31.5.13

Vihreätä ja keltaista.

Haminan Sanomat 103, 19.9.1907

Harmaan kalsea, vihreän keltainen syksy.

Paennut on näiltä mailta suvi kuulakankirkkaine päivineen, paenneet ovat kesäisten tunnelmiin laulajat metsistämme. Alakuloinen syksy hiipii maille, laskeutuu vesille, levitäikse ilmojen teille. Kolean harmajat pilvet taivaan kannen alla syysmyrskyn kuljettamina kiitävät, vesivirtoja myötäänsä maahan lähettävät, synkin syystunnelmoin humuavat metsät, raskain kuohahtavin aalloin nousee ja laskee meri.

Alakuloinen ja valju on syksyn tulo. Kuolema kulkee sen kantapäillä, luonnosta kesäisen elon riuduttaen surmaa, pyrkii ihmismieltäkin masentamaan eloa ja kauneutta kaatavine toimineen.

Toisinaan kuitenkin repeilevät pilvipeitteet. sinikirkas taivas tulee näkyviin ja aurinko avonaisin katsein silmäilee syksyn maata. Välkentii silloin sini-ruskehtavin valkovärein vetten pinta, helakkoina hohtavat metsät.

- Kesäisen virkistävä pilkahdus keskellä syksyn kaameutta.

Valjua ja alakuloista tunkeutuu syksyisen auringon hymyilyynkin. - On se hymyily sen tapasta kuin syvästi kaivaten, kaunista katoovaa surren hymyilisi.

Mutta metsät helakkoina hohtavat. On niissä vielä eloa, on kesän väriä, mutta on niissä myös syksyn ja kuoleman kellahtavuutta. Metsät hohtavat surunvoittoisesti hymyilevän syysauringon valaistuksessa kesän ja kuoleman värein, vihreinä ja keltaisina.

Kaunis on kesän eloa uhkuva vihreä väri, mutta kauneutta vailIa ei ole syksyn loistava keltaisuuskaan. Paikoittain vihreän ja keltaisen lomasta punanenkin hohtaa, väriloistoa lisäten.

Helakoin vihrein, keltaisin ja punaisin värein syksyn tuloa katselevat Suomen metsät. Niiden väriloisto on auringon valaistuksessa ihana ja kauneustunnelmainen.

Vihreä on vielä valta-asemassa, keltaisten voima vähemmistönä. Mutta niiden lukumäärä kasvaa huimasti päivä päivältä. Vihreän täytyy väistyä keltaisen tieltä joka hetki. Sen täytyy joutua tappiolle, sen täytyy kadota. Keltainen voittaa, kuolema kaataa luonnon kesäisen elämän.

Se on syksyn synkeä tarina

J. A. T.

Ei kommentteja :