15.12.17

Syksyn silhuetti.

Uusi Aura 262, 26.9.1926Hattu korkea ja syvällä päässä. Takki lyhyt, kapea ja suoralinjainen. Korkea turkiskaulus. Muuta ei saa näkyä kuin aaninki" profiilia ja kauniit sääret. Hattu saa olla samettia, huopaa tai erästä velourin tapaista uutta ainetta, joka kulkee nimellä "feutre de sole”. Huopahatussa on taiteellisia laskoksia ja kuhmuja, pieni nauha, solki tai reunus on usein hatun ainoa koristus. Muotiväri bordeauxin, (tumman viininpunaisen) kaikki vivahdukset, mutta myös musta, harmaa, ruskea j.n.e. Joka on filmitähti Bebe Danielsin näköinen käyttäköön mustaa, kiiltävää silkkipytyn tapaista hattua. Sen vaikutus on ehdottoman ylhäinen.

Yksityiskohtien käsittely on ranskalaisen modistin silmiinpistävin piirre. Pieni, rohkea väriläikkä siellä, täällä, pitsin hulmuava keveys, metallin loiste ja helmien kiilto. - - Helmet tietävät kyyneleitä, sanotaan. Säälin Teitä, rouvani, niiden kyynelten tähden, joita tulette vuodattamaan saadaksenne nykyaikaisen iltapuvun. Mutta pieni kevyt pisara silloin, tällöin ei edes rumenna, se tekee vaan silmänne kirkkaammiksi - kastevemmiksi.

Harmaata, mustaa, tummansinistä, aprikosiväriä, bordeauxinpunaista, viheriäistä, - samettia, tylliä ja crepeä, siinä syksyn pukujen värit ja aineet. Crepe georgette etenkin on työntänyt syrjään monen muun silkkiiajin. Ja juuri välipuvuksi, teatteri ja iltapäivävierailupuvuksi se onkin sopivaa. Tällaiset puvut ovat somistetut puvun väriin sopivalla georgetteila tai sametilla, villa-silkki- tai metallilankakirjailuilla. Hihat ovat pitkät päättyen pieneen ”linninkiin”, puhviin (kuten kuvassamme, jossa sen peittävät kapeat kulta- tai hopeanauhat) tai suurenee hiha avaraksi ja avonaiseksi jo kyynärpäästä alkaen. Tällaisen puvun linja ei paljon eroa viimevuotisesta ollen helma nytkin enimmäkseen liehuva. Irtokaistaleita vielä näkee, mutta ovat ne häviämässä. Nahkasomistus etenkin puvunvärinen on viimeistä muotia, siis esim. bordeauxinpunaisessa punaista nahkaa j.n.e. Silkkipitsejä on tällaisten pukujen avarissa hihoissa, jopa helmassakin. Kauluksena on joko kaulaan sivulle, kaulan alle eteen tai rinnan alapuolelle solmittava pitkä nauhakaistale, joka niskassa on ommeltu pukuun kiinni.

Ja - last but not least - sivistyslaukku. Se on milloin puvun värinen, milloin vaaleampi tai tummempi kuin puku tai hansikkaiden, hatun, kenkien ja scarfin vastakohta. Esim. puku hiekkavärinen ja vyö ja laukku ja kengät vasikannahkaa. Puku musta, laukku harmaa beigevärinen. Uusin käsilaukku on sylinterin, tai jättiläiskukkaron muotoinen. Iltapukujen käsilaukut ovat pieniä koristeltuja sylinterejä kulta- tai hopeanahasta, hiukan litteähköjä, jotta niitä on hyvä pitää kädessä tanssiessa. Myös käytetään helmillä kirjailtuja lamé ja moirelaukkuja.

Katulyhdyn varjo on tummentunut, väristys kartoittaa Arkadioista s.o. puistoista lempivät paimenet ja charlestonin rytmi eteen taakse, eteen taakse tekee tuloaan Turkuunkin. Syksykausi on alkanut.
M.

Ei kommentteja :