8.7.07

Outi Sipilä: Sienillä värjääminen - Löyhkäsilokka

Kuopion koti- ja taideteollisuusoppilaitos
Kevätlukukausi 1983
Outi Sipilä
Opistoasteinen tekstiiliosasto







5.4. Löyhkäsilokka - sinisiä ja harmaita

Löyhkäsilokka (Thelephora palmata) on harmaanruskea, sormimainen sieni, joka haisee erittäin pahalta. Se kasvaa havumetsissä syys- ja lokakuussa, mutta ei ole kovin yleinen.

Löyhkäsilokkaa ei ole mainittu missään sienivärjäyskirjassa, ja niinpä olikin täydellinen yllätys, kun havaittiin, että alunalla ja tinalla puretetuista langoista tuli sinisiä.

5.4.1. Värjäyskokeilut löyhkäsilokalla

Jokaisessa värjäyskokeilussa tulokset ovat olleet erilaisia, joten en pysty kertomaan, miten löyhkäsilokalla pitäisi värjätä, jotta varmuudella saataisiin sinistä. Hankaluutena on myös värjäystuloksen epätasaisuus. Yhdessäkään värjäyserässä ei ole saatu tasaista väriä, vaikka langat on puretettu ja kasteltu huolella.

I koevärjäys
Lahja Hakala kokeili löyhkäsilokalla värjäämistä tietämättä mitään sen värjäysominaisuuksista. Hän keitti sieniä tunnin ja laittoi sieniliemeen puretetut langat, jotka saivat olla väriliemessä +80°C:ssa tunnin ajan. Lopputuloksena oli sinertäviä lankoja (kortti 37).

II koevärjäys
Keitin sieniä tunnin ja laitoin puretetut langat liemeen, mutta nyt tuloksena olikin harmaita lankoja (kortti 38). Seuraavana päivänä lisäsin väriliemeen 30 ml ammoniakkia ja annoin liemen kiehua pari tuntia. Laitoin langat liemeen, jossa ne olivat +70°C:ssa tunnin. Väriliemi oli vihertävän harmaata samoin kuin siellä olevat langatkin. Langat muuttuivat sinisemmiksi, kun ne olivat olleet hetken aikaa ilmassa (kortti 39). Tein vielä jälkivärjäyksen, ja vaikka langoista tulikin vaaleita, ne olivat selvästi sinisempiä kuin ensimmäisessä värjäyksessä.

//

III koevärjäys
Lahja Hakala keitti väriliemen, johon oli lisätty ammoniakkia, illalla ja laittoi langat joukkoon vasta seuraavana aamuna. Tinalla puretettu pikkuvyyhti muuttui pian siniseksi. Merkillistä on, että tällä kerralla seuraavista eristä tuli harmaita.

IV koevärjäys
Sain Lahja Hakalalta kaksi kattilallista löyhkäsilokkaliemiä, joita hän ooli jo käyttänyt värjäämiseen. Molempiin liemiin oli lisätty ammoniakkia ja ne olivat seisseet pari päivää jäätyneinä parvekkeella. Laitoin molempiin kattiloihin tinalla puretettua lankaa, mutta I kattilaan lisäsin vielä tilkan ammoniakkia. Molemmat väriliemet olivat +70°C:ssa tunnin. I kattilassa olleeseen lankaan ei ollut tarttunut väriä juuri lainkaan, II kattilan lanka oli vaaleansinistä (näyte 1). Laitoin I kattilassa olleen langan II kattilaan, jossa se oli +70°C:ssa tunnin. Langasta tuli sinistä (näyte 2). Laitoin vielä II liemeen tinalla puretettua lankaa, ja siitä tuli vaaleaa sinivihreätä (näyte 3).

[kuva: näytteet 1-3]

Ilmassa värissä tapahtuva muutos muistuttaa indigovärjäyksessä tapahtuvaa muutosta, joten ehkä löyhkäsilokassa oleva väriaine on jotain sukua indigolle.
Värjäystuloksen tasaisuutta lisää, jos pidetään hyvää huolta siitä, että langat ovat tasaisesti väriliemen peitossa.

//

Löyhkäsilokat itsessään haisevat erittäin pahalle, ja kun joukkoon vielä lisätään ammoniakkia, on haju sanoin kuvaamaton. Paras onkin värjätä ulkona, mikäli mahdollista.

5.4.2. Valon vaikutus löyhkäsiloloilla värjättyihin lankoihin

Nämä näytteet on värjätty 18.11.82 tuoreilla löyhkäsilokoilla (kortti 38). Näytteiden vasemmanpuoleinen osa on ollut valolta suojattuna.

[kuva: tinapuretuksella sinisyys on kokonaan hävinnyt]

Valitettavasti värjätyt lankanäytteet jo itsessään olivat kirjavia, joten se on saattanut jotenkin vaikuttaa vertailuun.

//

Nämä näytteet on värjätty 19.11.82 tuoreilla löyhkäsilokoilla ja väriliemeen on lisätty ammoniakkia (kortti 39). Näytteiden vasemmanpuoleinen osa on ollut valolta suojattuna.

[kuva]

Löyhkäsilokalla värjätyn langan valonkesto on melko heikko. Koska ammoniakki ei ole heikentänyt valonkestoa, sitä kannattaa käyttää värien tummentamiseen ja esille tuomiseen.

Tulevaisuudessa kannattanee keskittyä sinisen värjäämiseen alunapuretuksen avulla, koska sen valonkesto on parempi kuin tinapuretuksen avulla värjätyn sinisen.

//

5.4.3. Löyhkäsilokoilla värjättyjen lankojen pesunkesto-ominaisuudet

Langat on pesty kevyesti hienopesuaineella 30-40°C:ssa. Jokainen näyte on pesussa ollut valkoisen testikankaan sisällä, mutta mistään langasta ei tarttunut väriä testikankaaseen.

Nämä langat on värjätty tuoreilla löyhkäsilokoilla 19.11.82 (kortti 39). Oikeanpuoleiset langat on pesty.

[kuva]

Pestyä ja pesemätöntä lankaa on verrattu harmaa-harmaa -asteikkoon, jossa paras arvosana on 5. Näissä näytteissä no sinisyys hieman vähentynyt pesussa.
Löyhkäsilokoilla värjättyjen lankojen hankauksenkesto on melko hyvä.

Ei kommentteja :