19.1.22

Kotitalouskysymyksiä. Vastauksia kysymykseen n:o 1. (Miten saa ehdottomasti kestävän mustan värin?)

Pellervo 5, 4.2.1926

I

Vanhat ryijynkutojat eivät pitäneet tehtaissa värjättyjä lankoja niin luotettavina kuin kotona oikealla tavalla värjätyt ovat.

Hyvä, kestävä musta väri saadaan seuraavalla tavalla: Otetaan S. O. K:n pussivärejä (ne ovat muuten pussiväreistä parhaimpia) ja värjätään lanka aivan niinkuin värin mukana olevassa kirjoituksessa sanotaan. Ainoastaan langan huuhtominen toimitetaan toisin. Värjätty lanka huuhdotaan nim. huolellisesti kylmässä kaljassa, johon on sekoitettu humalia. Saippuaa ei käytetä. Lanka saa sitten liota kaljassa kaksi tuntia, jonka jälkeen se vasta huuhdotaan kylmässä vedessä ja kuivataan varjossa. Kun lanka on melkein kuivaa, asetetaan se jonkun vaatteen sisään ja silitetään kuumalla raudalla molemmin puolin. Näin huuhdottu lanka, olkoon se minkäväristä tahansa, pitää värinsä niin kauan kuin itse lankakin kestää.

Ennen sanoivatkin taitavat värjääjät: "Kyllä väri kestää, jos lanka pestään kylmässä oluessa." Mutta kaljallakin saavutetaan sama tulos, jos se vain on käynyttä ja humalilla sekoitettua.

Koettakaa vain, hyvä emäntä!

- Alli.

II

Ostetaan rohdoskaupasta sinilastua (bresiljaa) ja kromihappoista kalia. Yhdelle kilolle villalankoja tarvitaan edellistä 500 grammaa ja jälkimmäistä 75 grammaa.

Kromihappoinen kali sulatetaan hyvin kiehuvassa vedessä, pestyt ja kuivatut villalangat pannnan tähän liemeen ja annetaan hiljalleen kiehua ½ tunnin ajan. Lankoja on aina välillä hämmennettävä, että väri tulisi tasaista. Kiehuttua otetaan langat vedestä pois, puserretaan ja kuivataan.

Sitten pannaan uuteen veteen sinilastut ja saavat ne kiehua 1½ tuntia. Tuman jälkeen siivilöidään lastut pois ja langat upotetaan väriherneen, jossa saavat hiljalleen ja usein sekoitellen kiehua noin ¾ tuntia. Senjälkeen huuhdotaan langat puhtaiksi ja kuivataan.

Näin menetellen saadaan kaunis musta väri, joka ei valossa haalistu eikä pesussa lähde.

- "Kotivärjäri"

Ei kommentteja :