2.1.23

Värillistä puuvillaa suoraan pensaista.

Aamulehti 275, 28.11.1923

Tulevaisuudessa ei enää ole tarvis värjätä puuvillalankoja eikä -kankaita. Sensijaan saadaan ne halutun värisinä suoraan luonnosta. Jo nyt kasvaa eri osissa maapalloa useamman väristä puuvillaa. Niitä on vain keskenään sopivasti yhdistettävä, jotta saataisiin aivan täydellinen väriasteikko.

Värin määräävät yksinomaan siemenlajit. Tällaisen luonnonvärisen puuvillan edut ovat ihmeelliset. Ensinnäkin säästyvät värjäyskustannukset. Toisekseen nämä värit eivät haalistu sekä ovat kautta koko kankaan samanlaiset.

Mitä tulee yksityisiin väreihin, kasvaa Yhdysvalloissa valkeata puuvillaa. Perussa on punainen laji, Egyptissä ja Havaji saarilla kasvaa kastanjanruskea muunnos. Kiinassa on keltainen, Intiassa harmaa laji. Etelä-Karolinissa viljellään vihreätä ja vihdoin Meksikossa mustaa puuvillaa. On selvää, että näiden värien avulla voidaan saada tuotetuksi kaikki muut välillä olevat värivivahdukset. Niinpä esimerkiksi valkean ja punaisen puuvillan ristisiitos tulee olemaan ruusunpunainen, ja samalla tavalia voidaan saada mitä erilaisimpia väriyhdistelmiä.

Ei kommentteja :