23.8.08

Neuvojen osasto: Maalaus

Käsiteollisuus 3/1909

Maalaus:
(Jatkoa edelliseen.)

Laastaaminen ("skoklaus"). Sen jälkeen kun pohjaväri on hyvin kuivunut, ryhdytään kitti-aineella tasoittamaan eli laastaamaan maalattavan esineen pinnalla vielä löytyviä pienempiä tai suurempia epätasaisuuksia.

Öljyvärimaalauksessa valmistetaan kitti tavallisesti keitetyn pellavaöljyn ja liitujauhon sekoituksesta sakeaksi taikinaksi muokkaamalla. Yhtenä möhkäleenä ei ole syytä muokata suurempaa kuin 1-2 kg. painoista erää. Mitä kauvemman kittiä vanutetaan ja lopuksi puukurikalla taotaan, sitä joustavampaa siitä tulee. Vedessä käytettäviin paikkoihin pannaan lyijyvalkoista tai mönjää. - Kun lyijyvalkoinen on myrkyllistä ainetta, on tämmöistä kittiä valmistaessa varovaisuutta noudatettava ja vatkauksen jälkeen hyvästi kädet pestävä.

Öljykittiä voi säilyttää kelvollisena useita päiviä, semminkin, jos se on ollut öljyyn kostutetun kankaan sisässä. Syytä on kuitenkin sitä muokata aina ennen käyttämistä.

Kittiä puristetaan maalattavan esineen pintaan leveillä, mutta ohkaselta puoleltaan teräväpäisillä puulastoilla levitelle. Liika kitti kaapitaan lastalla pois.

Kittiaineen täydellisesti kuivuttua hiotaan laastattu pinta mahdollisimman sileäksi. Tämä tapahtuu joko 1) kuiviltaan, 2) veden tai 3) öljyn kanssa.

Laastatun tai tavallisen maalipinnan kuiviltaan hiominen toimitetaan tavallisesti lasipaperilla. Varsinkin jos hiottava pinta on myrkyllisten väriainesten sekaista, on tällöin suun ja sierainten eteen sidottava puhdas pesusieni estämään hioessa syntyvän pölyn joutumista hengityselimiin.

Veden kanssa hioessa käytetään hioma-aineena hohkakiveä (bimpsten) kappaleena tai jauhona. Hohkakivikappaleella käy hiominen sitä vateen kastamalla, jauholla hiotaan edullisemmin, sitä puukappaleeseen kiinnitetylle huovalle ripottelemalla.

Öljyn kanssa hiotaan siten, että esineen pinnalle sivellään ohkasesti pohjavärin laatuista seosta ja sitten heti tuoreeltaan hohkakivellä hangataan. Tätä kutsuvat maalarit "sliptryykkaukseksi". - Jos oikeen sileää pintaa tahdotaan saada aikaan, käytetään öljyhionnassa tärpättiöljyä pellava-öljyn asemesta.

(Jatketaan.)

Ei kommentteja :