26.8.08

Neuvojen osasto: Metallityöt - Raudan mustaksi värjääminen

Käsiteollisuus 2/1909

Raudan mustaksi värjääminen. Mustaksi värjättyjä tarve- ja korukaluja käytetään hyvin runsaasti. Tämä mustavärjäys lienee kotoisin Sveitsistä, saksalaisetkaan eivät sano oikein päässeensä sveitsiläisen taidon perille. Nyt kertoo kumminkin Metall-Technik keksineensä moitteettoman keinon, joka olisi seuraava:
Ehdottomasti puhtaat ja varsinkin rasvasta vapaat tavarat upotetaan liuokseen, jossa on 1 osa kaksoiskromihappoista kalia 10 osassa vettä. Kylvystä poisotettuina kuivataan kappaleet ilmassa ja pannaan sitten pariksi minutiksi avonaiselle voimakkaasti hehkuvalle nokeamattomalle hiilitulelle. Näin syntyy tumman ruskea väri. Tätä menettelyä useampaan kertaan uusimalla saadaan rauta vähitellen aivan mustaksi. On vaan tarkoin huolehdittava siitä, että tummennettavat esineet ovat pinnaltaan aivan metallisen puhtaita ja rasvattomia. Tästä syystä ei niihin myöskään saa sormin koskea, koska tällaiseen kohtaan ei neste tartu. Rasva poistetaan paraiten viinihapolla tai bentsiinillä.

1 kommentti :

Jussi kirjoitti...

Mustaksi värjäys on hanskassa, mutta haluaisin tietää miten metallin pintaan saadaan kuvioita keittämällä sitä luiden ja nahkojen kanssa?
Terv. Seppämestari