3.4.13

Muodin orjia.

Jokamiehen viikkolehti 23, 5.6.1909

Viime vuosina on muoti vaatinut, että ylhäisten naisten, jos he nimittäin tahtovat käydä kaikkein ylhäisimmistä, pitää olla vaaleatukkaisia. Ja sen, jolle luonto ei ole antanut vaaleata tukkaa, on tietysti täytynyt saada se vaaleaksi keinotekoisesti, värjäämällä.

Älköön kuitenkaan kukaan olko siinä luulossa, että tukan värjääminen on mitään uutta tai muuten erikoista meidän aikanamme. Päinvastoin on tuo jalo tapa kotoisin harmaasta menneisyydestä saakka. Egyptiläisten hautakammioiden seinämaalauksissa on kaikki henkilöt, vanhat ja nuoret, esitetty pikimustalla tukalla, mikä näyttää todistavan, että jo siihen aikaan osattiin värjätä hiuksia, jos nimittäin ei tarvittu korvata tukan ja parran puutetta tekotukalla ja tekoparralla. Näitä on usein tavattu muinaisten egyptiläisten ruumisarkuista. Kun voittoisa Caesar marssi Roomaan, mukanaan joukko kumpaiseenkin sukupuoleen kuuluvia germanilaisia vankeja, ihastuivat ylhäiset roomalaiset naiset muukalaisten vaaleihin kiharoihin ja hiuspalmikoihin niin pahoin, että he heti paikalla halusivat hankkia itselleen vaaleat hiukset. Ensin käytettiin vaaleitatekotukkia, mutta vähän ajan kuluttua alettiin keksiä erinäisiä väriaineita, joiden avulla hiukset saatiin vaaleiksi. Useat muinoisroomalaiset kirjailijat puhuvat sellaisista väriaineista.

Venetsian naisilla oli kuudennellatoista vuosisadalla erinäisiä reseptejä hiusten värjäämistä varten. Siihen aikaan oli vaalea tukka jälleen tullut muotiin ja mustan tukan värjäämiseksi  kullankeltaiseksi, jota väriä aina saa ihailla sen aikuisissa tauluissa, käytettiin merkillistä sekoitusta damaskolaisesta saippuasta ja alunasta, joita keitettiin vedessä. Tätä sekoitusta oli käytettävä päivittäin useiden viikkojen kuluessa, mutta toivotun tuloksensaavuttamiseksi oli hiukset vielä asetettava neljäksi tunniksi päivässä helteisen päiväpaisteen vaikutuksen alaisiksi. Tämä kaunistus- tai oikeastaan valkaisutapa näyttää olleen kaikkea muuta kuin hupainen, mutta tunnetaanhan, että nainen voi kärsiä melkeimpä vaikka mitä, kunhan vain hänen kauneutensa siitä lisääntyy.

Nykyaikainen tiede on onneksi keksinyt mukavampia, parempia ja vaikuttavampia keinoja hiusten värjäämiseksi ja erittäinkin on huomattava, että värjääminen nykyaikaan käy monin kerroin nopeammin. Kastanjanvärinen tukka, jossa vielä on loistavia vivahduksiakin, saadaan aikaan eräänlaisella pulverilla,  jota lämpimässä kääreessä pidetään hiuksilla neljän tunnin aika.

Jo muinaisina aikoina käyttivät kaunottaret monenlaisia salvoja, jauheita, värejä, kosmetisia aineita ja hajuvesiä luonollisen sulonsa lisäämiseksi. Bysantiumin ja Rooman naiset poistivat huolellisesti kaikki karvat kasvoistaan ja käsivarsistaan ja esiintyivät yleensä värjätyin hiuksin ja maalatuin kasvoin. Usein menivät he vieläkin pidemmälle; he puuteroivat tukkansa kullanvärisellä jauheella silloin kun he halusivat esiintyä vaaleatukkaisina tai sinisellä jauheella silloinkun musta hiusten väri oli muodissa.

Itämaiset naiset ovat aina käyttäneet ja käyttävät vieläkin kaikenlaatuisia kosmetisia aineita lisätäkseen kauneuttaan tai parantaakseen ulkomuotoaan, jos luonto on heitä äitipuolen tavoin kohdellut. Köyhinkin arabialaisnainen maalaa kolalla silmänalusensa mustiksi, jotta silmät näyttäisivät suuremmilta. Keskiaikana ja vielä kauan sen jälkeenkin - 16:nella ja 17:nellä vuosisadalla oli tavallista, että Europan ylhäiset naiset käyttivät kaikemmoisten ihmetohtorien apua kauneutensa lisäämiseksi. Kalliista hinnasta myivät nämä keinottelijat herkkäuskoisille naisille "kauneusvesiä" ja "kauneuseliksiirejä", mikä ei kuitenkaan estänyt naisia sen ohessa omin päinsäkin käyttämästä poskimaaleja, puuteria ja kaikemmoisia hyvänhajuisia salvoja. Siihen aikaan oltiin siinä uskossa, että vesi turmelee ihon, erittäinkin sen sileän pinnan ja hienouden, jonka vuoksi naiset luonnollisesti pesivät kasvonsa mahdollisimman harvoin. Nykyajan nainen on onneksi tässä suhteessa hieman järkevämpi, vaikka tosin vieläkin on naisia, jotka ajattelevat: "vesi tosin ei yksin sitä aikaan  saa", jonka vuoksi veden apuna käytetään kaikenlaisia lisiä kosmetikan  tavattoman rikkaasta aarreaitasta.

Ei kommentteja :