7.12.17

En färgskala. Vilka färger passa kvinnorna.

Vasabladet 3, 4.1.1925
Österbottniska Posten 2, 10.1.1925

Det finns en uppgift, som inte är lätt här i världen, att köpa klänningstyg, vare sig ät sitt hembiträde, sitt barn eller, om man är herre, åt sin fru! Och dock kommer den uppgiften igen år från år.

Se här ett färgschema, som kanske kan vara till någon hjälp.

Den fullkomligt blonda, d. v. s. med gult hår, ljus hy och blå ögon, kan bära: svart, marinblått, beige och guldbrunt, begoniarött, lackrött, gammalblått, tegelblått, kanariegult, jade och rent skärt.

Den blandat blonda, som har ljus hy och ljust hår, men bruna eller grå ögon: svart, marinblått, beige, rostrött, orange, sandfärgat, grönt, mandelgrönt, kanariegult, jade och teros-skärt.

Ren brunett, brunt hår, bruna ögon och ljust brun hud: svart marinblått, sälbrunt, gulbrunt, rostrött, lack- och orangerött, grönt, gult, tearos och jade.

Blond typ, mörkt bår, ljus hy, bruna ögon: svart, marinblått, sälskinnsbrunt, beige, henna, rostrött, begonia, orange, lack, gammalblått, påfågelsblått, sandfärgat, grönt, jade, mandelgrönt, kanariegult, skärt, klåskärt, plommonfärgat, fuchsiarött.

Den irländskt mörka typen, mörkt hår, blå ögon, röd och vit hy: alla här nämnda färger utom påfågelsblått!

Kastanjebrunt hår (brunrött) bruna ögon: svart, de bruna och röda nyanserna, men inte begonia, påfågelsblått, sand, grönt, jade, gult, skärt, tearos.

Guldfärgat bår, blå ögon: svart och marin, guldbrunt, rostrött, gammalblått, tegelblått, sand grönt, gult, tearos.

Rött hår, blå eller gröna ögon: alla färger utom begoniarött, tegelblått, skärblått, prune och fuchsia.

Och slutligen den "olivblonda" blont hår, blå ögon och olivfärgad eller gulaktig hy: Detta är den enda, som icke svart klär. Annars marinblått, brunt, gulbrunt, rostrött, gammalblått, påfågelsblått, grönt och orkidéblått (blek lilas).

Den färg, som klär, är den som kommer bäraren att se frisk ut och understryker färgen på ögon, hy och bår. Ingen som är frisk är någonsin ful. Färger som komma hyn att se grådaskig ut och håret matt, skola undvikas.

Då man funnit sina färger, gör man klokt i att gömma prov på dessa tyger o. välja efter dem. Gult skall inte väljas i saffran och "gulgrönt". Den klara blondinen har inga svårigheter, det är den blonda med matt hy, grumlig hy och blå ögon, som får noga studera sina färger det finns en mjukt blåklocksblå färg, som passar henne till blusar och hattgarnering. Det är den färg, som bäres närmast ansiktet, som är den avgörande.

Ei kommentteja :