Uusi Aura 262, 26.9.1926
Usein puhutaan ja kirjoitetaan naisten vaatetuksesta ja heidän muotivaihdoksistaan. Herrojen vaatetus saa useimmiten olla rauhassa ja harvoin näkee siitä asiasta kirjoitettavan. Vanha sananlasku ”vaatteista mies tunnetaan” on saanut olla herrojen ohjeena tässä asiassa. Kuitenkin ovat naiset viime vuosina yhä enemmän alkaneet käyttää yksityiskohtia herrojen puvuista, joten on vaara, että vanha koeteltu sananlasku tulee aivan uudistetuksi. Ajatusta huimaa, kun koettaa seurata kuosin johdonmukaisuutta, mieluummin on ajattelematta, kun tulla seuraavaan yhdistelmään ”naisten vaatteista mies tunnetaan”!
Siis, naisten syy, että tänään omistamme muutaman sanan herrojenkin pukeutumiselle.
Naisilla on kauan ollut yksinoikeus kun on ollut kyseessä pukujen rikkaat ja loistavat värit. Herrat ovat saaneet käydä yksitoikkoisissa yksivärisissä, sinisissä, harmaissa tai ruskeissa kavaipuvuissaan ja luonnollisesti ovat jääneet täydellisesti varjoon sen elävän värivälkkeen tähden, joka on hänen yksinkertaisella sivullaan majesteettina naisena astellut. Mutta nyt pitää tulla toisenlaista. Nyt tulee myöskin värejä herrojen pukuihin ja tämän kautta toinen eloisuus pukuihin ja kravatteihin. Ranskalaiset ja saksalaiset ovat jo pari vuotta näyttäneet tietä tähän suuntaan, mutta nyt ovat myöskin englantilaiset jättäneet vanhoillisuutensa ja antaneet häikäistä itsensä väreillä. Englantilaisten räätälien koko maata käsittävä yhdistys on tehnyt nykyisin seuraavan välipäätöksen, josta lainaamme seuraavan:
"Herrojen kuosit ovat monen vuoden ajan niin värin kuin aineen suhteen, olleet liian vanhoilliset. Tarkoitus väririkkauteen, minkä nyt voi havaita, tervehditään sydämellisesti tervetulleeksi. On erehdys uskoa, että väri herrain puvuissa olisi merkki naisellisuuteen. Ei mikään aikakausi Englannin historiassa ole ollut niin rikas urhoollisuudesta ja seikkailuhalusta kuin kuningatar Elisabethin aika jolloin meidän meriurhomme pukeutuivat taivaankaaren värisiin silkkinauhoihin ja ruserteihin ja menivät maailmalle perustaen brittiläisen kuningaskunnan. Ei, pikemmin on totta, eitä yksitoikkoisuus ja virheettömyys joka on erikoinen meidän aikamme henojen kuosissa on ollut ilmaus urhoollisuuden ja seikkailuhalun häviölle."
Koska englantilaiset ovat ne, jotka määräävät herrojen kuosit, näkee yllälainatusta ylpeästä lausunnosta selvästi mihin suuntaan herrain kuosi viittaa. Uutuus herrain syksy- ja talvipukuihin näkyy olevan värikkäät kampalanka ja scheviotti-kankaat. Kampalanka-kangas, mieluimmin pieniruutuista ja pienipilkullista, scheviottikankailla suuret, karkeat mallit. Jos ei nyt otaksu, että herrat syksyllä ja talvella kulkisivat kuin koreat riikinkukot, niin tulevat he ainakin näyttämään, että he eivät pelkää värejä. Tämä onkin se ainoa uutuus herrain puvuissa tällä sesongilla. Malleissa ei huomaa mitään eroa. Kuosissa ja muodissa ei eroa menneen ja tulevan välillä. Päällysvaatteet ovat kaksirivisiä ja vartalon mukaisia, ainoa uutuus on leveys jalkojen ympäri.
Herrojen hatut syksyä varten eivät ole muuttuneet. Kova hattu valtaa kuitenkin suuremman käytön syksyn ja talven aikana. Kova hattu keski-ikäisellä herralla näyttää vakavalta, ja on samalla pukeva. Värikkäät kovat hatut etenkin ruskeat ovat pukevia, mutta käytetään niitä vielä hyvin säästeliäästi. Huopahatuissa en uutta raidalliset nauhat, jotka ovat hillittyine varivivahduksineen kauniit.
Juhlatilaisuuksissa, arvonannolla kannettavalla silinteri-hatulla on sama muoto kuin edellisenä vuotena. Kravatissa voi herrasmies näyttää rakastavansa värejä. Löytyy kaulaliinoja, jotka loistavat väreistä. Ennen niihin ei herrasmies uskaltanut vilkaista, mutta nyt uskaltaa hän katsoa, ihailla ja valita, ja valikoima on suuri meidän herrain vaatehtimoissamme.
Paidan tulee olla tricoliini-laatua, ei vallan kirjava eikä värikäs, sillä paita ei saa häiritä kravatin värivivahduksia. Kauluksen tulee olla matala ja kaksinkertainen terävillä kulmilla. Pehmeä, puolikova valkoinen kaulus vaikuttaa aina sopivalta ja on yhä enemmän päässyt herrojen suosioon.
Herra hännystakissa kantaa aina valkoista liiviä, joka on tehty joko hienosta pique-kankaasta, tai valkoisesta moire-silkistä. Itsestään on selvää että kiiltokengät kuuluvat tähän pukuun.
Sukkien mallit ja värit ilkailevat kravattien kanssa, ja hienon herran tulee valita sukat pukunsa ja kravattinsa mukaan, niin että värit sulautuvat hyvin yhteen. Hännystakkiin käytetään ainoastaan silkkisukkia, mieluimmin mustia, mutta voi nuoriso myöskin käyttää värejä.
Kun herrasmies levänneenä herää aamulla, pukee hän päälleen pyjamaksen. Päivätyön päätyttyä kotiin tultuaan pukeutuu tupakka- eli kotitakkiin, kahvia juoden, sikaria poltellen ja päivälehtiä lukien nauttii iltahetkestään. Jos tuntuu kolealta, vetää hän liivin päälle valitsemansa värikkään pu1loversin. Tämän voi hän ottaa mukaansa konttoriinkin käyttäen sitä koko päivän, sillä tämä on hauska ja tarpeellinen vaate.
Venyisi liian pitkäksi käydä läpi koko herrain pukeutumisen yksityiskohdat. Tämä tällä kerralla taipeeksi ja katsokookin herrat, että sananparsi ”vaatteista mies tunnetaan” pitäisi paikkansa niin kauan kuin he ovat luomakunnan herroina.
Mr. Rapid.
Coloriasto on väriaiheisten tekstien (ja kuvien) verkkoarkisto
(Archive for colour themed articles and images)
INDEX: coloriasto.net
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti