26.8.16

Kromiboksin värjääminen.

Suomen nahkalehti 3, 10.2.1926

Ehdottomasti ensiluokan nahka menettää usein arvonsa, jos sitä väärin käsittelee värjäyksessä. Kuivauksen jälkeen tulee nahat huolellisesti lajitella. Onhan selvää, että jos nahoissa on pintavikoja, kalkki- tai muita tahroja tai muita valmistusvikoja, eivät ne mitään merkitse, jos nahka värjätään mustaksi, sillä musta väri peittää kaikki tahrat.

Ennen värjäämisprosessia neutralisoidaan täten lajitellut nahat seoksella, joka sisältää 100 gr boraksia 55 litrassa vettä kutakin 50 nahkakiloa kohti. Tämä seos kaadetaan valkkausastiaan sen pyöriessä. Neutralisoidut nahat virutetaan ja liotetaan seoksessa, joka sisältää 270 gr rakeista hematinia 54 litrassa vettä kutakin 50 nahkakiloa kohti, samalla kun ne peitataan 20 min. valkkausastiassa. Lämmön tulee koko ajan olla 60 ast. Cels. Senjälkeen liotetaan 250 gr krominahkamustaa, 122 gr nigrosiinia ja ½% sumachekstraktia 15 litraan vettä ja liuos kaadetaan valkkausastiaan. Nahkojen oltua 20 min. tässä kylvyssä, lisätään siihen 124 gr kuparivihtrilliä. Sitten niiden annetaan vielä olla tässä 10 min. ja sen jälkeen alkaa rasvaus.

Tähän käytetään seuraavaa emulsiota: 50 nahkakiloa kohti otetaan ½ kg rasvasuopaa, 1 ½ % degrasta, 1 ½ % maksatraania tai myöskin 1 ½ % spermasetöljyä. Ensin sulatetaan rasvasuopaa ja tämän kiehuessa lisätään traania ja degrasta sekä 60 gr glyseriiniä. Tämän seoksen annetaan sitten pyöriä valkkausastiassa puolisen tuntia. Sen jälk&en kun nahat ovat jäähtyneet ja kuivuneet pukeilla, ryhdytään värjäykseen. Tällä tapaa saadaan kaunista mustaa väriä. Muihin väreihin nähden noudatetaan samaa menettelytapaa, mutta alkupeittauksessa käytetään ekstraktina joko sumachia, gambieria, hemlockia tai fistikkiä. Vaaleat värit vaativat alkupeittauksessa sumachia tai gambieria. 50 nahkakiloa kohti otetaan 2½  - 3 % ekstraktia, ja liuotetaan se 70 litraan vettä. Tämä seos kaadetaan pyörivään valkkausastiaan, jonka annetaan vielä pyöriä puoli tuntia ja vasta nyt voi värjäys alkaa. Tätä menettelytapaa voidaan suositella ainoastaan silloin, kun käytetään emäksisiä värejä, sillä happamia värejä käytettäessä täytyy ensin rasvata nahat, koska nahat muuten helposti tulevat epätasaisiksi. Ensiksi mainitussa tapauksessa seuraa rasvaaminen vasta värjäämisen jälkeen.

Tavallisimmat värit saadaan seuraavilla tavoilla:

Keltasta: 280 gr intiankeltasta G tai azaflimia RR sekotettuna 14 gr:aan kromiruskeata D.

Olivinruskeata: 35½ gr liukenevaa sinistä, 226 gr havannanruskeata, 57 gr anthrazenrurskeata.

Tummanruskeata: 340 gr anthrazenruskeata, 85 gr cyanolekstraktia, 283 gr quinolinia.

Hiukan poikkeamalla edellämainituista painosuhteista voidaan saada aikaan lukemattomia värivivahduksia. Jos toivottu värivivahdus on saavutettu, sekoitetaan nahkoja 40 litrassa vettä, jonka jälkeen koko seos kaadetaan valkkausastiaan ja annetaan sen siellä pyöriä 25 min. Lopuksi kaadetaan valkkausastiaan vielä 240 gr rikkihappoista natriumia, jota on liuotettuna jossakin astiassa, valkkausta jatketaan vielä 10 min. ja sitten virutetaan nahat huolellisesti. Vasta nyt seuraa rasvaaminen. Tätä tarkoitusta varten otetaan 700 gr kastiliasuopaa, 1½ gr resiiniöljyä, 250 gr tammenterhoja, jotka liuotetaan samalla tapaa kuin mustavärjäyksessä.

Värjäyksen ja rasvaamisen jälkeen ripustetaan nahat kuivumaan ja pinta rasvotaan. Mustat nahat hierotaan spermaset- ja sorkkaöljyllä molemmat puolet samalla tapaa. Muita värejä käsitellään seoksella, joka sisältää kolme osaa vettä ja yhden osan glyseriiniä ja molemmissa tapauksissa hierotaan rasva nahkaan vaalealla vaatteella. Kun nahka jossain määrin on kuivunut, ripustetaan se ja jätetään sikseen pariksi päivää. Sen jälkeen se kostutetaan ja levitetään pölkyille. Lopuksi annetaan nahan läpeensä kuivua ja silotetaan.

Ei kommentteja :