22.5.15

Neuvosto-Venäjän ammattijärjestöt.

Vapaa Sana 20, 16.2.1920

Aikakauslehdessä "Suomen Ammattijärjestö" tammikuun vihossa on nimimerkki S. L:n selostus allekirjoittama "Suomen Sosialidemokraatissa" aikoinaan olleesta Neuvosto-Venäjän ammatillista liikettä koskevasta kirjoituksesta.

Mielelläni myönnän, että näin laajaperäisen kysymyksen käsittely rajoitetussa sanomalehtikirjoituksessani on monestakin syystä jäänyt puutteelliseksi. Omaa kirjoitustani sen jälkeen, kuin se oli "Suomen Sosialidemokraatissa" en ole lukenut, jotta olisin voinut tarkistaa, onko epäselvä käsikirjoitukseni tullut tarkkaan kopioiduksi. Mutta S. L:n selostuksesta huomaa, että siinä Venäjän nykyisten ammattiliitto, sen tehtävien määrittely on oikea ja sehän onkin pääasia.

Että erinäiset kulttuurinimtykset aikojen kuluessa pysyvät entisinä, vaikka kehityksen edistyessä niiden sisältö muuttuu, jääden ne täten entisiä nimityksiään enemmän tahi vähemmän vastaamattomiksi, niin on se seikka josta en luullut tarvitsevani kulttuuri-ihmisille huomauttaa Tämä mikä koskee S. L:n mietteitä ammattiliittosanan käytöstä.

Venäjällä eletään vallankumousaikaa ja vallankumouksen toteuttaminen vaatii kaikilla aloilla muita taistelutapoja, kuin mihin ne ovat tottuneet, jotka rauhassa jatkavat parlamenttaarisuuden manttelin liepeiden suutelemista, tietämättä vallankumouksesta ainakaan käytännössä mitään. Kun ajat taas tasoittuvat vallankumouksen päästyä ehdottomasti voitolle on mahdollista, että silloin uudelleen ammatillinen liike Venäjällä saa sen ajan vaatimuksia vastaavan sisällön.

Ymmärrettävää näin ollen on, että esitykseni on saattanut S. L:n ajatusjuoksun ammatillisen liikkeen luonteesta Neuvosto-Venäjällä sekaisin, sillä me puhumme kerrassaan eri kielellä tästä asiasta. Miten hän muuten käsittelee esim. mietelmiään teollisuuden järjestelystä jo sen johdosta Venäjällä, niin ei hänen olisi pitänyt alkaa siitä puhua, koska hän ei sitä asiaa tunne.

Ryhtymättä tässä itse puolestani erikoiskohtaisemmin vastaamaan S. L:n selostuksen, koska minulla ei ole aikaa eikä halua turhiin sanan saivarruksiin, pyydän sensijaan esittää vastauksena asiaa koskevan "Krasnaja Gasetan" kirjoituksen 31 p:ltä tammikuuta.

"Äskettäin on Legienin keltainen ammattiliittojen Internationale lähettänyt Venäjän ammattiliitoille kutsun 28 (!) miljoonan länsimaiden järjestyneen työläisen nimessä lähettää tieto- ja ammatillisesta liikkeesä Venäjällä, että saatujen tietojen nojalla voitaisiin osoittaa tarpeellista avustusta Venäjän köyhälistölle.

Ei ole tietoa, kuka on valtuuttanut Legienin tekemään tämän ehdotuksen. Voi kuitenkin olettaa, etteivät sen takana ole Saksan, Ranskan, Englannin, Amerikan punaiset ammatilliset liitot, jotka nykyään valmistautuvat kansalaissortoa ja herruutta vastaan työn vapauttamisen nimessä.

Aivan silminnähtävää on, etteivät venäläiset punaiset ammattiliitot ole voineet vastata Legien ja Kump:lle aivan yksinkertaisen syyn nojalla niiden kanssa, jotka seisovat toisella puolella saartoa, ei meidän liitoille ole yhteistä kieltä. He eivät voi tietää millä tavoin herrat Legienit tulevat käyttämään saatuja tietoja, he eivät voi olla vakuutettuja siitä, ettei keltainen Intemationale käytä hyväkseen solmittuja siteitä Venäjän vallan, kumouksellisia järjestöjä vastaan. Ja paitsi sitä, mitä avustusta voi keltainen ammatti-Internationale osoittaa venäläisille ammattiliitoille. -

Kaikissa maissa näet, joissa kapitalismi juhlii työmiesluokasta saavuttamaansa voittoa, on armoton sota käymässä punaisten ja keltaisten välillä. Mitenkä voimme me ottaa vastaan avustusta keltaiselta Internationalelta, kun me lukeudumme punaisen Internationalen jäsenyyteen kuuluviksi?

Ikäänkuin vastauksena tähän hyödyttömään ehdotukseen, on Venäjän ammattiliittojen keskusneuvosto kolme päivää sitten kääntynyt Länsimaiden kaikkien ammattiliittojen puoleen ehdotuksella lähettää edustajiaan yleisvenäläiseen 1 pnä maalisk. Moskovassa pidettävään kokoukseen. Tämä kutsu ei tietysti koske keltaisen lakkorikkuriliittojen johtohenkilöitä. Se tarkoittaa alkuperäisen työväestöjoukkojen oikeita edustajia, jotka vaistomaisesti liittyvät punaisen lipun suojaan ja kokoavat rivinsä sen ympärille. Julistus kääntyy kaikkien maiden köyhälistön puojeen kehoituksella saapumaan Venäjälle katsomaan, mitenkä venäläiset työmiehet järjestävät oman elämänsä. Me emme Legienin jaKump. tavoin lupaa "avustusta" tovereillemme, koska me kaikkialla jo autamme heitä työllämme viimeisessä taistelussa kapitalismia vastaan- Me sanomme: "Käykää luonamme ja tutustukaa meihin tekojemme nojalla. Silloin mahdollisesti Te tulette vakuutetuiksi siitä, ettei meidän työmme sentään niin huonoa ole ja että meillä on jotain oppimista".

Ei ole epäilystä siitä, erinäisten maiden porvarilliset hallitukset turvautuvat tavallisiin verukkeisiin kieltääkseen edustajiltaan passin matkaa varten rajojemme yli. Legienille ja Kump:ille he tietysti antaisivat mutta asia on se, ettei Europan köyhälistö enää Legieniä lähetä, sillä se käsittää, että Legienit seisovat toisella puolen saartoa.

Mitä on Europan köyhälistöjoukkojen varsinaisten edustajain tehtävä? Voivatko he sallia, että imperialistiset hallitukset siihen määrin tekisivät heistä hävytöntä pilkkaa, siihen määrin loukkaisivat heidän vallankumo uksellista arvoaan? Me arvelemme, että tällä kertaa poliisitaistelukeino kasvavaa punaista ammatti-intemationalea vastaan ei onnistu. Me olemme vakuutetut siitä, että meidän länsimaiset veljemme löytävät keinon saapua meidän luoksemme hinnasta mistä hyvänsä. Liiaksi on länsimaiden työmiesjoukkojen tarve kypsynyt saada tietää, mitä meillä tehdään, tarkistaa kaiken sen vaihetulvan, jonka meistä kahden vuoden aikana porvarillinen sanomalehdistö on kaikkialla levittänyt "venäläisestä anarkiasta". Kansainvälisen köyhälistön joukot ilmaisevat suurta harrastusta ja vetovoimaa Neuvosto-Venäjään: tätä vetovoimaa ei voi pidättää poikamaisella passikieliolia. Me toivomme, että yleisvenäläisessä kokouksessa onnistutaan laskemaan perusta punaiselle ammatti intemationaleile ja sentähden me käännymme saapuvien vieraidemme puolen sydämellisellä tervehdyksellä: Nöyrästi pyydämme saapumaan Venäjälle, rakkaat veljes-toverimme- Me yhdessä teidän kanssanne harkitsemme joukon ja kysymyksiä ja näytämme Teille teossa, että jos kohta vielä elämmekin huonosti, niin on käsissämme kuitenkin siksi riittävästi keinoja, että me ilman kapitalistien, kenraalien ja tilanhaltijain apua kykenemme luomaan uuden vapaan kommunistisen elämän. Sydämellisesti pyydämme saapumaan meille. Jokainen teistä tulee olemaan haluttu vieras Neuvosto-Venäjälle, joka on valmis oijentamaan kätensä kaikille "vapauden puolesta kapitalismin että vastaan taisteleville työläisille".

Omasta puolestamme yhdymme tähän toivomukseen, sikäli kuin se koskee Suomen järjestyneitä ammattityöläisiä. Luulemme, että näillä edustajilla tulee olemaan jotain sieltä opittavaa, kuulukoot sitten keltaiseen tai punaiseen Internationaleen. Etenkin suosittelisin tätä matkaa S. L:lle. Ehken onnistuisi hänelle Moskovassa saada selvitystä siinä sekavuudessa, jonka minun vaatimaton kyhäykseni Suomen Sosialidemokraatissa näyttää hänessä aikaansaaneen.

H. J. Heikel

Ei kommentteja :