6.12.17

Presenter, som ha tur eller otur med sig.

Östra Nyland 2, 8.1.1920

Jag tror inte, att man i allmänhet är vidskeplig i fråga om presenter. Man går ut vid påsk och köper en dunig kyckling eller ett ägg invirat i guld- och silverpapper och tänker se dan inte mera på saken.

Mend et finns en hel del sätt att bringa lycka över sina vänner, om man ger olämpliga presenter.

T. ex. om man vid påsk ger bort ägg, där skalet är färgat, bör man vara noga med den färg man väljer. Helt vita äro de mest lyckobringan de, emedan den vita färgen skyddar mot dåligt inflytande; mm det är ju roligare med färgade ägg. Blått är en god färg, ty den betvder ju evig trohet; "brunt gör människorna glada", så giv därför ett brunt ägg till någon förtvivlad vän, som aldrig blir lycklig igen.

Grön särskilt vid påsk, är inte bra. Den färgen för med sig sjukdom, och gult svartsjuka naturligtvis. Och rött - ja rött har sedan gammalt satts i förbindelse med den onde.

Här är en liten legend om det, som härstammar från Sibirien.

En gång, då det var missväxt och hungersnöd, så att mannen och barnen svulto, tog hustrun ett blodrött ägg i handen och gick till en korsväg. Där ställde hon sig, vänd mot månen och ropade:
"Pengar för min själ, röde fiende, pengar för min själ, för min själ!"

Sedan gick hon hem, viss om att den onde skulle taga hennes själ och lämna röda guldet i betalning.

Om man skall ge bort någon helt annan present än ägg, bör man inte ge bort en kniv, allraminst vid påsk, ty den olycklige mottagaren kommer att skära sig svårt och alldeles säkert kommer det att bli ovänskap emellan givaren och mottagaren.

Juveler äro också riskabla gåvor. Karbunklar för död med sig, opalen död eller sjukdom; topasen och jaspis gör folk misstänksamma och svartsjuka och onyx lockar till det ont är.

Men det finns också lyckosamma stenar. Safirer framkalla kärlek och trohet, bergkristallen skyddar mot onda anslag; en rubin gör kärleken starkare och om man skickar en granat till sin älskade, får denne en oemotståndlig längtan att träffa avsändaren av gåvan. En ametist uppväcker längtan till höga ideal och förkväver själviskhet; turkosen lugnar och förmildrar, och smaragden är lyckobringandte - isynnerhet för brudar.

Blommor h. också sin betydelse vid påsk, och de mest lyckobringande bland alla blommor äro violer. De föra med sig vänliga tankar och skydda mot skvaller och förtal.

Förr i världen brukade man skicka en enda viol till gamla skvallerkäringar med önskan att "blomman skulle åastadkomma tunghäfta."

Gula blommon betyda ingen olycka. Påsikliljor betyda kyssar och gullvivor uppriktig vänskap, hyacinter betyda död.

Ormbunkar äro inte lyckobringande. De föra sorg och längtan med sig.

Smycken i form av en orm bringar olycka, men i form av ett hjärta eller en böna äro de lyckosamma.

Pärlsmycken föra olycklig kärlekoch fattigdom med sig.

Ei kommentteja :