8.7.07

Outi Sipilä: Sienillä värjääminen - Okrakääpä, suomuorakas ja muut sienet

Kuopion koti- ja taideteollisuusoppilaitos
Kevätlukukausi 1983
Outi Sipilä
Opistoasteinen tekstiiliosasto




5.8. Okrakääpä - violettia

Okrakääpä (Hapalopilus nidulans) on yksivuotinen, okranruskea kääpä, jonka halkaisija on 1-5 cm ja paksuus 1-3 cm. Se kasvaa lahoilla lehtipuilla kuten tuomi, vaahtera, pihlaja, koivu jne. Valitettavasti se on harvinainen koko maassa.

Okrakääpä sisältää paljon violettia väriä, jota tuskin on muissa kasveissa. Värjättäessä on lisättävä ammoniakkia, jotta väri muuttuu veteenliukenevaksi.

En onnistunut hankkimaan yhtään okrakääpää, joten ainoat näytteeni sen värjäysominaisuuksista ovat Carla ja Erik Sunströmin värjäyskurssilta Grythyttanissa 11.9.82 (kortti 50). Näytteiden vasemmanpuoleinen osa on ollut valolta suojattuna.

//

5.9. Suomuorakas - siniharmaita ja harmaita sävyjä

Suomuorakas (Sarcodon imbricatum) kasvaa elokuusta lokakuuhun ja se on melko yleinen.
Suomuorakkaassa kehittyy väriainetta, joka varsinkin sienen vanhetessa ja kuivuessa saa esiin sinistä (Jan Sisefsky). Jan Sisefsky kertoo saaneensa värjäyskokeiluissaan vain siniharmaita sävyj', ja omat tulokseni ovat olleet samankaltaisia (kortit 44, 45). Koska siniharmaatkin sävyt ovat luonnonväreillä värjättäessä harvinaisia, kannattaa kokeiluja suomuorakkaalla jatkaa.

5.10. Muut kokeilussa käytetyt sienet

Pörhösuomuhelokalla värjättäessä tuli lankoihin kauniita keltaisen ja vihreän sävyjä (ei näytettä). Kangaskarvalakilla saadaan vaaleita beigen ja vihreän sävyjä, mutta sieniä tarvitaan suhteellisen paljon värjättävään lankamäärään nähden (ei näytettä).
Yritin värjätä myös sinipunahiipolla, suppilovahverolla, isohaperolla, punakärpässienellä, limanuljaskalla, harmaamustesienellä, valevahverolla ja mukulakuukusella (kortit 51-58) sekä kirpeähaperolla, lahovalmuskalla ja sudenmaidolla (ei näytettä), mutta tulos oli heikko. Joillakin sienillä, kuten esim. harmaamustesienellä, liemestä tuli erittäin tummaa, mutta väri ei tarttunut lankoihin.

Käävillä värjättäessä väriliemen keittoaika on kahdesta kolmeen tuntia. Käävät on paloiteltava ja liemeen on lisättävä ammoniakkia, jotta väriaineet liukenisivat paremmin veteen. Värjäsin kantokäävällä, jolla tuli kauniita, tummia ruskeita ja arinakäävällä, jolla tuli kellanruskeita värejä.

1 kommentti :

Päivi kirjoitti...

hei - tämä sivusto käyttää bloggeria (myös googlen palvelu), joten jos siellä joku bugi on, niin se on sitten googlen palveluissa.

Itselläni tuntuu toimivan ihan ok. Mutta näin sivuston kasvaessa olen miettinyt sen siirtämistä toiseen ympäristöön, joka olisi vähän käyttöystävällisempi. Se ei kuitenkaan tapahdu vuoden sisällä ajanpuutteen (ja rahapuutteen) vuoksi.