28.1.23

Sateenkaaren värit.

Sosialisti 29, 5.2.1925

Yhdysvaltain maanviljelysdepartementin ilmatoimisto on pitkän aikaa toimittanut tutkimuksia, joiden tarkoituksena on saada mitatuksi päivänvalon intensiivisyyttä erilaisissa tilanteissa. Samalla kertaa on toimitettu toisia tutkimuksia, joiden tarkoituksena on saada selville, mitä ja miten ilma vaikuttaa päivänvaloon. Näiden yhteydessä ovat meteorologiset tutkijat herättäneet esille kysymyksen kuinka monta väriä voidaan erottaa sateenkaaressa.

Teoreettisesti käsittää sateenkaari kaikki ne seitsemän alkuväriä, joihin Sir Isaac Newton mielivaltaisesti jakoi spektrumin. Oleellisesti useammat ihmiset voivat erottaa sateenkaaressa vain neljä väriä, vain aniharvat korkeintaan viisi. Tämä johtuu siitä, että alkuvärien suhteen on olemassa huomatusti sekootusta ja väriyhdyntää, sillä valo ei tule yhdestä ainoasta pisteestä, vaan auringon erinäisistä pisteistä, koska auringon pisteet synnyttävät kukin oman värinsä. Toisekseen harvat vain pitävät indigoväriä erityisenä värinä, joka on toista kuin siniväri, vain harvat myöskin pitävät oransin keltaruskeaa väriä erityisenä värinä, vaan sekottavat sen muihin. Siten silmän[kän?] nähden ei eroteta muuta kuin neljä väriä, vaikka värejä sateenkaaressa onkin seitsemän. Värien luku ja niiden suhteellinen ala vaihtelee huomattavasti sadepisaroiden suuruuden mukaisesti.

Kuukin synnyttää sateenkaarin, mutta silloin värit ovat hämäriä, sillä valo joka niitä synnyttää, on liian heikkoa. Jos kuuvalo on kirkas, voidaan sen synnyttämässä sateenkaaressa huomata erityisiä värivivahduksia selvästikin.

Tarkalla tähystyksellä voi henkilö havaita sateenkaaressa neljä väriä, vaikka löytyy ihmisiä, jotka eivät näe muuta kuin kolme. Hyvä värien tuntija voi erottaa viisi väriä, jos tekee tarkkoja havaintoja.

Ei kommentteja :