26.5.10

Bronssivärin käytöstä.

Käsiteollisuus (1/1914)

Bronssiväriä voi kotioloissa joskus hyvällä syyllä suositella. Sopiihan sillä maalata uuninpeltirautoja, uuninluukkuja, y. m. s. ruostumisen estämiseksi.

Bronssin käyttämisestä semmoisiin koristetarkoituksiin, jolloin esim. puuta tahdotaan uskotella metalliksi, ei sitävastoin pitäisi suosia, koskapa se ei ole "rehellistä peliä."

Bronssia saa ostaa pienissä kirjeen muotoisissa paketeissa. Sitä on kulta- ja kuparipronssia sekä aluminiumia, joka on hopean väristä.

Bronssijauhoa sekoitetaan pronssitinktuuriin, jota saa värikaupoista. Mitään muuta, öljyä tai tärpättiä, ei ole pantava sekaan. Jos tahdotaan bronseerattu esine saada pysymään kauvemmin kirkkaana, on se lakeerattava tavallisella kopaali- tai muulla lakalla, annettava sen sitten kuivua puolikuivaksi, jotta sormi koskettaessa tarttuu vähän kiinni, jolloin on ripoteltava päälle kuivaa bronssijauhoa ja kuivalla hienolla pensselillä siveltävä bronssi yli kaiken. Tällöin esine tulee kuten kullattu ainakin ja pysyy pitemmältä kirkkaana.

Ajokalujen rautaosia y. m. s. ei kuitenkaan käy päinsä täten pronssaaminen, sillä siten voi tuhraantua muukin maalaus ja pronssia suotta haaskaantuu.

S. L.

Ei kommentteja :