12.10.13

Uusi värioppi.

Suomen kirjapainolehti 12 / 1894

Toiminimi Förster & Borries Zwickaussa on erään saksalaisen ammattilehden mukaan rikastuttanut ammattikirjallisuuttamme arvokkaalla teoksella "Systematische Farbenlehre", jonka tekijä on Herman Hoffman. Kirja, joka kauniisti nidottuna ja 40 kartonille painetulla värikäytteellä varustettuna maksaa 23 Saksan markkaa 50 pf. ynnä siihen kuuluva värilaatikko, jonka vesivärineen, kuppineen ja siveltimineen saapi 4 Sksmrkalla "Grafiche Anzeigerin" toimitukselta Nürnbergissä, olisi hankittava jokaiseen kirjapainoon.

Tämä uusi käsikirja opettaa kirjanpainajan tulemaan toimeen ainoastaan kolmea väriä, punasta, keltasta ja sinistä, varastossa pitämällä ja näistä kolmesta väristä sekoittamaan kaikkia väriasteikon värejä. Neuvoja kehutaan selviksi ja helposti seurattaviksi. Pääasia on että nuo kolme väriä ovat vivahdukseltaan juuri semmoisia, joita kirjassa neuvotaan hankkimaan.

Jos kuitenkin tahdotaan aivan täydellistä värikokoelmaa, niin näiden kolmen värin lisäksi on hankittava "neutraalimustaa" ja erästä punasta, jota sanotaan "Kansallispunaseksi" (nationalroth). Näiden värien avulla voidaan, kuten kirjassa oleva näyte osottaa, valmistaa ei ainoastaan kaikki väriasteikon 120 värivivahdusta, vaan vielä useampiakin.

Neutraalimustaa neuvotaan hankkimaan siitäkin syystä, että tavallinen painomuste väripainoksissa luopi liian synkät varjot, jonka vuoksi sen asemesta aina pitäisi käyttää neutraalimustaa.

Myöskin nykyjään muodikkaita merkanttiilivärejä saapi huokeammalla jos hankkii hyvää milorisinistä ja tumman viheriää (Viktorigrunlack) ja niitä sekoittelee.

Mitä värien hankkimiseen tulee, on parasta ottaa niitä ½ kilon astioissa ja tilata ne "taikinana". Sekoitusaineeksi pitää hankkia yksi pieni purkki vetelää ja yksi vähän sakeampaa vernissaa.

Ylempänä mainitun vesivärilaatikon tarkoituksena on antaa painajalle tilaisuutta opetella värien sekoitusta. Niillä oppii kokenut painaja pian huomaamaan mitä värejä ja miten paljo kutakin lajia on sekoitettava saadakseen kunkin eri vivahduksen värille. Mutta erittäinkin ovat nämä vesivärit tarpeelliset määrätessä värejä painokselle. Niillä maalailemalla saattaa, tarvitsematta painimessa värien kanssa tuhrustaa, koettaa mitkä värit paraiten sopivat painettavana olevaan työhön.

Kirja on tosin painajain ostettavaksi kalliinlainen. Mutta onhan jotakin uhrattavaa siihen ammattiin jolla eletään. Pitäisi siis ei ainoastaan kirjapainajien vaan myöskin väripainosta harrastavain painajain hankkia itselleen tämä uusi oppikirja värilaatikkoineen. Varmaankin tuottaisi se paljo huvia ja oppia.

Ei kommentteja :