18.1.22

Sinisiä hortensioita.

Puutarha 7, 1910

Kuten tunnettua, on hortensian kukkaväri valkoinen tai punertava. Keinotekoisella tavalla voidaan tätä väriä muuttaa siniseksi.

Ennen saatiin kukille sininen väri sekoittamalla multaan puhtaita rautaviilalastuja nuppujen esiintyessä, kerran viikossa käyttämällä kastelussa ruosteenpitoista vettä tai sekoittamalla puoleksi rautapitoista suomultaa ja puoleksi savimaata. Rautakäsittely antaa kuitenkin epävarmoja tuloksia. Usein antaa se kukille ruman likaisen tumman värin, ja joa vähän rautaa annetaan, ei saa minkäänlaista värimuutosta.

Kauniimman ja sinisemmän värin saa käyttämällä Kali-alunaa tai ammoniakki-alunaa. Tällä päästään pikemmin perille. Joko kastellaan vetelöidyllä liuoksella tahi riputetaan ja sekoitetaan sitä kuivana multaan. Jos liian paljon alunaa annetaan, voi tapahtua, että lehdet varisevat; se ei muuten vaikuta kasviin epäedullisesti, ja kukat tulevat siitä huolimatta sinisiksi. Ammoniakki-aluna näyttää olevan parhain. Keväällä kastellaan ensimmäisinä 6 viikkona kahdesti viikossa liuoksella, joka on valmistettu 1 kilosta ammoniakki-alunaa ja 100 l. vettä: sitten kukintaan saakka kastellaan kerran viikossa laimennetulla liuoksella 400 gr. 100 1. vettä. Täydessä auringonpaisteessa kukan väri kyllä tummemmaksi, mutta silti ei kauniimmaksi. Dahlioitten, kesäasterien ja Crysanthemumin y. m. värit saadaan myöskin kirkkaammiksi lannoittamalla ne makkilannalla, joka on desinfisioitu kuparivihtrillillä ja sitten pidetty kompostissa.

Vaaleat ruusut saavat myös loistavamman värin, jos multaan sekoitetaan puuhiilijauhetta tai kivihiilitomua. Näitä keinoja voidaan myös käyttää monien muiden kasvien viljelyksessä ja saadaan aina tummempia ja kirkkaampia värejä.

Ei kommentteja :