12.12.22

Naisten osasto.

Karjala 65, 7.3.1927

Keväinen sää on hyvin vaihteleva. Kirkas auringon paiste voi hetkessä hävitä olemattomiin. Taivas peittyy pilviin, sää muuttuu sumuiseksi ja sateiseksi. Toisinaan puhaltaa läpi luiden ja ytimen tunkeva kylmä tuuli. Jos on ennättänyt pukeutua kevätpukuun, tekee silloin viisaasti kietoneessaan uudelleen talvisiin taminoihin. Palaaminen kauan pidettyyn talvitakkiin voi olla vastenmielistä ja näin ollen sen vain hätätilassa ottaa armoihinsa. Mutta kekseliäs muoti tulee avuksi. Se ei koskaan jätä pulaan ystäviään. Aina uutta ja yhä uutta se tarjoo. Kevään ja vieläpä kesänkin kylmiä päiviä varten on luotu sveater. Pusero kaikkine muunnoksineen on ollut kotvan kokonaan unohduksissa, mutta nyt se on muodin oikea intohimo ja on sillä lisäksi hienolta kajahtava englantilainen nimikin sveater. Se tendäan angoravillasta, kashasta, jeraeystä tai grosgrainista, siis tarjollaolevista pehmoimmistä ja lämpöisimmistä laaduista.

On nyt kerta kaikkiaan päästy siihen. että urheilupuku ei velvoita niskoja taittamaan kelkkamäessä eikä maailman mainittaviin saavutuksiin tenniskentällä. Jokaisen nuoren naisen pitäisi oman etunsa kannalta katsoen vähintäin neljänä tuntina päivästä esiintyä urheilupuvussa. Nämä äärimmäisen yksinkertaiset puvut eivät ole saavuttaneet kaikkialla yleistä käytäntöä, sillä niitä ei ole pidetty oikeiden pukujen arvoisina. Mutta nyt on havaittu, että pukeutuneena sveateriin ja laskosteltuun hameeseen näyttää kymmenen vuotta nuoremmalta ja tällä ominaisuudella lienee sen voitto taattu.

Kuvat esittävät viimeisiä sveateruutuuksia, jotka ovat lähtöisin Pariisista. Sveaterin kaulus näyttää useimmiten muodostavan terävän kulman, ja kuuluu siihen aina pari pientä taskua, jotka ovat vanhoja tuttuja. Uutuus piilee kankaan laadussa ja sen väreissä. Kalpeasta kashalangasta ja pitkäkarvaisesta angoravillasta saadaan taipuvia ja keveitä kankaita. Tummanpunainen, ruusu ja kaikki banaaniin vivahtavat aina kypsymättömästä vihertävästä, kypsään banaanin väriin mustine täplineen on muodikasta. Sellaisen sveaterin alla ei pidetä puseroa, mutta sitävastoin kernaasti solmitaan kaslialiina kaulaan. Se on poikkijuovainen tai on siihen sovitettu pari pientä kolmiota. Myöskin jumperissa tai hameessa toistuu sama poikkijuovaisuus, joka on kaunein esiintyessään siellä täällä, eikä säännöllisesti peitä kokonaisuutta. Värit yleensä ovat hillittyjä. Viileänä muotivärinä tulee olemaan tänä keväänä mariinisininen, joka jo viime vuonna esiteltiin ja jolla aina on ollut uskollisia kantajia Ranskassa. Bordeanväriä uudempi on tummanpunainen sävy, joka lähinnä muistuttaa grenaatia, että paitsi beige ja lisäksi vaalea loistava vihreä väri.

Sveaterin tavanmukaisen kauluksen voi saada vaihtelevammaksi sitomalla suoran kaksinkertaisen trikoonauhan. Se solmitaan aivan kevyesti toiselle puolelle. Hihoihin voi panna samantapaisen koristelun. Hihat ovat aina pitkät ja sileät, ulottuvat ranteeseen saakka. Hameessa on toistuva joku sveaterin väreistä.

Lienee tarpeetonta mainita, että nämä puvut yksinkertaisuutensa vuoksi ovat erikoisen sopivia matkapuvuiksi ja lisäksi ottavat ne vähän tilaa tavallisesti liian pienessä matkalaukussa. Tämä viimeinen ominaisuus onkin niistä tehnyt matkustavan naisen suosikin.

- Marie

Ei kommentteja :