29.12.08

Maalaus säästää taloudellisia arvoja suojelemalla pinnat


Tikkurilan tehtaat
Vernissa-, Väri- ja Lakkatehdas
omistaja
A.B. Schildt 8. Hallberg 0.Y.
Tikkurila


[2]

ULKOMAALAUS

ILMASTOMME VAIHTELEVAISUUS, kesän heloittava auringonpaiste, syksyn tuulet ja sateet, talven lumi ja pakkanen, kuluttaa ja turmelee nopeasti ulkoilmassa olevat pinnat. Ainoa tehokkaaksi havaittu keino pintojen suojelemiseksi on niiden tarkoituksenmukainen ja tarpeen mukaan uudistuva maalaus. Tämä edellyttää kuitenkin, että maa­lauksessa käytetään ensiluokkaisia ja sopivia maalausaineita, jotka on valmistettu sitä rasitusta silmälläpitäen, joka nii­den on ulkoilmassa kestettävä. Koska maaliaineiden laadun arviointi on mahdollista yksinomaan kokemuksen perus­teella tullaan tässä esittelyvihkosessa lyhyesti selostamaan niitä erikoismaaliaineita, lakkoja ja peittovärejä, jotka pitkäaikainen kokemus on osoittanut parhaiten tarkoitus­taan vastaaviksi.

Tikkurilan Tehtaitten tuotteiden valmistus perustuu monivuotisen, sekä tieteelliseen että käytännölliseen kokemukseen, ensiluokkaisiin raaka-aineisiin ja koeteltuun ammattitaitoon.

Maalauskustannukset supistuvat aivan merkityksettömiksi, jos verrataan niitä siihen taloudelliseen säästöön, jonka ne tuovat mukanaan suojelemalla omaisuutta vahin­goittumasta ja turmeltumista. Se suhteellisen vähäinen rahallinen uhraus, jonka maalaus edellyttää, on todellakin katsottava vain vakuutusmaksuksi, joka takaa sen, että omaisuutemme säilyy virheettömässä kunnossa ja sen ikä siten pitenee.

Maalaus on rahansijoitus - ei rahanmeno.

[3]

KATTOVÄRIT

VUOTAVA KATTO voi aiheuttaa sangen epämiellyttäviä yllätyksiä ja ajanmittaan se tulee myöskin hyvin kalliiksi. Varsinkin sadevesi on katon säälimätön vihollinen. Kattoa on senvuoksi alunperin ja jatkuvasti hyvin suojeltava pitämällä se eheässä, virheettömässä maalissa.

TEHO-kattoväri suojelee kattonne pilaantumiselta.
TEHO on erikois-standöljystä valmistettu ja siitä syystä harvinaisen suuressa määrässä vettäläpäisemätön. TEHO on helposti siveltävä eikä muutama tunti sivelyn jälkeen sattunut sade enää vahingoita maalipintaa, vaan jatkuu kuivuminen sateen jälkeen aivan normaalisti. TEHO-kattoväri muodostaa kiiltävän, joustavan ja kestävän pintakalvon. 1 kilolla TEHOa voidaan maalata n. 8-15 m2 peltipintaa ja n. 3-5 m2 huopapintaa.

TEHO-kattokitti tiivistää vedenpitäviksi huopakatoissa esiintyvät suuremmat raot, halkeamat ja jatkokset. Myöskin kaikenlaiset muut vuotopaikat katossa saadaan TEHO‑kattokitillä täysin vedenpitäviksi.

TEHO-kattolakka on hinnaltaan huokea kattomaali. Se on puhdas bitumituote eikä sisällä mitään syövyttäviä aineita, sopien siten sekä pelti- että huopakattojen maalaukseen. Se kestää huomattavasti kauemmin kuin tavalliset asfalttilakat. Väriltään musta.

Maalatut pinnat - säästettyjä arvoja.

[4]

ULKOSEINÄVÄRIT

LAIMINLYÖNTI kostaa aina itsensä. Ellette pidä asianmukaista huolta talonne katosta, ropisee sade häikäilemättä sisään ja ulkoseinien hoidotta jättäminen aiheuttaa seinälaudoituksen mätänemisen muutamassa vuodessa ja taas. on uusi menoerä edessä. Vain maalaus kykenee suo­jelemaan omaisuuttanne.

TEHO-seinäväri vapauttaa Teidät moneksi vuodeksi niistä huolista, joita talonne julkisivun hoito aiheuttaa. Tämä patentointua panssariöljyä sideaineena käyttäen valmistettu vettäläpäisemätön seinämaali kestää vahingoittumattomana monia vuosia. Sen tiivis, sileä ja joustava pintakalvo eristää seinälaudoituksen täydelleen ulkoilmasta. Auringonpaiste, sadevesi tai pakkanen ei pysty pureutumaan laudoitukseen sen läpitse. — 1 kilo TEHO-seinäväriä peittää n. 5-6m2, mutta sivelkää väriä mieluimmin pariin kolmeen kertaan, jolloin ensimmäistä ja toista sivelyä var­ten väri voidaan ohentaa vernissalla.

KASELIT-seinäväri, joka on n.k. kylmävesiväri, on halpa, yksinkertainen käyttää, mutta samalla erittäin tarkoituksenmukainen. Se toimitetaan tehtaasta kuivana. Kilo KASELIT-väriä sekoitetaan samaan määrään vettä ja hämmennetään, kunnes värijauhe on läpeensä kostunut. Tahtaan annetaan sitten seinoa n. tunnin ajan, jonka jälkeen siihen lisätään vettä, kunnes saadaan sivelykuntoinen maali. KASELIT on huokea, varsinkin höyläämättömille pinnoille erittäin sopiva seinämaali, kuivuen verrattain nopeasti ja kovettuen veteen liukenemattomaksi pintakalvoksi. 1 kilosta kuivaa KASELITia saadulla maalilla voidaan sivellä n. 6-7m2 höyläämätöntä ja n. 8-10m2 höylättyä pintaa. - Tässä on vihdoinkin huokea ja kestävä seinämaali varsinkin maaseudulla käytettäväksi.

Maalattu pinta - suojeltu pinta.

[5]

SISÄMAALAUS

VIIMEKSI KULUNEINA VUOSINA on yhä enemmän alettu kiinnittää huomiota asuinhuoneistojen suunnitte­luun ja viimeistelyyn tarkoituksella saada ne sekä muka­vuuksiensa puolesta että terveydellisessä suhteessa kuin myöskin viihtyisyyttä silmälläpitäen nykyajan vaatimuksia vastaaviksi. Tätä samaa periaatetta noudatetaan myöskin sisäpuolisessa viimeistelyssä ja tässä kodin viimeistelyssä on maalauksella arvaamattoman suuri merkitys. Värit ja maalarin sivellin auttavat luomaan asuinhuoneistosta kodin yksilöllisine ilmapiireineen. Asianmukaisesti ja huolella maalatut seinät, katot, lattiat, ovet ja ikkunanpuitteet luo­vat yhdessä sopusointuisen kokonaisuuden, viihtyisän ja miellyttävän kodin, joka voidaan helposti pitää puhtaana, kauniina ja miellyttävänä.

Hyvän tuloksen saavuttaminen maalauksella edellyttää kuitenkin, paitsi tietysti ammattitaitoa, myöskin sen, että ainoastaan ehdottomasti ensiluokkaisia, kuhunkin tarkoitukseen erikoisesti valmistettuja maaliaineita käytetään. Jälempänä selostetaan lyhyesti niitä Tikkurilan Tehtaitten valmistamia maaliaineita, jotka käytäntö ja kokemus on osoittanut parhaiten vastaavan suuriakin vaatimuksia niin ulkonäköön kuin laatuunkin katsoen.

Sisämaalit, värit ja lakat auttavat Teitä luomaan itsellenne oman viihtyisän kodin.

Maalattu koti - helppo pitää puhtaana.

Puhdas koti - viihtyisä koti.

[6]

SISÄSEINÄVÄRIT

HUONEISTONNE SEINÄT ovat joka päivä silmienne edessä. Senvuoksi vaaditte tietysti, että ne ovat aina siistit, puhtaat ja miellyttävät katsella. Maalauttamalla seinänne pehmeän ja miellyttävän sävyisillä seinäväreillä ovat ne aina moitteettomassa asussa. Ja seinämaalien tär­kein ja käytännöllisin ominaisuus on siinä, että maalatut seinät on aina puhtaana pidettävissä.

SIRO-seinäväri on todellinen kodin luoja. Se on pesunkestävä, pehmeän himmeähkö, suhteellisen nopeasti kuivuva öljyväri. Se kuivuu kovaksi muutamassa tunnissa muodos­taen kuivuttuaan kauniin samettimaisen himmeän pinnan. SIRO-seinäväriä voidaan sivellä tai ruiskuttaa m.m. laasti-, betoni-, puu-, pahvi- ja tapettipinnoille ollen se varsin sopiva myöskin Enso- ja Takotapettien maalaukseen. 1 kilolla SIRO-väriä voidaan sivellä n. 7-8 m2.

PESTO-seinäväri keventää huomattavasti perheenemännän työtaakkaa. Kun se on valmistettu erikoisesti kestämään kuumia vesihöyryjä sekä pesua voimakkaillakin pesuaineilla, on se korvaamaton keittiöiden, kylpyhuoneiden y.m.s. maalauksessa. Sen sileälle, kiiltävälle pinnalle ei lika helposti tartu ja on se siitä myöskin vähällä vaivalla pestävissä pois. Peittää sangen hyvin, 1 kilolla voidaan sivellä n. 8-10m2.

KEINO´-kosteapintavärillä voidaan maalata vastarapattuja ja vielä kosteita seiniä ja väri kuivuu siitä huolimatta erinomaisesti. Kellarit ja jäähdyttämöt, joille terveydellisessä suhteessa asetetaan erittäin suuria vaatimuksia, on paras maalata KEINO-värillä. Silloin seinäpinnat ovat aina kiiltävät, kestävät ja helposti puhdistettavissa.

Maalaus tehostaa hygienisyyttä.

[7]

LATTIAVÄRIT

LATTIAN PUHTAANAPITO vie suuren osan perheenemännän ajasta, ollen työ monessa tapauksessa myöskin rasittavaa. Lattioiden puhdistus muuttuu helpoksi ja käy joutuisasti kun maalari on viimeisen sivellinvetonsa tehnyt. Maalattu tai lakattu lattia on tasainen, sileä, kiiltävä ja kovapintainen ja sen puhdistus helppoa.

PERMO-lattiaemali tasoittuu ja kuivuu nopeasti sileäksi kiiltäväksi, emalintapaiseksi pinnaksi. Se kestää hyvin kulutusta ja se on helppo vahata samettimaisen pehmeäkiiltoiseksi. Erittäin pitkäaikainen käytännöllinen kokemus on asettanut PERMO-emalin tähtiluokkaan. 1 kilolla voidaan maalata n. 10 m2.


LATTIALAKAT

Usein halutaan lattia kuitenkin säilyttää luonnonvärisenä. Ilman suojaavaa pintaa ei sitä kuitenkaan voida jättää ja silloin käytetään emalivärin asemesta lattialakkoja, jotka muuten ajavat saman asian.

UNICA-lattialakka N:o 109 ja N:o 110 sekä
KIRI-lattialakka N:o 198
ovat kaikki vaaleita, nopeasti kuivuvia, hyvin kovettua lakkoja. Ne muodostavat korkeakiiltoisen, kestävän ja joustavan pinnan, jonka läpitse puun kuvioitus jää näkyviin.

N:o 109 on öljypitoinen, n.s. lihava lakka, joka yhdellä sivelyllä peittää erittäin hyvin. Lakan on annettava kuivua 3 vuorokautta.

N:o 110 on hieman ohuempi, kovettuen jo yhden yön kuluessa, joten lattiaa voidaan käyttää jo seuraavana päivänä.

N:o 198 on n.k. 4-tunnin lakka, jolloin toinen lakkaus voidaan toimittaa jo 4 tuntia ensimäinen jälkeen ja lattia ottaa käytäntöön 6-7 tunnin kuluttua lakkauksesta.
muuten ajavat saman asian.

Maalattu ja lakattu lattia - perheenemännän ilo.

[8]

EMALIVÄRIT

SILMIINPISTÄVIMPIÄ kohtia huoneistossa ovat ovet, ikkunapenkit ja -puitteet. Varsinkin ne on senvuoksi aina pidettävä moitteettomassa maalissa.

UNICA-emali ja YEDDO-emali ovat kuivuttuaan
kiiltäväpintaisia, sileitä ja erittäin kestä­viä. Niiden muodostama emalintapainen pinta on helposti puhdistettavissa, niitä on helppo sivellä ja ne kuivuvat n. 8—10 tunnissa.

Tikkurilan Tehtaat valmistavat kaikkia väriteollisuuden tuotteita sekä maalareita että teollisuutta varten.

Ulkolakkoja kaikenlaiseen ulkolakkaukseen, jossa säävaihtelut tulevat kysymykseen.

Vaunulakkoja ajokalujen y.m.s. lakkaukseen.

Venelakkoja, jotka erittäin hyvin kestävät auringonpais­tetta ja suolaista merivettä valkenematta.

Autolakkoja, sekä öljy- että selluloosalakkoja, jotka täydelleen vastaavat parhaimpia ulkomaisia laatuja.

Tehtaitten valmistamat

Emalivärit olleet jo kauan tunnettuja kestävinä ja helposti siveltävinä sangen monine värisävyineen samoin myöskin

Selluloosalakat ovat hienoimpien huonekalujen viimeistelyssä.

Huokeampia huonekaluja varten valmistetaan
Öljylakkoja vaaleita, kestäviä, helposti siveltäviä samoinkuin

Petsivärejä huonekalujen petsaukseen.

Tikkurilan Tehtaat antavat pyydettäessä kernaasti lähempiä tietoja tuotteistaan.

Älkää lykätkö uudestimaalausta - maalauttakaa ajoissa.

Helsinki 1940. K. F. Puromiehen Kirjapaino O.-Y.

Ei kommentteja :