29.10.13

Maalausneuvo.

Uusi Kuvalehti 22, 1.12.1902

Ei tarvita monta eri väriä maalatakseen vesivärillä. Parempi on, jos sulla on kolme hyvää väriä kuin monta huonoa. Punasella, keltasella ja sinisellä saat jo monta eri vivahdusta. Kun sekoitat hyvin vähän punaista veteen, saat ruusunväristä, hiukan punasta ja hiukan keltasta tekee ihonvärin,  punanen ja keltanen tekee oransevärin, punanen ja sininen taas violetin, sininen ja keltanen viheriän jne.

Ruvetessasi maalaamaan huuhdo sivellin eli pensseli hyvin puhtaaksi, samoin kuin siirtyessäsi toiseen väriin. Maalaa ensin vaaleampi, sitte tummempi väri. Ja kun suurempaa alaa samalla värillä sivelet, niin tee se siksi joutuin, ettei toiset paikat ennätä kuivaa, muuten tulee epätasaista. Kun samaa paikkaa tahdot maalata kahdella värillä, anna ensimäisen kuivaa, ennen kuin toista päälle sivelet.

Elä ota kovin paljon vettä siveltimeen. Jos paperi on kupristunut, voipi sen saada sileäksi kostuttamalla vähän nureelta puolen ja kiertämällä sen kuivan paperin sisään rullalle ja pyörittämällä rullaa käsissään.

Tämän vieressä olevan kuvan [kuvaa ei Coloriastossa] voit maalata monella eri tavalla, miten vaan haluat. Minä kuitenkin kerron miten minä tämän kuvan maalasin. Ensin tein koivun lehdet  viheriöiksi, mutta voi ne maalata myöskin keltasiksi, punasiksi tai vaaleanvihreiksi niinkuin ne ovat syksyllä. Koivun rungon tein tietysti valkeaksi, vaan sen pinnalla olevan sammalen samoin kuin oksat tein vihertävän harmaiksi. Lapsilla voipi olla keltanen tukka ja arvaathan sen että kasvot, kädet ja jalat ovat ihonväriset, hiukan punasta ja hiukan keltasta sekasin. Pikku pojalla voipi olla sininen tai valkonen myssy ja siniset housut, mutta mekon tein vaalean viheriäksi ja punarantuseksi sekä vyön ruskeaksi. Tytön mekon maalasin sinertäväksi ja esiliinan valkeaksi punasine täplineen.

Tee sinä kuitenkin miten haluat ja neuvon sinua ensin ikkunaa vasten piirtämään hyvälle paperille, jota pyydät isältäsi, useita samallaisia piirroksia, joita sitte saat erilailla maalata ja pitää itse sen, mikä parhaalta näyttää. Voit näitä värittää värikynilläkin, jos et halua maalata.

Kuvan on piirtänyt taiteilija Venny Soldan-Brofeldt, joka on jouluksi tehnyt koko sarjan näitä piirroksia. Ne ilmestyvät kuvakirjana Otavan kustannuksella. Ehkäpä, pieni lukija, saat semmoisen jouluksi  joulupukilta.

Ei kommentteja :