21.8.08

Neuvojen osasto: Maalaus

Käsiteollisuus 6/1909

Maalaus:
(Jatkoa)

Ennenkuin käymme lähemmin puhumaan erilaatuisista väriaineista ja sekoituksista otettakoon tässä ennen esitetyn lisäksi erilaiset kitit lähemmän selvittelyn alaiseksi.

Ulkomaalauksessa käytetään sellaista kittiä joka on valmistettu keitetystä liinaöljyä ja liitujauhosta huolellisen ja pitempiaikaisen muokkauksen avulla. Tätä kittiä käytettäissä kastetaan kittipalasta vähän väliin kylmään veteen sekä kastamisen jälkeen puristetaan ja vanutetaan käsissä tai kivellä. Tätä kittiä käytetään myöskin lattioihin. Sisämaalauksesia ja huonekalujen y. m. varten valmistetaan kitti vehnäjauhoista veteen keitetystä liisteristä, joka on kiehutettava, että se tulee vähän ruskahtavaksi sekä samasta määrästä keitettyä liinaöljyä. Näihin sekoitetaan joko erikseen kumpaankin tai yhdessä liitujauhoa. Sekoittaminen toimitetaan joko jauhaen kivellä taikka yksistään kittauslastan avulla lisäämällä aina sen mukaan jauhoa, että kitti saadaan tarpeeksi paksuksi. Muokkausta jatketaan niinkauvan, että kitti on hyvin hienoa tai, että liitu on kokonaan sulanut. Tämän jälkeen lisätään seokseen hieman liimaa.

Liistarin tulee olla hyvin jäähtynyttä ennenkuin siihen sekoitetaan liitujauhoa.
Tätä kittiä voi myöskin valmistaa siten että edellä mainitut aineet sekoitetaan kaikki yht'aikaa jossakin kannella varustetussa astiassa sekä annetaan senjälkeen seistä pari kolme päivää. Tässä ajassa sulaa liitu hienoksi eikä vaadi sen enempää muokkausta sekä on usein edullisempi käyttää kuin edellisellä tavalla valmistettu.

Ei kommentteja :