21.5.13

Ajokalumaalauksesta.

Käsiteollisuus 5-6 / 1911

(Omien kokemusten perusteella Käsiteollisuudelle esitti K. A. Nyman, ammattimaalari.)

(Viimeinen osa).

Öljy-pakkeli.

Öljy-pakkeli, jota etupäässä käytetään huonekalumaalauksessa, mutta joskus myös ajokaluihinkin, valmistetaan siten, että sekoitetaan vanhoja öljyvärejä öljyn kanssa, keitetään 2 tuntia tavallisen hyvällä kuumuudella ja sitten siilataan messinki-siilin tai puoli harvan kankaan läpi kuumana astiaan sekä sekoitetaan hienoa sihdattua liitua kuumana. Siten saadaan paksua velliä, minkä annetaan siten jähtyä. Tätä sanotaan mäskiksi. Liisteri keitetään tavallisesta vehnäjauhosta vellin vahvuiseksi ja annetaan jähtyä ja pannaan liitua tavallisen puuron vahvuiseksi. Nämä seokset sekoitetaan yhteen, yhtäpaljon kumpaakin jauhetaan myllyllä tai kivellä  hienoiksi, jonka jälkeen sitä voi levittää laajempien pintojen paklaukseen, sekä kuivettua veden ja hohkakiven kanssa silittää. Varsinkin tätä pakkelipintaa  hioessa on varottava liikaa veden käyttöä.

Jos pannaan liisteri-osasto 65 %  ja öljymäskiä 35 %, niin voipi parhaiten hohkakivillä silittää sitä huonekaluihin, oviin ja ikkunoihin.

Jos vanhoja öljymaaleja ei ole, niin keitetään seos 1 litrasta maaliöljyä ½ kg. lyijyvalkoista sekä liitua niin paljon, että seos tulee vellin vahvuiseksi ja keitetään kuin edellä.


Viivoitus.

Viivavärissä käytetään maaliöljyä ja vähän tärpättiä ja hierotaan hienoksi kivellä. Viivat vedetään viivasiveltimellä ("slepparilla") valmiiksi silitetyn lakkavärin päälle ja annetaan kuivaa. Löytyy hillerin karvaisia (liian pehmeät) ja n. k. oravankarvaisia. Hätätilassa voi itse tehdä oravan hännästä tai hienoista hiuksista. Pituus noin 4-7 cm.


Lakeerauksen viimeistely.

Loppu-lakeeraukseen käytetään "Body värnissoja" ja suuremmille pinnoille käytetään Wearing body -lakkaa ja pyörät sekä vivut lakataan Hard bodylla tai Carriage-lakalla.

Hard body kuivaa puolta pikemmin kuin Wearin body. Nobles & Hoaren tuotteet ovat tähän erittäin suositettavia.

Lakeeraus-pensselit puhdistetaan tärpätissä puhtaaksi, jonka jälkeen tärpätti koetetaan saada mahdollisimman tarkkaan pensselistä pois. Isompiin pintoihin käytetään eri pensselejä, ettei koloissa ja uurroksissa mahdollisesti löytyvä jauho joutuisi suuremmille pinnoille ja tekisi pinnan epätasaiseksi.

Ei kommentteja :