22.11.08

Matkamuistelmia Tanskasta IV. (Woiwärin walmistaminen. Juustonwärin walmistaminen.)

Suomalainen Wirallinen Lehti 28, 6.3.1873


[---]

Woiwärin walmistaminen.
2 naulaan suolalointa nuorta woita otetaan ½ ? orleanaa ja keitetään wienolla tulella kahden tunnin aika alituisesti hämmennellen. Keitoksen wähän jäähdyttyä siiwitään se hienon liinawaatteen läpi johonkin kannelliseen sawi- tai lasi-astiaan säilytettämäksi. Näin walmistettua wäriä täytetään 1 kwinttini 5 ?:lle woita.

[---]

Juustonwärin walmistaminen.
Otetaan 8 ? potaskata, 12 ? sammutettua kalkkia, 40 ? wettä ja keitetään siihen asti kuin kalkki wajoo pohjaan. Otetaan tulelta ja annetaan seistä wuorokauden, kirkas lipiä kaadetaan warowasti ja kaadettu siimitään hienon liinawaatteen läpi. Woiwärin walmistamisessa siimitty jäännös pannaan näin saatuun lipiään ja wienolla tulella keitetään pari tuntia, toisinaan hämmennellen, keitos jäähdytetään ja siiwitään hienon liinawaatteen läpi kannellisessa sawi- eli lasi-astiassa säilytettäwäksi. Tämmöistä wäriä käytetään 1 kwinttini 100 ?:lle maitoa.

Orleana on kellanpunainen wäri aine, jota pää-asiallisimmin käytetään silkin wärjäämiseen. Kaupassa saadaan sitä jotenkin sakiana taikinan kaltaisena aineena. Sitä walmistetaan Amerikassa, Länsi- ja Itä-Intiassa kaswawan Bixa-orleana kaswin hedelmistä. Chewreaulin selityksen mukaan sisältää orleana kaksi wäri-ainetta, toinen ja liukoinen wedessä sekä alkoholissa, toinen punainen ja helppoliukoinen alkoholissa, waan ei wedessä.

Ei kommentteja :