21.10.07

A. Stelling Kööpenhamina - Valby (Katalogi).

A. Stelling Kööpenhamina - Valby (Katalogi).
Helsinki 1915, Mercatorin kirjapaino O. Y.

[s.3]

LAKKOJA ULKOTÖITÄ VARTEN.

VAUNULAKKA "Vognlak Nr. 1001 - Best Wearing Body varnish" on vaalein vaunulakka vaununkorin viimeistä sivelyä varten. Lakka kuivaa 12 tunnissa, niin ettei pöly siihen tartu, se on erinomaisen kestävää, on hyvin kiiltävää ja sillä on sangen helppo työskennellä; kuitenkin on sitä käytettävä minun täytelakkani = Slibelak Nr. 1320 tai N:r 1321 jälkeen. Tätä vaunulakkaa käytetään suuren kestävyytensä takia myöskin ulko-ovien, kylttien ja postilaatikoiden lakeeraukseen sekä porttien marmoreerauksen sivelyyn j. n. e.

VAUNULAKKA "Vognlak Nr. 486 - Best Elastic Carriage Varnish" on hyvin vaalea ja vähän sakeampi kuin vaunulakkani = Vognlak Nr. 1001; se kuivaa nopeaan kovaksi ja on hyvin kestävää.

[s.4]

VAUNULAKKA Vognlak Nr. 1591 - Elastic Carriage Varnish on hyvin vaalea, kiiltävä ja erinomaisen kestävä lakka. Se kuivaa 12 tunnissa ja käytetään silloin kun on kysymyksessä työn nopea suoritus.

Vognlak Nr. 1591 Extra - Elastic Carriage Varnish on jonkun verran ohuempaa ja hieman vaaleampaa kuin edellämainittu, mutta on sillä muuten samat ominaisuudet.

Vognlak Nr. 1592 - Carriage Varnish on vaalea, kestävä, helposti juokseva ja nopeasti kuivuva lakka.

Vognlak Nr. 1593 - Carriage Varnish on jotenkin sakea ja kovaksi kuivuva lakka, jota erittäinkin käytetään vaunun alusosiin ja pyöriin sekä halvempien vaunujen loppulliseen lakeeraukseen. Tätä lakkaa voi jonkun ajan perästä hioa.

Vognlak Nr. 840 - Vaggon Varnish on kestävä, kiiltävä ja nopeasti kuivuva lakka, jota käytetään tavara-, työ-, huonekaluvaunujen ja muiden senkaltaisten lakeeraukseen.

[s.5]

VAUNULAKKA W. G. Nr. 1918 - Waggon Varnish, Second Quality on vaalea ja hyvin nopeasti kuivuva. Sitä käytetään etenin halvempiin vaunutöihin, leikkivaunuihin ja senkaltaisiin; on erittäin soveliasta lakkaväreihin.

VETURILAKKA Lokomotivlak Nr. 1987 - Best Pale Engine Copal Varnish on sangen vaalea lakka, joka kuivuu noin 12 tunnissa, niin ettei pöly siihen tartu. Se kestää hyvin kovaa kuumuutta eikä ole ilman vaikutuksille altis, sillä se ei halkeile eikä lohkeile lämpösuhteiden äkillisistä vaihdoksista.

LAIVALAKKA Skibslak Nr. 1281 - Outside Yacht Varnish on hyvin vaalean ja kiiltävä, ehdottomasti ilmaston vaikutuksia kestävä ei muutu meriveden vaikutuksesta valkeaksi.

TÄYTELAKKA Slibelak Nr. 1320 (Praeparationslak) - Best Palest Flatting Varnish käytetään hienoimpiin töihin ja vaaleimpiin väreihin viimeistä kertaa siveltäessä ennen vaunulakkani
[s.6]
Vognlak Nr. 1001 käyttöä. Sitä voidaan hioa noin 10 tunnin perästä.

TÄYTELAKKA Slibelak Nr. 1321 - Best Pale Flatting Varnish on hyvin vaalea, sakea ja nopeasti kovaksi kuivuva lakka. Sitä voidaan hioa noin 8 tunnin perästä.

TÄYTELAKKA Slibelak Nr. 1322 - Flatting Varnish on jonkun verran tummempi kuin edellämainittu, mutta on sillä muuten jotenkin samat ominaisuudet.

TÄYTELAKKA Slibelak Nr. 1323 - Flatting Varnish on jotenkin vaalea lakka, jota erittäinkin käytetään halvempiin töihin; sitä voidaan hioa noin 10 tunnin perästä.

MUSTA TÄYTELAKKA Sort Slibelak Nr. 708 - Best Black Japan on sysimusta lakka, jota voidaan hioa nin 8-10 tunnin perästä, minkä jälkeen se on siveltävä vaunulakalla.

HUOM.! Kaikkia minun täytelakkojani voidaan käyttää pöytälevylakkoina (sillä ne kestävät väkiviinan
[s.7]
vaikutukset) sekä tuolinistuinten lakeeraukseen; niinikään voidaan niitä erinomaisesti sekottaa väreihin.

--------------------

LAKKOJA SISÄTÖITÄ VARTEN

VAAHTERALAKKA Ahornlak Nr. 487 - Best Palest Maple Varnish on hyvin kiiltävä lakka vaaleampia puulajeja varten; se on erinomaisen kestävää ja kuivaa pian.

VAAHTERALAKKA Ahornlak Nr. 483 - Best Pale Maple Varnish on melkein yhtä vaalea ja kestävä lakka kuin Nr. 487.

VAAHTERALAKKA Ahornlak Nr. 438 - Pale Maple Varnish on samaten hyvin vaalea ja pian kuivuva lakka, mutta ei ole kestävyyteensä nähden molempien edellisten veroinen.

[s.8]

JAPANIN VAAHTERALAKKA Japan Ahornlak Nr. 1325 on hyvin vaalea ja sitä käytetään paljon halvempiin töihin.

DAMAARILAKKA Damarlak Nr. 305 - on aivan väritön.

KRISTALLILAKKA Krystallak Nr. 749 - Best Crystal Varnish on aivan väritön ja voidaan sitä sen vuoksi käyttää jotenkin vaalealle ja valkealle pohjalle. Se kuivaa pian ja on sillä hyvä kiilto sekä käytetään, missä ei suuri kestävyys tule kysymykseen.

MARMORILAKKA Marmorlak Nr. 542 - Superfine Pale Marble Varnish soveltuu erinomaisesti jotenkin vaaleiden marmori-imitationien, vaaleiden puulajien ja värien sivelyyn, jolloin se ei juuri ensinkään muuta alkuperäistä värivivahdusta. Se kuivaa pian ja tulee aivan kovaksi.

VAALEA ÖLJYLAKKA Lys Olielak Nr. 1900 - Interior Varnish Nr. 3 on jotenkin vaalea lakka halvempia sisätöitä varten.

[s.9]

VÄRILAKKA Tonejarvelak Nr. 1960 - Fine Mixing Varnish on hyvin vaalea ja soveltuu erinomaisesti vaaleiden puulajien lakeeraukseen sekä öljyväreihin sekoitettavaksi niiden värivivahdusta muuttamatta.

TAMMILAKKA Egetraelak Nr. 484 - Superfine Pale Oak Varnish on vaalea, hyvin kiiltävä ja pian kuivuva lakka, joka on erinomainen ovien, huonekalujen j. n. e. lakeeraukseen. Sillä on hyvin mieluisaa työskennellä ja on erinomaisen kestävä.

TAMMILAKKA Egetraelak Nr. 484 B - Best Dark Oak Varnish on jotenkin tumma, hyvin kestävä lakka pähkinäpuuta ja muuta senkaltaista varten.

TAMMILAKKA Egetraelak Nr. 485 - Fine Pale Oak Varnish on sakea, keskinkertaisen vaalea lakka, huonekalutöihin sovelias. Se tekee pinnan kauniiksi ja kiiltäväksi, jos kohta pohjatyötä ei olisikaan tarpeeksi huolellisesti suoritettu.

[s.10]

TAMMILAKKA Egetraelak Nr. 1172 - Pale Oak Varnish on vaalea, hyvin pian kuivuva, kiiltävä lakka, keskinkertaista lajia.

TAMMILAKKA Egetraelak Nr. 1134 - Oak Varnish on vaalea, edellistä vähän hitaammin kuivuva lakka; sitä käytetään paljon halvempiin töihin.

TAMMILAKKA Egetraelak K. 3 - Oak Varnish Second Quality on vaalea lakka halvempiin töihin, milloin tahdotaan panna enemmän arvoa näköön kun kestävyyteen.

HUOM.! Kaikkia minun tammilakkojani voidaan myös käyttää värinsekoituslakkoina.

HIMMEÄLAKKA ILMAN VAHAA Matlak uden Voks Nr 1860 - Superfine Egg Shell Varnish ei noin 6-8 tunnin kuivumisen jälkeen enään tartu ja tekee pinnan jokseenkin tasaisen himmeäksi; sitä suositetaan mahongin himmeäksi lakeeraukseen ja säilyy se ehdottomasti halkeilematta.

MERIPIHKALAKKA Bernstenlak Nr. 477 - Superfine Pale Amber Varnish
[s.11]
on hyvin kovaksi kuivuva, sakea, erikoisen kestävä lakka, ollen erittäin sopiva pöytälevyjen, kirkonpenkkien, lattioiden ynnä senkaltaistten, kovalle kulumiselle alttiina olevien esineiden sivelyy. Sitä ei voida sekoittaa öljyväreihin.

MERIPIHKALAKKA Bernstenlak Nr. 1969 - Pale Amber Varnish on helposti huokseva, mutta ei täysin niin kestävä kuin edellämainittu. Soveltuu erinomaisesti öljyväreihin sekoitettavaksi.

LÄKKILEVYLAKKA Bliklak Nr. 466 - Superfine Tinplate Varnish on paras lakka läkkilevytöihin. Se kuivaa hyvin pian kovaksi ja on erittäin sovelias penkkien, pöytälevyjen, linoleumin, vahakankaan ja senkaltaisten, kovalle kulumiselle alttiina olevien esineiden lakeeraukseen.

PÖYTÄLAKKA Bordlak (Engelk lak) Nr. 400 - Best Hard Table Varnish on hyvin vaalea ja voidaan sitä suositella paraimpana lakkana pöytälevyihin, kirkonpenkkeihin ja senkaltaisiin.

[s.12]

PÖYTÄLAKKA Bordlak Nr. 467 - Pale Table Varnish kuivaa nopeasti ja sitä käytetään, milloin edellämainittu tulee liian kalliiksi.

KOVALAKKA Hardlak Nr. 1241 - Common Mixing Varnish on halpa, vaalea, kovaksi kuivuva väriin sekoitettava lakka.

KOVALAKKA Hardlak Nr. 1242 - Common Mixing Varnish on vähän tummempaa kuin edellinen; se kuivaa pian kovaksi ja voidaan sitä sekoittaa öljyväreihin.

KORILAKKA Kurvelak on vaalea ja kestävä lakka, joka kuivaa nopeasti jäämättä tahmeaksi.

MAANVILJELYSKONELAKKA Landbrugsmaskinlak on jokseenkin vaalea, nopeaan kuivuva lakka, jota voidaan käyttää sekä sivelylakkana yksin että värinsekoituslakkana.

LATTIALAKKA Gulvlak Nr. 1727 - Best Pale Floor Varnish on vaalea, hyvin nopeasti kuivuva ja kiiltävä sekä
[s.13]
mitä kestävin lakka. Koska sitä ei voida sekoittaa öljyväreihin, on sitä käytettävä sivelylakkana yksikseen.

LATTIALAKKA Gulvlak Nr. 1728- Floor Varnish kuivaa hyvin nopeasti ja sitä voidaan sekoittaa öljyväriin.

KOVAKSI KUIVUVA ÖLJYLAKKA Haardtørrende Olie Nr. 1962 - Tämä ohut öljylakka kuivaa kivikovaksi muutaman tunnin kuluessa ja muodostaa kuitenkin hyvin joustavan (elastisen) pinnan. Sitä voidaan sekoittaa kaikkiin öljy- ja lakkaväreihin, joiden kuivumista se edistää. Sitä käytetään paljon lattioiden lakeeraukseen, milloin tavallinen lattialakka tulee liian kalliiksi tai kuivaa hitaasti.
Sitä käytetään myöskin pohjalakkana vanhoihin pintoihin, sillä se estää värejä imeytymästä sisään.

LAKKAÖLJYVERNISSAA Lakoliefernis voidaan suosittaa kaikkein paraimpana ja kestävimpänä lattiavernissana; se on valmistettu paraimmasta lakka-pellavaöljystä (Lak-Linolie) ja kun siihen
[s.14]
keitettäessä on lisätty tarpeellista kuivatusvalmistetta, ei siihen käytettäessä enää saa sekoittaa Siccatifiä eikä Xerotiin'ia.

EXPRESS-LATTIALAKKAVERNISSA Expres Gulvlakfernis - Quick Floor Oil on nopeasti kuivuva lakan vastike (Lak-surrogat).

-------------------------

MUSTIA LAKKOJA.

ASFALTTILAKKA Asfaltlak Nr. 163 - Black Pontypool Varnish on erinomaisen kiiltävä ja nopeasti kuivuva lakka läkkilevytöihi, koneosiin j. n. e.; se kuivaa kiinteäksi ilman uunilämpöä.

ASFALTTILAKKA Asfaltlak Nr. 1127 - Brunswick Black kuivaa 1-2 tunnissa ja sitä käytetään paljon halvempien rautatavaroiden lakeeraukseen.

MUSTA RAUTALAKKA Sort Jernlak Nr. 298 - Iron Work Blak kuivaa vähän hitaammin kuin edellämainittu.

[s.15]

MUSTA POLKUPYÖRÄLAKKA Sort Cyklelak Nr. 1919 - Finishing Black Cycle Enamel soveltuu polkupyörien, neulomakoneiden ja senkaltaisten valmiiksi lakeeraukseen. Se kuivaa noin 120°C uunilämmössä 1-1½ tunnissa.

MUSTA POLKUPYÖRÄLAKKA Sort Cyklelak Nr. 1920 - Best Air Drying Cycle Enamel soveltuu erinomaisesti polkupyörien ja koneosien korjaustöihin; se antaa niille sysimustan värin ja kuivaa noin 4 tunnissa. Se tulee hyvin kovaksi ja on hyvin kestävä.

MUSTA RAUTALAKKA UUNIKUIVAUSTA VARTEN
Sort Jernlak till Ovn Nr. 178 - Black Dipping Varnish kuivaa uunissa noin 4 tummissa 60-90° C lämmössä ja sitä käytetään hiililaatikoiden, rautasänkyjen sekä lukemattomien sähköteollisuustuotteiden lakeeraukseen; sillä lakeerataan joko esine siihen kastamalla tai sivellintä käyttämällä.

-------------------------

[s.16]

EMALJIVÄREJÄ.

JAPAN-EMALJIA, VALKEATA JA MUITA VÄREJÄ Japan Emaille Nr. 1887 käytetään sekä sisä- että ulkotöihin. Japan-emalji peittää hyvin, kuivaa noin 10 tunnissa pölyn siihen enää tarttumatta ja muuttuu vähitellen hyvin kovaksi. Sillä on hyvä kiilto ja säilyttää sen vuosikausia epäsuotuisissakin ilmastosuhteissa. Edellyttäen että pohjustustyö on suoritettu sopivalla tavalla, on jotenkin varmaa, että minun Japan-emaljini ei voi halkeilla eikä lohkeilla. Tätä emaljia käytetään ylen paljon huoneustoissa, missä vaaditaan suurta siisteyttä, kuten esim. sairaaloissa, meijereissä, panimoissa, kylpylaitoksissa, kouluissa, teurastuslaitoksissa j. n . e.
Emaljilla on helppo työskennellä ja soveltuu sen vuoksi erinomaisesti suurien pintojen sivelyyn; edelleen käytetään sitä laivojen sisä- ja ulkolakeeraukseen, sillä siihen ei vaikuta merivesi.

VALKOISELLA KINA-EMALJILLA Hvid Kina Emaille - on samat ominaisuudet kuin Japan-emaljilla ja käytetään, jos tämä tulee liian kalliiksi.

[s.17]

EMALJILAKKAVÄREJÄ SISÄTÖITÄ VARTEN Emaillelakfarver til invendigt Brug Nr. 1964 valmistetaan useita eri värejä ja käytetään niitä etenkin koneiden, puutöiden, läkkilevyesineiden j. n. e. lakeeraukseen. Nämä värit peittävät hyvin, kuivuvat lujaksi noin 3-4 kuluessa ja tekevät pinnan hyvin kiiltäväksi.

EMALJILAKKAVÄREJÄ UUNIKUIVAUSTA VARTEN Emaillelakfarver til Ovn - valmistetaan kaiken värisiä. Värilliset kuivuvat uunissa 3-4 tunnissa 80-100° C. ja valkea noin 50-60° C. lämmössä; ne ovat joustavia ja tekevät pinnan hyvin kiiltäväksi ja kestäväksi; niitä voidaan käyttää kaikenlaatuisiin rauta- ja läkkilevytöihin.

RADIATOR-EMALJIVÄREJÄ Radiator Emailler - löytyy kaikkia värejä. Niitä käytetään lämpöjohtoihin ja kaikenlaisiin lämmitysuuneihin; ne sietävät kovaa kuumuutta muodostamatta rakkoja ja kuivuvat jotenkin nopeasti kiiltäväpintaisiksi.

VALKEA EMALJIVÄRI Hvid Emaillefarve Nr. 1806 on välttämätön panimoissa, mallastehtaissa ja teu-
[s.18]
rastuslaitoksissa kellarien, varasto- ja työhuoneiden sivelyyn. Tämä emaljiväri, joka on lyijyvapaata, estää kasvannais-, kuten sieni- ja homemuodostuksia. Täkäläiset suurimmat panimot, joilta meillä on suosituksia, ovat käyttäneet sitä erinomasiella menestyksellä.
Emaljivärejä käytetään myös paljon kosteiden seinien sivelyyn, minkä jälkeen ne ovat seinäpapereilla verhottavat tai öljymaalilla siveltävät.VALKEATA LAKKAVÄRIÄ ASFALTEERATTUIHIN PUTKIIN Hvid Lakfarve til asfalterade Rør - löytyy lajia A ja B, molemmat nopeasti kuivuvia. Lajia A, jota myös löytyy värillisenä, käytetään yksin, tarvitsematta sen jälkeen öljyvärillä sivellä jota vastoin laji B, ollen pohjaväriä, vielä on siveltävä öljyvärillä.

KONEKIILLOSTA (SPRIIEMALJIA) Maskinglasurer Nr 1538 - löytyy useita erilaisia, kauniita värejä. Ne kuivuvat kiinteiksi noin 1 tunnin kuluessa, ovat hyvin kiiltäviä, sietävät kuumuutta ja ovat sangen joustavia. Halvan hintansa vuoksi käytetään niitä paljon kaikenlaatuisten puu- ja tautatöiden lakee-
[s.19]
raukseen. Kaksi sivelyä riittää hyvän tuloksen saavuttamiseksi.

MALLIKIILLOSTA PUU- JA RAUTAMALLLEIHIN Modelglasurer Nr. 1491 - löytyy myös useata eri värejä; ne peittävät hyvin tarkoin ja tekevät pinnan kovaksi ja kiiltäväksi. Kiillos kuivaa nopeasti eikä tartu lämpimään valuhiekkaan; ilman sitä ei voida tulla toimeen, jos halutaan sileätä ja kaunista valutyötä.
-------------------------
KUIVATUSVALMISTEITA.JAPAN-LIIMA Japan Size Nr. 1290 on vaalea, hyvin vaikuttava kuivatusaine, joka, kun sitä 2-5% sekoitetaan väriin, edistää öljy- ja lakkavärien kuivumista melkolailla sekä tekee ne paljon kestävämmiksi.

ENGLANTILAINEN KUIVATUSAINE Siccatif engelsk Nr. 1397 - Terebine on jonkun verran tummempaa kuin edellinen, mutta on sillä samaten vaikuttavat kuivatusominaisuu-
[s.20]
det; on erinomaisen sovelias iskos- eli täytemaalin (Filling up spartelfarve) valmistukseen.

RUSKEALLA KUIVATUSAINEELLA Siccatif brun Nr. 1278 on samat ominaisuudet kuin edellämainitulla, mutta ei kuivu täysin yhtä hyvin.

VALKEATA KUIVATUSAINETTA Siccatif hvid Nr. 1836 voidaan sekoittaa valkoisiin väreihin näiden jälkeenpäin kellastumatta.

XEROTIN on erinomainen kuivatusvalmiste kaikkiin tavallisiin töihin; se sekoittuu mainiosti kaikkiin väreihin sekä lisää niiden kuivumiskykyä ja lujuutta.
HUOM.! Lakkoihin on lisättävä "Siccatifiä" eikä "Xerotiinia".

-------------------------

VÄKIVIINA-LAKKOJA

"SPRITLAKKER"
Väkiviinalakkoja ei ole pitempää aikaa säilytettävä läkkilevyastioissa, vaan puuastioissa tai lasipulloissa.


"VERNIS CHINOIS"-LAKKA - KIRKAS, RUSKEA JA MUSTA. Näitä lakkoja käytetään hienoimpien kuvien kiil-
[s.21]
loitukseen sekä nahka- ja pahviteosten lakeeraukseen. Ne kuivuvat hyvin nopeasti; niillä voi työskennellä joko sivellintä tai vanua käyttämällä - niitä voi hioa ja silata (poleras) ja on niillä hyvä kiiltä sekä suuri kestävyys.

"PETERSBORG"-LAKKA - KIRKAS, RUSKEA JA MUSTA on laadultaan vähän huonompaa kuin edellinen, mutta käytetään samankaltaisiin töihin.

MUSTA KIINAN-LAKKA Yet Black China Varnish on hyvin nopeasti kuivuva, hieno, sysimusta väkiviinalakka, joka erinomaisesti soveltuu polkupyörien sekä kkaikkien metallien ynnä rauta-, puu- ja nahkateosten lakeeraukseen. Tätä lakkaa on siveltävä pehmeällä siveltimellä.

KOPAALIPOLITUURIA, KIRKASTA Kopalpolitur, klar käytetään kiilloitettaessa vaaleimpia puulajeja, joille se antaa kauniin ja kestävän kiillon.

SANDARAK-VERNISSA Sandarak fernis on jotenkin vaalea, kuivaa hyvin kovaksi ja käytetään hienoinpiin puu- ja pahvitöihin.

ETIKETTILAKKAA Etiketlak valmistetaan kahta lajia: ohuempaa siveltimellä si-
[s.22]
veltäväksi ja sakeampaa, jota käytetään koneella lakeerattaessa. Molemmat lajit ovat jotenkin värittömiä ja hyvin kiiltäviä.

RESONANSSILAKKA Resonanslak on jotenkin vaalea lakka kaikupohjien sivelyyn.

KULTAVERNISSAA Guldfernis valmistetaan sekä väritöntä että erilaisia kultavivahduksia. Sitä käytetään listojen, metalliesineiden, lehtikullan j. n. e. lakeeraukseen.

METALLIVERNISSAA Metalfernis valmistetaan sekä väritöntä että jokaista haluttua värivivahdusta. Näitä läpikuultavia lakkoja käytetään suurissa määrin koteloiden, leikkikalujen, läkkilevytöiden j. n. e. sivelyyn. Ne kuivuvat hyvin nopeasti ja näillä loistoisilla väreillä on voimakas kiilto. Lakeerattavat esineet eivät saa olla kosteat eikä kylmät.

MUSTAA, HIMMEÄTÄ VÄKIVIINALAKKAA Sort mat Spritlak käytetään lakeerattaessa pienempiä esineitä, joiden pinnan se tekee tasaisen sysimustaksi ja jokseenkin himmeäksi.

[s.23]

ZAPONLAKKA; KIRKASTA JA PUNAISTA. Zaponlak, klar og rødlig. Tällä lakalla lakeerattavien esineiden tulee olla huolellisesti puhdistetut öljystä ja senkaltaisesta, eivätkä kernaasti saa olla liian kylmät tai kosteat.
Paras tulos saavutetaan, hjos esineet noin 30%deg; lämpöisinä kastamalla lakeerataan; niinmuodoin menettelemällä tekee lakka pinnan hyvin kovaksi, läpikuultavaksi ja erittäin kestäväksi.

KOULUTAULULAKKA, MUSTA, HIMMEÄ Skoltavlelak, sort, mat on tarkoin peittävä ja nopeasti kuivuva, sysimusta lakka. Se tulee hyvin kovaksi ja tekee pinnan jokseenkin tasaiseksi, niin että sille erinomaisesti voi kirjoittaa liidulla tai patentti-kivikynällä.

OLKIHATTULAKKAA Straahattelak valmistetaan sekä kuultavaa että kaikenlaisia muodikkaita värejä; nämä lakat ovat hyvin kiiltäviä ja jotenkin joustavia.

PUUKENKÄLAKKA Traeskolak on sysimusta, hyvin nopeasti kuivuva lakka, jota
[s. 24]
halvan hintansa takia käytetään paljon kaikkien halvempien puu-, rauta- ja nahkatöiden sivelyyn.

MAKKARALAKKA, VAALEA JA TUMMA Pølselak, lys og mørk on hyvin kiiltävää ja sangen joustavaa; paitsi että se tekee makkarat kauniin näköisiksi, suojelee se niitä suuresti pilaantumiselta ja homeelta.

LATTIANKIILLOTUSLAKKA Gulvglanslak kuivaa hyvin nopeasti, mutta ei ole läheskään niin kestävää kuin lattialakka ja lattiavernissa.

PANIMOKIILLOSTA PUU- JA RAUTA-AMMEITA VARTEN. Bryggerlasur til Trae- og Jernkar . Puuammeihin käytettynä tukkee se niiden huokoset, muodostaa kovan ja sileän pinnan sekä estää siten nesteiden imeytymisen puuhun. Rautaammeihin käytettynä on se kuumien nesteiden vaikutuksia hyvin vastustava, samalla kun se suuresti suojelee rauta-osia, jotka alituisesti voat kosteuden vaikutuksen alaiset.
On välttämätöntä, että ammeet, joita täällä kiilloksella sivellään, ovat ehdottomasti kuivat ja puhtaat.
[s.25]
Vanhat puuammeet ovat tulella puhdistettavat, jolloin mahdolliset homemuodostukset kokonaan häviävät.

-------------------

SEKALAISIA VALMISTEITA

NOPEASTI KUIVUVIA KONEVÄREJÄ Hurtigtørrende Maskinfarver valmistetaan hyvin sakeaksi jauhettuna harmaan- (vaaleata ja tummaa), mustan-, punaisen- ja viheriän-värisiä. Hyytelömäisenä käytetään näitä värejä iskos- eli täytemaalina, ja lisäämällä niihin ohennusainetta saadaan niistä sivelyvärejä, jotka peittävät ensi sivelyllä, kuivuvat kauniin himmeiksi ja tulevat suuren peittävyyskykynsä kautta koko joukon halvemmiksi kuin öljyvärit. Värit kuivuvat noin 1/4 tunnin kuluessa ja ovat tulleet hyvin laajalti käytäntöön useimmissa täkäläisissä konepajoissa ja rautavalimoissa. Väri saadaan myös kiiltäväksi, jos tavallisen ohennusaineen asemasta lisätään väriin kiiltovernissaa.

[s.26]

ALUMINIUMI-GALVANOIMISVÄRI Aluminium Galvaniseringsfarve on meriveden vaikutuksia kestävä, suojelee metallia ruosteelta sekä kestää hyvin suurta kuumuutta.

RAUDANSUOJELUSVÄRI-HYYTELÖ Jernskaelfarve i Dejg on yleensä tunnettu erinomaiseksi aineeksi estämään ruostemuodostuksia. väriä on ennen käyttöä ohennettava siihen tarkoitukseen käytettävällä rautavernissalla. Minä tahdon huomauttaa, että tavallinen pellavaöljyvernissa ohennusaineena käytettynä vähentää osaksi puheenalaisen värin kestävyyttä. Raudansuojelysväri-hyytelö on osottautunut kestävän hyvinkin korkeiden lämpöasteiden vaikutukset ja on senvuoksi hyvin soveliasta höyrypannujen, lämpöjohtooutkien, lämminvesisäiliöiden j. n. e. sivelyyn.
Valtion ainekoelaitoksessa tehtyjen kokeiden tuloksia toisiinsa verrattaessa ovat minun tehtaani tuotteet osottautuneet aivan yhdenveroisiksi ulkomaalaisten tuotteiden rinnalla, jota vastoin minun hintani ovat melkoista halvemmat.

PUNASTA NAUTON-VÄRIÄ Rød Nauton käytetään jäähdytysputkien ja jääsäiliöiden sive-
[s.27]
lyyn. Tällä värillä voi sivellä vaikka putket olisivatkin kosteat.

HARMAATA JÄÄHDYTYSKONEENPUTKIVÄRIÄ Graa Islmaskinrørfarve käytetään ulkoilmassa olevien jäähdytysputkien sivelyyn. Tämä väri kestää erinomaisen hyvin ilman vaikutukset.

Filling up-täytemaalia Filling up Spartelfarve valmistetaan heti käytettäväksi soveltuvana ja on se saavuttanut käyttäjien suosion, koska se ilman suurempia alustustöitä tekee pohjan tasaiseksi, kovaksi, mutta kuitenkin joustavaksi. - Tällä maalilla voi sivellä noin 3 kertaa päivässä, kuitenkin tulee jokaisen sivelyn olla täysin kuivan ennenkuin sitä uudelleen käytetään; sitä voidaan ohentaa tärpättiöljyllä, lisäämällä vähän täytelakkaa (slibelak).

Liisteri-täytemaalia Klister Spartelfarve käytetään sekä puuhun että muuriin, ja kun se on täydellisesti hiekasta vapaata sekä hiomisen jälkeen tekee pinnan hyvin kovaksi ja kiiltäväksi, on se saavuttanut laajan käytännön "Pibeler"-täyte-
[s.28]
värin asemasta. - Jos liisteritäytemaali erinäisissä tapauksissa osottautuisi liian ohueksi, voi siihen lisätä hieman vernissaa - tai jos se olisi liian paksua, voi siihen lisätä jauhettua liitua veteen sekotettuna.

MAALARIN LIIMAHYYTELÖ Materlim i Dejg on eläinliiman vaskite; kun sillä on helppo työskennellä ja on kauvan kestävää, käytetään sitä paljon.
Sen käyttäminen on hyvin helppoa; kun on sekotettu 1 osa liimaa 4-7 osaa kylmää tai lämmintä vettä, lisätään tämä liuos veteen sakeaksi sekotettuihin väreihin. Liimaa voidaan käyttää kaikkiin väreihin ja enemmän ohennettuna soveltuu se pohjustussivelyyn.

ÖLJYKITTI, VALKEA JA MUSTA Oliekit, hvidt og sort. Kittiäni valmistettaessa käytetään yksinomaan parasta höyryllä kuivatettua liitua, puhdasta pellavaöljyä ja vernissaa. Minä varotan käyttämästä sellaista halvempaa kittiä, joka sisältää kuivuvmattomia öljyvärejä ja vahingollisia lisäaineksia, mikä vai-
[s.29]
kuttaa, että kitti jonkun ajan perästä veden vaikutuksesta liukenee ja murenee.
IMPREGNEERAUSVERNISSA (VEDENPITÄVÄKSI TEKEVÄ) Waterprooffernis tekee kankaan vedenpitäväksi ja käytetään paljon öljyvaatepeitteiden (presenning), rautatie- ja raitiotievaunujen kattojen voiteluun.

KULTAPOHJUSTE Guldgrund - Mixtion kuivaa noin 8 tunnin kuluessa; kuitenkin saattaa vielä vuorokauden kuluttua kullata sen päälle.

PRONSSITINKTUURIA Broncetinktur valmistetaan useita eri lajeja, jotka kaikki kuivuvat hyvin nopeasti; ei vahingoita pronssia, vaan säilyttää se täyden kiillon ja värin. Ulkoilmatöihin käytettynä on välttämätöntä, että esineet sivellään vaunulakalla.

BRUNOLIE-VALMISTETTA, VAALEATA JA TUMMAA Brunolie, lys og mørk sivellään ja hangataan vahan asemasta eri puulajeihin, jotka se tekee hyvin kestäviksi ja kauniin, puoli-kiiltävän näköisiksi.

[s.30]

STANDOLIE-VALMISTE Standolie keitetään hienoimmasta lakka-pellavaöljystä ja käytetään lisäaineksena valkoisiin ja värillisiin öljyväreihin lisäämään niiden kestävyyttä ja kiiltoa; kuitenkin saan minä tämän sijalle suositella Japan-emaljivärejäni, jotka kuivuvat paljon paremmin.

--------------------

Paitsi tässä lueteltuja tuotteita esitän vielä:

JÄLJITTELY- ELI JUOVITUSVÄRIT Aarefarver pellavaöljyyn jauhetut,

HIENOIMMAT VAUNUVÄRIT Fineste Vognfarver tärpättiöljyyn ja Size-kuivatusaineeseen jauhetut,

TAVALLISET ÖLJYVÄRIT Almindelige Oliefarver erilaatuiset,

JUOKSEVAT ETRAUSAINEKSET Flytande Artsemiddel jotka eivät vahingoita puuta,

LIISTERIT Klister verhoilijoita, kirjansitojia, rasiatehtaita, panimoja y. m. varten,

[s.31]

PUUNAUSVAHAA, LIUSKOINA Bonevoks i Plader tanssilattioita varten ja

PUUNAUSVAHAA, HYYTELÖNÄ Bonevoks i Dejg parkettilattioita, linoleumia ja huonekaluja varten,

KIVI- JA KUPARIPIIRROSVERNISSAT Sten- og Kobbertrykfernis kaikkia käypiä lajeja,

KIVIPAINOVÄRIT Stentrykfarver kaiken väriset,

ETSAUSSALVAA Etsesalve

j. n. e.

------------------------

(Painettu A. Stellingin painovärillä)

Ei kommentteja :