23.10.13

"Maamiespuku" 50 vuotias.

Jokamiehen viikkolehti 41, 25.11.1911

Maanviljelijöitä huvittanee kuulla, että tuo tunnettu viheriäkauluksinen takki, jota nykyään pidetään maanviljelyskoululaisille kuuluvana, on tänä vuonna tullut 50 vuoden ikäiseksi. Vuonna 1861 oli Åbo Underrättelserin 30:ssä numerossa tämäntapaiselta kuuluva uutinen: "Oman maamiehenpuvun, väriltään ruskeanharmaan viheriällä kauluksella, vuorilla ja hihain käännöksillä, viheriäksi pronssitetuilla napeilla, joihin on kaiverrettu viljalyhde, viikate ja harava sekä pitkävartiset saappaat, joiden varret ovat housujen päällä, ovat useat läänimme herrasmiesluokkaan kuuluvat maanomistajat ottaneet käytäntöön. Saa nähdä eivätkö talonpojat seuraa esimerkkiä. Se olisikin toivottavaa, koska heidän nykyinen pukunsa ei millään tavoin ole kansallinen ja vielä vähemmän ihailtava".

Myöhemmin samana vuonna ilmoittaa turkulainen I. Mahlstaedt samaisessa lehdessä myyvänsä maamiespuvun nappeja, suuria ja pieniä.

Miten yleiseksi puku alkuaikoinaan tuli, eivät sanomalehdet kerro, mutta maanviljelyskoululaisen puvuksi se vähitellen siirtyi ja myöhemmin myöskin ainakin viheriäreunuksisena, metsänvartijakoululaisille. Kaulus muodostui muutamin paikoin myös pystyyn ja nappeina alettiin käyttää metsästystäkin nappeja, väri muuttui myös vaaleamman tai tummemman harmaaksi.

Tuo sievä takki ansaitsisi, kirjoittaa meille muuan maamies, uudelleen tulla alkuperäiseen käytäntöönsä, s. o. maamiehen puvuksi ja pitkävarsisaappaat myös, - ruskeat pieksusaappaansa pitäkööt metsänvartijat edelleen tunnusmerkkinään - ja miksipä ei se sopisi olla myöskin maanviljelyksen sivuelinkeinojen edustajain, metsänvartijan, puutarhurin, karjakon y. ra. pukuna, mieluummin kuin kummankuosiset "yleiseuropalaiset" pukimet.

Samalla sananen maataloudellisten koulujen oppilaslakeista. Alkuaan lienee maanviljelyskoululaisen tunnusmerkkinä ollut suklaanruskea, ylioppilaslakin kuosinen viheriäreunuksinen samettinen lippalakki, mutta nyt on niitä jo jos jonkin värisiä, - valkoisiakin. Otettakoon tuo alkuperäinen väri uudelleen käytäntöön, jotta lakit tulisivat yhdenmukaisiksi ja jokainen sitte heti tietäisi, mikä sen kantaja on miehiään, tai luovuttakoon niistä kokonaan. Metsänvartijakoululaisilla on vielä onneksi yhteinen väri, viheriä päällys mustalla reunuksella, samoin kalastus- ja puutarhakoululaisilla, edellisillä tuhkanharmaa päällys ja viheriä reunus, jälkimäisillä viheriän reunuksen yli kohoava vaaleansininen laki. Pimeinä syysiltoina on aikaa ajatella ja päättää, pääseekö tuo puku puolen vuosisadan vanhana uufelleen kunniaan vai eikö, esim. kansallispukujen rinnalla.

Ei kommentteja :