26.5.10

Tavallisimmat kotitarvemaalauksessa tarvittavat värit ja niiden säilyttäminen.

Käsiteollisuus (12/1913)

Kun on ostettava värejä maalausta varten, niin on myös tarpeen tietää niiden nimiä, jtota voi niitä kaupasta pyytää. Alempana luettelemme tarpeellisimmat värit ylimalkaisine hintoineen 1 kg;mlta:
Sinkkivalkoinen ..... -:70-1:-
Lyijyvalkoinen ..... -:60-1:-
Keltamulta ..... -:20
Kromikeltainen ..... 1:-10:-
Englannin punainen ..... -:50
Rautamönjää ..... -:40
Lakkapunainen ..... 4:-
Ultramarini-sininen ..... 1:40-5:-
Parisin sininen ..... 5:- 9:-
Sinkkivihreiä .....
Kimröökkimusta .....
Liitu .....
Punamulta .....

Näillä ylläluetelluilla väreilä tullaan kaikissa kotitarvemaalauksissa varsin hyvin toimeen, sillä niistä sekoittelemalla saadaan väriä jos minkä näköistä. Viheriäistä väriä voidaan saada sekoittamalla kromikeltaiseen sinistä sen mukaan kuinka tummaa tai vaaleaa väriä tahdotaan.

Yllämainittuja värejä voidaan kaikkia sekoittaa öljyyn, mutta liidusta ei kuitenkaan voida valmistaa mitään öljyväriä, ainoastaan kittiä ja spakkeliväriä. Punamultaa ei myös - karkeutensa takia - voida käyttää muuhun kuin ulkoseinä vesiväriin.

Liimaväriin ei edelläluetelluista väreistä käytetä sinkki- eikä lyijyvalkoista, ei myös mönjää, lakkapunaista eikä Parisin sinistä, muuta kuin joskus koristemaalauksissa.

Hienompia värejä, kuten Parisin sinistä, sinoberipunaista, Oranssi ja kromkeltaista y. m. s. kirkkaita värejä on kotitarpeiksi hyvä hankkia putkiloissa eli n. s. "tuubeissa", joita saa värikaupoista täytettyinä öljyyn sekoitetulla hyvin hienonnetulla värillä. Ne ovat tosin kalliimpia kuin kuivat värit ja öljy, mutta niistä on se etu, että väri säilyy niissä tuoreena vuosikausia, jota vastoin se avonaisissa purkeissa kuivuu ja kuortuu, jos sattuu tulemaan enempi sekoitetuksi kuin mitä kerralla tarvitaan. Niistä on myös helppo ottaa väriä aina juuri senverran kun tarvitsee, aukasemalla putkilon päässä olevan ruuvin ja likistämällä väriä ulos tarpeen mukaan.

Myöskin poltettua Terraa, jota sopii käyttää punaiseksi laseerattaessa, on paras ostaa putkiloissa.

Valmiiksi sekoitetun öljyvärin puhtaana ja käyttökelpoisena säilyttämiseksi on aina kun väriä lakataan käyttämästä, pyyhittävä purkin reunat sisästä puhtaaksi pensselillä ja sitten kaadettava puhdasta vettä värin päälle, vaikkapa purkki täyteen. Täten säilyy väri tuoreena eikä siihen tule kuoria eli nahkoja. Kun taas aletaan maalaamaan, kaadetaan vesi tarkkaan pois. Myös tulee varoa että ei mitään roskaa varise väripurkkiin.

Svante Lehtonen.

Ei kommentteja :