossa ovat olleet saapuvilla maanviljelysseurat, maataloustuottajain liitot, marttayhdistykset, maatalousnaiset, maatalbuskerholaiset, metsähhoitolautakunnat, nuorisoseurat, yleensä kaikki, mitä Hämeenmaassa on seuroja, yhdistyksiä, kerhoja ja yhtyeitä.

Ja kaikki ne ovat yksimielisesti ja yhtäpitävästi päättäneet, että pestäänpäs Hämeen kasvot.

Tahtoo sanoa: piirutetaan kallistuneet seinät jälleen pystyyn, oikaistaan vinot nurkat, särkyneen ikkunaruudun paikalle pistetään ehyt, remppautuneet savupiiput katolla korjataan, lonkuttelevat navetanovet tarkistetaan ja senjälkeen rakennukset maalataan pohjavarvista räystäshirteen asti. Eikä vain päivän vaan pihan puoleltaki. Ikkunalaudat ja nurkkavuorit sivellään valkoisiksi ja seinät punaisiksi, tai muulla värillä, maun mukaan. Maalauksen jälkeen käydään käsiksi pihamaahan, ympäristöön, kaikki siistitään, puhdistetaan ja putsataan kuin juhannukseksi ikään.

Näin hämäläiset ovat päättäneet. Eikä ole syytä epäillä, ettei siitä hyvää ja kaunista tulisi - jos toimeen tartutaan.

Ja mikä ihmeellisintä: kaiken tämän putsauksen ja. puhdistuksen nuo vakaat hämäläiset ovat päättäneet suorittaa - ilman valtionapua!

Ajättelin, että mitähän, jos mekin savolaiset. Jos mekin ottaisimme - ei vain poratan ja saippuaa, niinkuin joka lauantai. jopa keskelläkin viikkoa, otamme ja pesemme oman henkilökohtaisen etufasaadimme - ensiksi vasaran ja kirveen ja nauloja ja sitten maaliponsselin ja tikapuut ja tulla puhdasta ja siistiä.

Hämäläiset ovat tuon jalon päätöksen tehneet olympialaisten tiimalta. Mutta ovathan ne olympialaiset meillä savolaisillakin, ja olympialaisturistit varmaan piipahtavat täällä Savossakin.

Mutta ilman sitäkin. Meidän savolaisten passaa olla nättiä ja puhtaita ilman olympialaisiakin. Aivan omaksi huviksemme, iloksemme ja oman sielumme virkistykseksi.

Ehkäpä olisi mukava pitää täälläkin oikein kansalaiskokous tämän siistiytymiskysymyksen merkeissä. Ja sellaisen kaiketi voisi pitää päivä päivältä lähenevän maakuntajuhlan yhteydessä.

Mutta toisekseen tuntuu siltä, että kyllä sitä osaa silmänsä pestä ilman kansalaiskokoustakin.

Varsinkin jos ihminen luonnostaan on sellainen siistisorittnen eläjä, niinkuin ms savolaiset olemme.

En siis tällä tarkoita ehdottomasti agiteerata mitään yleistä silmänpesukansalaiskokousta. vaan pikemminkin tarkoitan kiihoittaa jokaista omakohtaiseen puhdistautumiseen.

Kun yksi naapuri alkaa, tai kaksi naapuria keskenään päättää alkaa tuollaisen yleisen somistuksen ja siistiytymisen, niin varmasti toiset seuraavat pian perässä. Ja pian on koko kylä punanen ja valkoinen ja puhdas kuin pulmunen lumella.

Ennenaikaanhan oli niin, ainakin toisin paikoin, jopa maantien varsikyllssäkin, ettei oikein iletty pitää talon ympäryksiä siistinä ja rakennuksia maalissa. Jollain tavoin häpeiltiin naapureita.

Toivottavasti tuo nyt on voitettu kanta, joten siististi eläminen luetaan pikemminkin hyväpuolelle kuin miinukseksi.

Ettäkö maksaa? Tietenkin nättinä olo hieman maksaa, muttei se niin mahdottomia maksa kuin useinkin luullaan. Ei maaseudulla vallitsevaan painostavaan harmauteen läheskään aina ole syynä varojen, vaan hyvän tahdon puute ja välinpitämättömyys.

Kun nyt hämäläiset ovat tehneet noin jalon päätöksen, niin tuntuu siltä, että nyt jos koskaan savolaistenkin en puolestaan näytettävä, että ollaan sitä meilläkin ja osataan sitä täälläkin.

Olla nättejä, somia ja siistejä.

Ei kommentteja :