7.12.22

Ajan aalloilta. (Alkuosa pakinasta.)

Iltalehti 265, 12.11.1928

Viime tiistaina eduskunnassa keskusteltiin lakiehdotuksesta, joka koskee lyijyvalkoisen ja lyijysulfaatin käytön kieltämistä eräissä maalaustöissä ja jossa vielä kielletään käyttämästä naisia maalaamassa myrkyllisillä väreillä. Lakiehdotus on peräisin Kansainvälisestä työtoimistosta Genevessä.

Tuon naispykälän johdosta nousi eduskunnassa ankara tora. Ed. Hedvig Gebhard näki siinä naissukukunnan sortoa ja naisten työmahdollisuuksien vähentämistä. Häntä vastustivat useat sosialistit. Erinäisten äänestysten jälkeen lakiehdotus kuitenkin toisessa lukemisessa hyväksyttiin ja hyväksyttäneen kolmannessakin.

Siitä huolimatta, että S. Sos. demin yleisön osastossa eräs nimimerkki "Maalari" kertoo koko lain olevan vallan joutavan. Hän myöntää, että ehkä muissa maissa lyijymyrkytys on tuottanut vaurioita maalareille. Ja jatkaa:
"--- meillä Suomessa on tämä myrkytys melkein yhtä tuntematon kuin lasisilmäkäärmeen pisto. Jo oppiaikana ollessani tuhrasin käteni monta kertaa lyijyvärillä hyvänpäiväisesti, söin pesemättömin käsin, sillä ei kukaan sanonut että lyijyväri on myrkkyä, eikä siitä silloin kai tiedettykään. Mutta tässä vain painelen kuudetta vuosikymmentä, sillä se hirveä myrkky ei ole minuun pystynyt, huolimattomuudestani huolimatta. Enkä ole kuullut pystyneen kehenkään muuhunkaan suomalaiseen maalariin. Saahan siitä lyijyvalkoisestakin lain tehdä, monien muiden lisäksi, mutta ei se maalareille ole hyväksi eikä pahaksi, eikä liioin heidän aputyöläisnaisilleen."

Kerrottuaan sitten eräistä todellisista maalarien ammattivaaroista tämä Maalari antaa neuvon: "Enempi käytännöllistä työolojen tuntemusta ja vähemmän pitkiä puheita - tyhjästä."

Olematta sen suurempi asiantuntija maalausalalla kuin esim. ed. Gebhard tai ed. Helo uskallan luulla, että nimimenkki "Maalari" on oikeassa. Geneven suosituksesta meillä taas hallitus on lähtenyt asialle, joka on meille aivan joutava. Eduskunnassa puhutaan juhlallisesti asiasta, jota ei ensinkään tunneta. Tuloksena on kymmeniä sivuja painettuja asiakirjoja ja raportti Geneveen siitä, että Suomessa taas on neuvon mukaan otettu tärkeä edistysaskel työväensuojeluksen alalla.

Tasavallan rahvas, joka kaiken tämän juhlallisen touhun maksaa, saa nyt taas edes nauraa hallitukselleen ja eduskunnalleen. Tästä ilosta suoritettava huvivero on vain vähän korkeanlainen.

Tietysti hallituksemme edelleenkin askartelevat Geneven asioilla ja askarruttavat niillä eduskuntaa. Ehkä Suomelta menisi Genevessä maine, jos täältä vaikkapa yhdestäkin asiasta sanottaisiin, ettei se liikuta meitä. Meidän lakikokoelmassamme täytyy olla kaikki ne sosialipoliittiset lait, jotka on joskus jossain muuallakin säädetty.

[---]

- Timo

Ei kommentteja :