2.12.08

Pieniä neuvoja. (Joulu tulee.)

Kuluttajain lehti 49/1920

Tekstin on Coloriastolle lähettänyt Martti Kujansuu.
-----
Joulu tulee.

Jouluvalmistuksia tehtäessä käy usein niin, että perheenemäntä katselee hiljaisella mielipahalla yhden tai toisen huoneen seiniä, kattoa, tuvan uunia j.n.e. »Mitenhän nuokin saisin jouluksi siisteiksi?», huokaa hän. »Hyvä kun perheemme varat riittäisivät edes kaikkein välttämättömimpiin juhlavarusteluihin tänä aikana, edes vaatimattomaan jouluruokaan ja puhtauteen.»

Voi sentään melkeinpä vähävaraisinkin hieman muutakin. Maaseudulla esim. voi mustuneen tuvan uunin valkaista liituvärillä, samoin kaupunkihuoneessa katon. Tämä menettelytapa ei kysy sanottavasti varoja eikä aikaakaan. Ja seiniäkin varten voitaisiin keksiä auttava keino, liimavärillä siveleminen. »Konsumentbladet», Ruotsin osuuskauppaväen äänenkannattaja, esittää sitä varten seuraavan menettelyohjeen:

Liimavärin valmistamiseen tarvitaan 10 lt vettä, 3 kg tav. liitua, 200 gr cargenmassaa (ostettava värikaupasta), liimavärejä (hankittava sitä väriä mitä haluaa) ja kimröökkiä.

Cargenmassaa keitetään siksi kunnes seos tulee vellimäiseksi, jolloin se sihdataan hyvin, jonka jälkeen se saa jäähtyä hieman.

Tavalliseen lattianpesuastiaan kaadetaan vesi (kylmänä) ja siihen sekoitetaan liitu käsin. Kun liitu on hyvin liuonnut veteen, kaadetaan joukkoon cargenmassavelli. Johonkin toiseen pieneen astiaan sekoitetaan hieman kylmää vettä ja haluttu väri. Kimröökkiä, nokipihkaa, on sekoitettava joukkoon aika runsaasti, olipa kysymyksessä mikä väri tahansa. Jos esim. halutaan lämmintä harmaata väriä, niin otetaan kimröökkiä, sinistä, keltamultaa ja punaista, jotka kaikki sekoitetaan hyvin. Sen jälkeen yhdistetään väriseos liitu- ja cargenmassaseokseen. Pensselillä koetetaan väriä paperipalalle ja kun havaitaan värin tyydyttävän sivellään sillä seinät. Väri kuivaa parissa tunnissa. Tulos on tavallisesti hämmästyttävän edullinen.

Ei kommentteja :