7.7.07

Kysymyksiä ja vastauksia: Liturgiset värit

Kotiliesi 11/1925

Ovatko liturgiset värit määräävät myös alttarille asetettuihin kukkiin nähden, vai voidaanko alttari koristaa minkä värisillä kukilla hyvänsä? Sinisillä ja keltaisilla ketokukillakin? Kenties useammanvärisillä yhtaikaa? Eikö kesänaikana, jonka väri on vihreä, voisi panna alttarille muuta kuin lehviä tai kukattomia kasveja? Olisiko kukkien väri otettava huomioon, jos kirkko koristetaan esim. häihin, rippilapsille, äitienpäiville jne.? Sopiiko panna kukkia kirkon ikkunoille? Voiko käyttää kristalli- tai keramiikkamaljakoita alttarilla irtonaisia kukkia varten, kun kirkolla ei ole omia maljakoita? Meillä on ollut tapana koristaa alttarimme kukilla, ja tahtoisimme tehdä sen sillä pieteetillä, minkä Jumalan alttarin arvo vaatii.
Maallikko

Vastaus: Viitaten "Kotilieden" viime vuoden elokuun numeroon, josta useimmat kysymänne asiat selviävät, annamme seuraavat viitteet, joiden noudattamisessa omalla maulla ja harrastuksella luoda kaunista on laaja liikkuma-ala. Liturgisten värien tarkoitus on juuri tehostaa kirkkovuoden ajan ja juhlan merkitystä, joten liturgiset värit koskevat koristeina käytettyjä kukkiakin (Lehtosen Vesperale I, 70). Mutta vain pääväri on täten määrätty, yhdistelmät voi luoda vapaasti käyttämällä vuodenajan kukkia värisointuopin vaatimusten mukaan. Liikaa kirjavuutta ja kaikkia luonnottomia koristelumuotoja on kuitenkin vältettävä. Antakaa kaikin mokomin kesän väri-ilon ja syksyn värikylläisyyden puhua alttarilla omaa kieltänsä! Häillä, ripillelaskemispäivällä j. m. s. on omat maakunnalliset tapansa ja värinsä, joitten noudattaminen on kaunista. Valkea (narsissit, ruusut) on tavallinen konfirmaatioväri, usein rinnastettuna punaiseen. Pyhäinpäiväksi sopii parhaiten valkea; punainen tehostaa marttyyrien muistoa. Sama koskee juhannusta: siihen sopii sekä ilon väri valkea että marttyyriuden väri punainen. - Kirjallisuutta: Richard Conricusm Om prydandet av vår Guds hus; Bürkner, Kirchenschmuck und Kirchengerät.
Kun kirjoitukseni on eri tahoilla herättänyt ilahduttavan paljon harrastusta, katson tarpeelliseksi samalla kertaa oikaista ja täydentää muutamia siihen kiireessä pujahtaneita epätarkkuuksia.

Pyhäinpäivän liturginen väri on valkea eikä punainen. Kun meillä punainen ja musta ovat olleet käytännössä ainoat liturgiset värit ja siis liiaksi käytettyjä, olisi lähinnä hankittava sinipunaiset ja valkeat paramentit. Valkeahan on kirkollinen väri ennen muita.

Romaaniseen ja siitä kehittyneeseen goottilaiseen messukasukkaan on sopivinta hankkia tyylinmukainen messupaitakin, joka eroaa uudenaikaisesta siinä, että se on kapeampi ja hihat ovat kapeat ja kalvosimilla varustetut. Messupaitojen pitää säännöllisesti ulottua maahan asti!

E.S.

Ei kommentteja :