10.5.13

Toalettihistoriaa.

Uuden Suomettaren juttu-tupa 4 / 1890

Keinot, joilla ihon väriä koetetaan parantaa, ovat ikivanhoja. Jo aikaisimman muinaisajan naisilla oli poskien punainen väri suosittu, ja kun sitä luonto ei kaikille antanut, niin oli se keinollisesti hankittava. Muinaisessa Ninivessä oli eräs kaunistustapa yleinen, jota liioittelematta voisi sanoa "emaljoimiseksi". Iho hangattiin ensin sileäksi pimsikivellä ja maalattiin sitten valkoisella värillä.

Yksi Thebessä löydetty toalettirasia sisälsi joukon pieniä pulloja täynnä hajuvesiä ja kaunistusaineita.

Raamatussakin puhutaan usein kasvojen maalaamisesta. Isebel'istä Eila Baal'in tyttärestä kerrotaan: "Koska Jehu tuli Jesreeliin ja Isebel sai sen kuulla, voiteli hän kasvonsa ja kaunisteli päänsä ja katseli akkunan lävitse."

Athenan naiset käyttivät punaista ja valkoista poskimaalia, he maalasivat itseään lyijymudalla ja punaavat poskiaan sinoberilla. Runoilija Ovidius kertoo eri poskimaaleista, joita Romassa käytettiin ja valittaa että romalaiset naiset koittavat keinollisesti punata verettömiä poskiaan, että heidän kasvojensa petollinen kalpeus on lyijymudalla toimeensaatu ja että ne kaikenlaisilla tempuilla kohottivat silmiensä loistoa. Toisessa paikassa hän mainitsee, että jokaisen naisen, joka tahtoo tulla rakastetuksi, pitää olla kalpea kasvoiltaan.  Myöskin Plinius kertoo että Romassa käytettiin sangen paljon kaunistus-keinoja, varsinkin herne- ja ohra-jauhoja, munia, viinin hiivaa, peuransarvea, narsissi-sipulia y. m. Näistä ainoista valmistettiin jonkinlaista käärettä, jota pidettiin koko yö ja osa päivästäkin kasvoilla.

Romalaisilta tuli poskien maalaus Galliaan ja Saksaan. Myöhempinä vuosisatoina tuli tämä tapa viimemainitussa maassa niin yleiseksi, että kaunousvoiteitten luku nousi moneen sataan. Varsinkin Ranskassa ovat kaunistus-aineet aina olleet hyvin suosittuja.

Vuonna 1779 katsottiin Englannin parlamentissa tarpeelliseksi tehdä seuraava päätös: "Kaikki naiset ilman ijän, arvon tai säädyn eroitusta, olkoot naimattomia tai leskiä, jotka tämän lain julistuksen jälkeen petollisella taikka viekkaalla tavalla sminkkien, voiteitten, kauneusvesien, tekohnmpaitten, valetukan, Espanjan villan, kureliivien,  vannehameitten, hakakenkien ja täytettyjen lanteitten avulla houkuttelevat Hänen Majestetinsa miespuolisia alamaisia avioliittoon, joutuvat sen rangaistuksen alaisiksi, jonka laki määrää noitumisesta, ja sellainen avioliitto julistetaan mitättömäksi."

Eräs tilastotieteilijä, jolla on tarkat tiedot siitä ihomaalin paljoudesta, mikä Yhdysvalloissa vuoden kuluessa käytetään, arvelee että siitä rahasummasta, jonka Amerikan rouvat ja tytöt kuluttavat kasvojensa kaunistukseen, voisi vuosittain maalata 37,000 taloa, jokaisen maalaus 400 markaksi laskettuna.

Ei kommentteja :