21.1.14

Eri metallien vaikutus metalliseosten väreihin.

Käsityö- ja teollisuuslehti 11/1910

"Eisen-zeitungin" mukaan annamme seuraavassa lyhyen esityksen niistä muutoksista, jotka muutamat tunnetuimmista metalleista aikaansaavat metalliseosten väreihin.

Lyijy vahvistaa ja syventää vaskiseosten väriä. Sitä käytetään paljon vahvistamaan tornikattojen vaskea ja samoin antamaan tykin metallille enemmän vasken näköä, kuin mitä sen todellinen vasken pitoisuus antaisi.

Sinkki parantaa vaskiseoksissa valukappaleiden ominaisuuksia, mutta sen vaikutus väriin on päinvastainen kuin lyijyn.

Aluminiumi tekee pinnan täplikkääksi metallin kiteytymisen johdosta. Lisättäessä messinkiin 1% saadaan kaunis jäljittely himmeästä kullasta.

Fosforia lisäämällä saavat kaikki seokset voimakkaamman hohteen.

Arseniikillä on samallainen vaikutus; sitä käytetään nyt enään vain peilimetallina.

Vismutti ja mangaani antavat ruusunvärin ja lisäävät metallihohdetta. Vismutti antaa uushopeaseoksille, jotka sisältävät sinkkiä, tinaa tai aluminiumia, lämpimän värin.

Antimonilla on sama vaikutus väriin nähden, mutta sitä ei voi suositella lisäkkeenä seoksiin, joilta vaaditaan kestävyyttä. Sen vastustuskyky on näet pieni.

Vaski lisäkkeenä vaaleihin metalleihin antaa näille suuremman hohdon; sitäpaitsi näitä seoksia voi helpommin muovailla, ja niistä valetuilla esineillä on monessa suhteessa hyviä ominaisuuksia.

Elohopea antaa, jos sitä lisää 1-1,5% pronssiin, jossa on 90 osaa vaskea ja 10 osaa tinaa, metallille ruusunvärin.

Venusmetalli, joka seos sisältää yhtä monta osaa kuparia ja antimonia, on kaunis violetinkarvainen seos, jota helposti voi kiillottaa, mutta joka on liian hauras hienoiksi töiksi.

Eräs seos, jota käytetään taide-esineissä ja joka väriinsä nähden on kullan näköinen, on kokoonpantu 92 osasta vaskea, 6 osasta aluminiumia ja 2 osasta kultaa.

Ei kommentteja :