6.12.22

Mitä värejä on kannettava.

Vapaa Sana 35, 26.3.1917

Kun kumous alkoi, kantoivat kaikki punaista väriä; ja niin kuin pitikin kantaa. Kun sitten julkaistiin Suomea koskeva manifesti, vedettiin jokseenkin yleisesti ainakin Vaasassa talojen lipputankoihin Venäjän uusi valtakunnan lippu: puna-sini-valkoinen. Joka sekin mielestäni oli aivan oikein: tämän toimenpiteen kautta tahdottiin osoittaa, että Suomen kansa tuntee olevansa solidariaen sen Venäjän kanssa, joka nyt on muodostunut.

Mutta sitten alkoi ilmetä myöskin muita värejä: sinivalkoista ja punakeltaista.

Tämä on tahdittomuutta, joka voi aiheuttaa väärinkäsitystä niissä sotilaissa, jotka ovat meille oikeudet lunastaneet. Monissa kaupungeissa ovat nämä ilmaisseet sen käsityksen, että ainoastaan punaista väriä on käytettävä. Ja se onkin selvin väri. Vallankumouksellaon vapaudet saavutettu ja se on nykyhetken tunnus. Sinivalkoset ja punakeltaiset nauhat rikkovat koko tunnelman, niiden rinnoissa nyt kantaminen on tahdittomuutta ja lapsellisuutta, vaikka se ei muuta ilmaisekaan kuin kantajainsa naivia iloa Suomelle annetun manifestin johdosta. Se on verrattavissa porvarien erikoisiin, ennenaikaisiin juhlimishommiin, joista, kuten tunnettua, tuli oikein suuri pannukakku.

Punainen, jonka merkeissä uusi Venäjä on syntynyt, on nykyhetken väri. Sitä kantakaamme ja siten osoittakaamme lojaalisuuttamme uuteen Venäjään.

- Joukahainen.

Ei kommentteja :