12.12.22

Mitä nykyisin kuuluu muodin alalta.

Kaiku 267, 16.11.1924

Muutamia käyntejä ja tiedusteluja oululaisissa vaatetusliikkeissä.

Muodin alaakaan ei ole lupa unohtaa, sillä ei ole tärkeätä ainoastaan se, mitä ihmiset syövät ja juovat, vaan myöskin se, miten ja millä he itsensä verhoavat. Siksipä tällä kertaa saakoon huomiota osakseen se, mitä Oulussa tässä suhteessa on havaittavissa.

Millä tavalla miehet nykyisin itsensä verhoavat, siitä antaa tietoja kolme eri ammattimiestä.

Saadaksemme selville, mitä miesten talvimuodissa on nykyisin huomattavaa, tiedustelimme asiaa allamainituilta, kaupunkimme huomattavimmilta edustajilta vaatturi- ja kangas teollisuuden alalla ja saimme tiedusteluumme seuraavat vastaukset:

Räätälimestari Jaakko Kemppainen mainitsi muotien suhteen jonkunverran tapahtuneen pienempiä muutoksia, ollen puvut ja palttoot nykyisin entisestään väljempiä sekä palttoot vähän pitempiä. Kankaat vivahtavat vielä raitaisiin ja osaksi myös ruudullisiin. Värien suhteen on huomattava, että ne yleensä ovat tummat, lukuunottamatta matkailupukuja, jotka ovat hyvinkin räikeä värisiä. Mitä turkiksiin tulee, ei niiden suhteen ole mitään erikoista huomattavissa, lukuunottamatta sitä seikkaa, että lammasnahat alkavat olla entistä enemmän kysyttyjä, johtuen se etupäässä niiden halpuudesta ja myöskin siitä, että niiden valmistuksessa on kehitytty niin pitkälle, että ne nykyisin tyydyttävät suurimpiakin vaatimuksia. Kankaisiin nähden on vielä mainittava, että hintojensa puolesta ovat niin kotimaiset kuin ulkolaisetkin kankaat nousseet suhteellisesti.

Johtaja K. Aura ilmoitti tiedusteluumme miesten muotien nykyisin seuraavan jonkunverran naisten muoteja, ollen päällysvaatteet yleensä pitempiä, kiristyen lanteilta, mikä on itse asiassa vastoin käytäntöä, joten tämä muotisuunta lienee pian ohimenevää. Kankaiden laatuun nähden ilmoitti johtaja Aura raidallisten ja ruudullisten kankaiden olevan vielä määräävässä asemassa, valloittaen tämän lajin kankaat suurimman osan malleissa. Turkiksien suhteen taas on mainittava, että niitä nykyisin alkaa olla markkinoilla aika paljon, joskaan niitä ei kuitenkaan ole vielä niin paljon, kuin entisinä normaaliaikoina. Yleensä ei niiden suhteen ole mitään erikoista entisestään huomattavissa. Huolimatta siitä, että sesonkiaika on käynnissä, ei ole huomattavissa erikoisempaa vilkkautta, vaan pikemminkin on se hyvin rauhallista, aiheutuen tämä ilmeisestikin huonosta raha-ajasta. - Mitä kotimaisten ja ulkolaisten kankaiden hintasuhteisiin tulee, ovat niiden hinnat suhteellisesti nousseet, koskien nousu etupäässä parempia kangaslajeja.

Räätälimestari A. Kaihla mainitsi haastattelijallemme, että yleensä muodit ovat entisellään, joskin pienempiä muutoksia on kylläkin ollut havaittavissa. Talvipalttojen suhteen on huomattava, että värikkäitä puolipalttoja aletaan entistä enemmän kaivata, vaikkakin yleisemmin käytännössä kuitenkin ovat mustat ja sileäpintaiset palttoot. Puvuista alkavat yksiväriset ja yleensä hillityt värit tulla enempi käytäntöön, jääden n.s. roimarannukkaat vähitellen pois muodista. Hintojensa puolesta tulevat ulkolaiset kankaat tullin vuoksi jonkunverran kalliimmiksi kuin kotimaiset, mutta oli haastateltavamme sitä mieltä, että ulkolaiset kankaat ovat ominaisuuksiltaan tuota hinnaneroa parempia. Lujaa kangasta saadaan kyllä kotimaisistakin tehtaista, mutta on niissä se vika, että villasta ei saada tehtaissa pois sitä joustavuutta, mikä vaikuttaa esim. sen, ettei prässäys pysy kankaassa. Huolimatta raaka-aineiden hintojen noususta, ovat hinnat kuitenkin entisellään, aiheutuen tämä toimenpide laimeasta kysynnästä ja ennenkaikkea huonosta raha-ajasta.

Oululaiset harrastavat pääasiassa käytännöllistä ja ovat talvipuvuissaan taipuvaisia ruskeaan väriin.

Käännyimme myöskin erään suureniman naisten ja herrain vaatetusliikkeen puoleen saadaksemme tietoja siitä, minkälainen maku yleisöllä on vaatteiden valinnassa ja minkälainen tilanne vallitsee nykyisin muotimarkkinoilla.

- Yleisön maku on monenlainen, yksi tahtoo yhtä, toinen toista, joten mitään varmaa muotia värivalinnassa ei voi sanoa esiintyvän. Sen huomion kuitenkin voi tehdä, että ainakin oululaisilla on tapana suosia ruskeaa eniten talvivärinä, ehkä siksi, että se on kaikinpuolin käytännöllinen väri ja oululaiset tahtovat olla käytännöllisiä.

- Tuottavatko ulkolaiset valmiiden vaatteiden valmistajat valmisteitaan meikäläisille markkinoille?

- Hyvin harvoin, sillä kotimainen tuotanto on kyllin riittävä ja kilpailuky kyinen voidakseen tyydyttää kysynnän. Hintain suhteen näytti kulunut kesä pienyä noususuuntaa, joka kuitenkin kesä- ja syyssesongin loppuessa ja talvipukujen kysynnän tullessa etualalle, siirtyi viimevuotiseen uomaansa. Mikä on huomattavaa tälle alkavalle talvisesonkikaudelle on se, että turkikset ovat hyvin haluttuja. Niitähän näkee jo melkein jokaisen talvikapan hiansuissa ja kauluksissa. Kotimaiset turkkuritkin ovat päässeet valtaasemaan omilla markkinoillaan, sillä ulkoapäin tuleva tarjonta, josta voi mainita Ruotsia, ei ole saanut mainittavia aikaan syystä, että kruunun kurssi on korkealla ja sieltä päin hankitut turkikset tulevat kalliiksi. Hinnat ovat pysyneet jotenkin samassa missä ne olivat viime vuonna. Joitakin pienempiä muutoksia un kyllä sattunut. Kysytyin turkisnahka on obosum syystä, että se samalla kertaa on sekä kaunis, kestävä ja suhteellisen halpa.

Mitään erikoisen mulliistavaa ei muotimarkkinat ole täksi talveksi tuoneet ja oululaisethan eivät yleensä rakastakaan turhaa komeutta ja muotioikkujen moninaisuutta, lämmin ja yksinkertainen, mutta samalla aistikas on oululaisen tunnuslause.

"Naisten paratiisi" tarjosi nähtäväksemme kauniita, ihastuttavia tavaroita.

Tässä joku päivä sitten Pakkahuoneenkadulla tallustellessamme, kiintyi huomiomme neiti Aina Hurskaisen naisten pukimoliikkeen, joka liike muuten on jo kauan kulkenut nimellä "Naisten paratiisi", näyteikkunoissa oleviin uuden uutukaisiin saaleihin. Pistäysimme eilen mainitun liikkeen omistajan puheilla tiedustamassa saalien alkuperää samoinkuin muistakin naisten pukimoillaan kuuluvista muotiuutuuksista ja saimme kuulla seuraavaa:

- Saalit ovat italialaisia erittäin kauniita hartiasaaleja. Ne ovat myöskin tämän alan viimeisintä muotia. Ulkomailla naisten muotimaailmassa ovat ne jo ehtineet aivan yleiseen käytäntöön, mutta myöskin meillä Oulussa on niitä jo alettu ottaa käytäntöön.

- Muista uutuuksista mainittakoon silkki-, sametti-, samoinkuin kauniit villakankaatkin, joita saapuu päivittäin aina uusia. Erikoisena uutuutena nähdään liikkeessä myöskin villaisia ja pumpulisia englantilaisia naisten alusvaatteita, jotka ovat valmistetut aito egyptiläisestä pumpulista. Muitakin, kuten kirjavat kreppi ja sileät villakankaat ovat tätä nykyä uutuutena, ollen niitä sitäpaitsi runsas valikoima.

- Vielä kiintyi huomiomme kauniisiin mattoihin, ikkunavarhokankaisiin ja villasiin pöytäliinoihin, jotka kuuluivat olevan ranskalaista alkuperää ja lisäksi viimeisiä uutuuksia tällä alalla.

- Tiedustimme vielä, onko nykyisin mitään kotimaisia naisten pukimoalaan kuuluvia uutuuksia.

- Niistä voidaan mainita erikoisesti naisten trikooalusvaatteet ja sukat. Erikoinen uutuus on myöskin kotimaiset clase-hansikkaat. Talvikäsineitä on myöskin hyvä valikoima ei yksistään naisille vaan myöskin herroille.

- Kaikellaisia koristetavaroita on >uun valikoima, joukossa myös uutuuksia, samoin pitsejä ja brodyyrejä. Kotimaisista valmisteista mainittakoon vielä uudet naisten käsilaukut.

- Hinnat ovat tätä nykyä päivän halvimmat. Muuten ovat silkki- ja villakankaat tätä nykyä kohoamaan päin. Muillekaan tavaroille ei liene lähiaikoina hinnanalennukisia odotettavissa. Siitä huolimatta tullaan nykyinen varasto myömään entistäkin huokeammilla hinnoilla.

Kankaitten laatu, hinta, käytäntö. Alusvaateuutuudet.

Tiedustimme eilen Högstenin tunnetusta vaatetusliikkeestä erinäisiä mainittua alaa koskevia asioita ja saimme seuraavia tietoja:

- Mitä ensinnäkin tulee kangasten hintoihin, niin ovat ne noususuunnassa, johtuen se siitä, että ulkomailla ovat lankain hinnat kohonneet. Tosin ei viime aikoina ole kankaiden hinnoissa tapahtunut mitään erikoisen huomattavia ja jyrkkiä hinnannousuja.

- Kotimaiset kangastuotteet ovat viime vuosina huomattavasti parantuneet ja ovat ne nykyisin täysin kilpailukykyisiä ulkolaisten kanssa. Tosinhan on muutamia hienompia kangaslajeja, joissa ulkolaiset ehkä vielä lienevät hiukan voitolla. Kotimaisten kankaiden kilpailukykyisyyden parantuessa, on myöskin sitä mukaa niiden kysyntä kasvanut. Vähitellen on niinikään vanha käsitys ulkolaisten kankaiden ehdottomasta paremmuudesta häipynyt.

- Mitä naisten nykyisiin muotikankaisiin tulee, ovat tässä etualalla tummat värit. Sitäpaitsi käytetään kevyimmissa puvuissa kirjavia (matlassé) kankaita. Paljon on Oulussa ja lähiseudulla myöskin yksinkertaisten mutta samalla hyvien kankaiden käyttäjiä.

- Uutuuksia naisten ja miesten alusvaatteissa voidaan mainita prof. Jägersin trikoot, joita ei moneen vuoteen ole ollut markkinoilla. Nyt on kuitenkin liike saanut varastoonsa näitä trikooalusvaatteita Liikkeessä on myöskin suuri valikoima kotimaisia verka- ja puuvillakankaita, joiden varsinkaan viimemainittujen menekkiä eivät ulkolaiset tuotteet kykene häiritsemään. Liikkeessä on sitäpaitsi kaikkea herrain ja naisten vaatetusalaan kuuluvaa ensiluokkaista tavaraa.

- Mainittakoon vielä, että Högstenin liike hankkii villalangat tunnetusta kuuluisasta tehtaasta.

Ei kommentteja :