23.4.13

Suomalaisia luonnonvärireseptejä lankoja varten*

Kotitaide 3, 1902
*) Jyväskylän seminaarin oppilaitten keräämiä.

Keltaista: 2 kg täysikasvuisia koivunlehtiä keitetään 1 tunti järvi- tai lähdevedessä. Lehdet siilataan pois, liemeen pannaan 110 gr valkeata alunaa. Tämän sulattua pannaan ½ kg lankoja, joita kiehutetaan ¼ tuntia ahkerasti hämmentäen. Langat pannaan sitten kuivamaan.

Harmaata: Koivusta otettuja kuoria kuivatetaan ensin, varoen etteivät pääse kastumaan. Hienonnetut kuoret kiehutetaan 2 tuntia. Tähän seokseen pannaan langat, jotka pitää ensin keittää vedessä, johon on sekoitettu 60 gr valkeata alunaa. Suorastaan märkänä pannaan langat kuorien sekaan kiehumaan ja annetaan kiehua 1 ½  tuntia. Tämän jälkeen virutetaan langat kylmässä vedessä, sitte pannaan kuivamaan. Väri tarttuu paraiten villa- ja pumpulilankoihin.

jatk.


------------------

Kotitaide 4, 1902

Harmaata: 1 £ lankoja keitetään ensin vihtrilja-vedessä, jossa on vihtriljaa 30 gr. Sitten varsinaisessa liemessä, joka saadaan siten, että sianpuolukkoja (Arctostaphylos uva ursi) lehtineen ja varsineen keitetään vedessä. Seoksen siilattua pannaan siihen langat, joita kiehutetaan &rac12; tuntia. Värjättävät saa joko vaaleammiksi tahi tummemmiksi sen mukaan kuinka paljo panee vihtriljaa.

Ruskeata: Hienoksi hakatutta lepänkuoria keitetään 7, tuntia vedessä. Kuorien siilattua pannaan langat liemeen, jossa saavat kiehua siksi, että värjättävät näyttävät kylliksi tummilta. Lankojen pitäisi ennestään olla keltaisia.

Vaaleanruskeata: Hienonnetut vanhat, kuivat petäjänkävyt kiehutetaan tunnin ajan vedessä. Seoksen siilattua pannaan liemeen vihtriljaa ja tämän jälkeen langat, joita keitetään &frac12: tuntia. Vasta kun seos on jäähtynyt otetaan langat pois. Virutetaan kuivamaan.

Ruskeata:
Tuhkasta tehtyyn lipeään ja vihtriljaveteen kastetaan langat: ensin lipeään, sitten vihtriljaveteen. Tätä voi jatkaa 1-4 tai vieläkin useampaan kertaan senmukaan, kuinka tummaa tahtoo.

Ruohonväristä vihreätä: Tavallinen sylys kukkivia kanervia keitetään 2 tuntia 15 1. vedessä. Teoksen siilattua pannaan liemeen pari gr vaskenruostetta ja resiljaa sen mukaan, kuinka tummaksi tahtoo. 1 £ lankoja keitetään sitte tässä seoksessa 1 tunti, jonka jälkeen langat virutetaan kuivamaan.

(Mäntsälästä koottuja väritapoja).

Tähän kirjoitusjaksoon toivomme me jatkoa saavamme loppumattomiin arvoisilta lukijoiltamme ja suosijoiltamme, jonka takia me rohkenemme heidän puoleensa kääntyä nöyrällä pyynnöllä ja kehotuksella, että kukin heistä keräisi samantapaisia kotipuoleltaan ja lähettäisi niitä meille osoitteella: Suomen Teollisuuslehden toimitus, Helsinki, Vladimirinkatu N:o 1.

[£-merkki kuvaa nähtävästi paunaa/naulaa (n. 425 g) tarkoittanutta symbolia; alkuperäisen symbolin kuva löytyy ruotsinkielisestä wikipediasta skålpund -sivulta]

Ei kommentteja :