2.12.08

Kotona värjäämisestä.

Suomen nainen 15, 24.4.1920
Kuluttajain lehti 30-31/1920

Tekstin on Coloriastolle lähettänyt Martti Kujansuu.
Niinkuin tiedämme on värjäyttäminenkin noussut tavattomasti. Kolmena viime talvena olen säästänyt monta markkaa värjäämällä kotona, ja tahdon nyt kertoa menettelytavoistani.

Harmaata väriä sekä villaan että pumpuliin. Sianpuolavarsia keitetään puolisen tuntia, neste siivilöidään. Värjättävä, jota on liotettu hetkinen lämpimässä vedessä, pannaan, kun vesi siitä on hyvästi väännetty pois, värinesteeseen kiehahtamaan, jonka jälkeen se otetaan pois ja nesteeseen liotetaan joka kiloa villalankaa kohden 30 gr ja pumpulilankakiloa kohden 50 gr. hienonnettua vitriolia. Nestettä on hyvin hämmennettävä, että vitrioli tarkoin sulaa. Lanka lasketaan jälleen lämpimään nesteeseen, mutta sen ei tarvitse kiuhua, ellei haluta hyvin tummaa. Lanka huuhdotaan ja on valmista.

Katajaharmaa. Katajanoksia, kuoria ja marjoja keitetään vedessä 2 tuntia, jonka jälkeen ne siivilöidään pois ja lanka keitetään näin saadussa nesteessä 1½ tuntia. Nyt otetaan langat pois ja nesteeseen sulatetaan tarkoin 40 gr. vitriolia joka lankakiloa kohden. Kun vitrioli on hyvin sulanut, lasketaan langat nesteeseen pitkäksi aikaa, kunnes neste on jäähtynyt ja lankoja käänellään muutamia kertoja, että tulee tasainen väri. Senjälkeen lanka huuhdotaan hyvin kylmässä vedessä ja kuivataan. Näin saadaan villaan kaunis harmaa väri, joka ei värjää eikä haalistu. Pellavaan ja pumpulin voidaan samalla lailla saada miellyttävä väri.

- Kokenut.

Ei kommentteja :