22.8.08

Neuvojen osasto (Maalaus)

Käsiteollisuus 4 / 1909

Maalaus:
(Jatkoa edelliseen.)

Värin sekoitus on nykyään, kun on saatavissa hienoiksi jauhoiksi valmistettua väriä, helppoa. Värijauhoa kaadetaan sopivissa erissä keitetyllä pellavaöljyllä täytettyyn maaliastiaan. Seosta hämmennetään ensin puulastalla. Loppusekoitus toimitetaan pensselillä, sen avulla kun on tilaisuus astian laitaa vastaan puristamalla saada osaksi kokkareiksi muodostuneet väriainesosat öljyyn sulautumaan. Kukin väri on erikseen sekoitettava, edellisen jo tultua hämmenetyksi. Jo aikaisemmin on huomautettu, että pohjaväri saa olla aivan ohkaista, peittovärit sitävastoin jotenkin sakeita.

Että öljyvärit saataisiin pikemmin kuivuvia, käytetään niissä lisä-aineksia, etupäässä tärpättiä (Tervapolton yhteydessä petäjän aineksista saatua). Sisämaalauksissa käytetään sitä toisinaan aina puoleen saakka, muusta ainesmäärästä. Ulkomaalauksessa käytetään sitä vain hiukkasen, koska tärpätillä liiaksi sekoitettu väri varsinkin auringon paisteessa on altis irti karisemaan. On vältettävä liikaa tärpätin käyttöä sisämaalauksessakin, koska sen kautta maaliaines voi tulla liian juoksevaa ja siten tasaisen maalauspinnan saavuttaminen vaikeaksi. Tärpätti aiheuttaa maalauspinnan muodostumaan himmeäksi. - Hienommissa maalaustöissä on syytä käyttää kuivike-aineena Xerotiini-nimistä öljyä.

Maaliastian pinnalle syntyy jo yhdenkin yön aikana hieno nahkamainen kalvo. Se on huolellisesti ennen maalausta poistettava, jos tahdotaan välttää epätasaisuuksien syntymistä maalipinnassa. Tämmöisen kalvon syntymistä voi estää kaatamalla hieman tärpättiä maaliseoksen päälle ja sulkemalla lisäksi astian kannella.

Paras keitetty pellavaöljy, mitä meillä nykyään käytetään on venäläisen Newskin tehtaan valmistetta. Sen hinta on nykyään yksin kiloin ostain noin Smk. 1:15 kg., astoittain 95 p. kg. Tikkurilan tehtaan öljy lienee kotimaisista patasta, sitä maksaa 1 kg. Smk. 85 - 1:10.

Tärpättiä saa kyllin hyvää kotimaisena ja maksaa se 55-85 p. kg., riippuen määrästä. - Xerotiini maksaa noin Smk. 2:75 kg. Sitä myydään galloneissa.

Painovirhe. Viime numerossa esiintynyt merkillinen sana skoklaus tarkoitti ollakseen spaklaus. Korjausluvussa se kyllä oli oikaistuna, mutta oli jäänyt painossa muuttamatta.

Huonekalumaalauksessa y. m. käytettävistä kiteistä selostamme tuonnempana.

Ei kommentteja :