1.6.13

Olkien värjäämisestä.

Kotitaide 5, 1902

Jos olkia aikoo värjätä tummilla väreillä, on valkaiseminen tarpeetonta. Silloin keitetään oljet vaan ennen värjäystä sooda-liuvoksessa ja pestään sitte vedellä. Varsinkin italialaiset (toskaanalaiset) oljet ovat hyvin tummia, likaisia ja rasvaisia ja vaativat siitä syystä myöskin pitempää keittämistä. Jos olkia aikoo värjätä vaaleilla väreillä ovat ne sitä ennen aina ensin valkaistavat. Tämä tapahtuu siten, että oljet, kun ne ensin ovat puhdistetut keittämällä 2 %:ttisessa sooda-liuvoksessa, tehdään rikkihapokkeen vaikutuksen alaisiksi. Sitä tarkoitusta varten asetetaan oljet suljettuihin laatikkoihin, joissa poltetaan rikkiä eli tulikiveä. Laatikot eivät saa olla aivan umpinaisia sillä rikillä täytyy olla tarpeeksi ilmaa palaakseen. Vielä mukavammalla tavalla saadaan oljet valkaistuiksi pitämällä niitä alempana selitetyssä valkaisu-nesteessä, jolla tulee olla 30—40 asteen lämpö, ja jossa oljet liotetaan niin kauvan, että valkaisu on täydellinen. Sen jälkeen huuhdotaan oljet hyvästi pehmeässä vedessä (sade- joki-tai järvivedessä) ja jos niissä vielä huomaisi keltaisen vivahduksen, niin poistetaan tämä huuhtomalla hyvin miedossa happoliuvoksessa (2 gr väkevää rikkihappoa yhdessä litrassa vettä) tai kuivaamalla oljet pitemmän aikaa ilmassa. Kuivaamiseen tulee panna suurta huolta. Sen täytyy aina tapahtua kylmässä, koska oljet muuten tulevat heikoiksi ja mureneviksi. Jos käyttää happoa, ovat oljet lopuksi vielä huuhdottavat monessa vedessä ennen kuivaamista.

Yllämainittu valkaisuneste tehdään seuraavalla tavalla. 100 litraan pehmeää vettä kaadetaan varovasti ja vähitellen 800 gr väkevää rikkihappoa ja 600 gr oksaalihappoa. Kun viimemainittu on liuvennut, sirotellaan hyvin vähissä erin ja alati hämmennettäissä nesteeseen 1 kg naatriumisuperoksiidia. Koska liuvos tämän jälkeen vielä on hapan s. o. värjää sinisen lakmuspuperin punaiseksi, on siihen lopuksi lisättävä niin paljon amoniakkia. että punainen lakmuspaperi heikosti värjääntyy siniseksi. - Valkaisunestettä sopii käyttää moneen kertaan peräkkäin. Pitempiä aikoja se ei kuitenkaan säily. Jos tahtoo toimittaa valkaisun nopeasti, niin tehdään neste väkevämmäksi. Vesimäärän voipi esim. rajoittaa 50 litraan.

Itse värjäys toimitetaan paraiten n. s. "emäksisillä" väreillä. Oljet upotetaan haaleaan väriliuvokseen, joka ½ tunnin kuluessa kuumennetaan kiehumaan ja kiehumista jatketaan 2—3 tuntia, jolloin oljet huuhdotaan vedessä ja kuivataan.

Väriaineiksi soveltuvat seuraavat värit:
Luettelemmc nimet saksaksi, koska niitä varmimmin ostaa alkuperäisiä nimiä käyttämällä;. Punaisia: Brillant-Rhodulin-Roth B, Diamant-Fuchsin, Juchten-Roth R, New-Fucksin, Rhodamin B, C, Saframin FF extra. Oransin värisiä: Chrysoidin G, kryst. Keltaisia: Auramia O, Ledergelb O extra, GG, M, B. Vihreitä: Brillant-Grün kryst., China-Grün kryst., Leder-Grün B, Neu-Grün GJ. Sinisiä: Baumwoll-Blau R-VI, Marine-Blau F, Marine-Blau DR für Stob, Methyler-Blau BB ja RR. Violettia: Methyl-Violett B, 5B, Rhodelin-Violett. Ruskeita: Bismarck-Braun F, M, Mode-Braun 20304 ja 20203, B, Havanna-Braun G, GG, R. Mustia: Jute Kohl-Schwarz S, Jme-Schwarz B, j. n. e.

Näitä väriä valmistaa toiminimi Fr. Bayer & Comp. Elberfeldissä ja löytyvät, ainakin useimmat, maamme suurimmilla värikauppiailla varastossa.

Ei kommentteja :