20.1.22

Lyhyitä selontekoja. (Ote Suomen teollisuuslehdestä, "Muudan sana rakennusten ulkomaalauksesta")

Nykyaika 13-14, 30.7.1898

Suomen Teollisuuslehti N:o 24: "Muudan sana rakennusten ulkomaalauksesta" — nimisessä kirjoituksessa sanotaan m. m. seuraavaa:

Rakennusmaalauksella on oikeastaan kaksi päämäärää, kauneus ja kestävyys. Kun rakennus on saanut oikean värinsä; saa se eloa ja virkeyttä, jolloin se tietysti vaikuttaa silmään miellyttävästi ja itseensä kiinnittävästi. On tunnettua että mitä kirkkaampi esine on, sitä selvemmin se pistää esiin etäisyydestä; kaikki kirkkaat värit erittäinkin valkea, keltainen ja punainen pistävät enemmin silmään kuin tumma väri, varsinkin sininen, ruskea, vihreä j. e. p.

Metsän tai puiston sisällä olevan maatalon tulee olla vaalea ja kirkasvärinen voidakseen esiintyä vähänkään vaikuttavana. Kaupungin taloista on sitä vastaan rakennussäännöissä määräyksiä päinvastaiseen suuntaan: niillä ei saa olla liian räikeitä värejä. Varsinkin fasaadimaalauksessa olisi välttämätöintä, etteivät ala- ja yläpinnat, sileät ja epätasaiset paikat olisi samalla värillä siveltyjä. Hauska olisi myös suurissa taloissa, jos edes jonkun kerroksen väri olisi erilainen kuin toisten.

Ei kommentteja :