22.1.23

Kauniimmat värit kaupunkitalojen julkisivuille.

Perä-Pohja 218, 20.9.1928

Saksalaiset maalarit ovat perustaneet yhdistyksen kauniimpien värien aikaansaamiseksi kaupunkitalojen julkisivuihin. Tämä yhdistys joutui väittelyyn Berliinin Taideakatemian kanssa kysymyksestä, tuleeko Berlinin kauttaaltaan olla harmaasen puettu vaiko väritetty silmää miellyttävillä väreillä. Maalarimestarit kysyivät, aikooko Berlinin Taideakatemia, kun harmaa innostus muutaman vuoden päästä loppuu, yhtä suurella innostuksella siirtyä kannattamaan värejä, sekä mitä sillä olisi siihen sanottavaa, että se joissakin tapauksissa oli soimannut maalariliikkeen harjoittajia tietämättömyydestä, jos se väitteensä oli vain tehnyt tilapäiseen värimuotiin innostuneena.

Norjalaisten maalarien lehden "Maleren"in mukaan myöskin norjalaiset maalarit ovat perustaneet järjestön ajamaan kauniimpien julkisivuvärien asiaa. Lehden tämän vuoden huhtikuun numerossa kirjoitetaan:
"Oslon kaupungin hyvinvoinnin seura" on perustanut palkintorahaston, josta jaetaan 200 kruunun suuruisia palkintoja kauniisti ja luontevasti väritettyjen talojen julkisivuista. Seuran johtokunta toivoo voivansa siten palauttaa talojen kauniin värityksen käytäntöön. Seuran julistuksessa sanotaan; "Tiedämme, että kaupunki aikoinaan on ollut historiallisesti kuuluisa kauniista väreistään. Aivan viime aikoina ovat sen talot toinen toisensa jälkeen pukeutuneet yksitoikkoiseen harmaaseen. Onpa menty niinkin pitkälle, että talojen julkisivut ovat jätetyt kokonaan maalaamatta siinä uskossa, eitä ne karkeine tiilen tai rappauksen väreineen olisivat kauniita. Aivan äskettäin olemme kuitenkin saaneet nähdä, miten toista on, kun talot ovat hauskasti väritetyt. Tämmöisiä näytteitä meillä on niissä osissa kaupunkia, jotka ovat viimeksi rakennetut".

Näitä pyrkimyksiä on olemassa eri suunnilla Europaa.

Ei kommentteja :